km/óra
  2021.09.23., csütörtök  •  Tekla napja
Vasivíz: van-e jogi akadálya annak, hogy Molnár Miklós vezérigazgató legyen?

Vasivíz: van-e jogi akadálya annak, hogy Molnár Miklós vezérigazgató legyen?

A Pro Savaria listáján a szombathelyi közgyűlésbe jutott Molnár Miklóst jelölte a Vasivíz élére vezérigazgatónak a többségi tulajdonos önkormányzat. A pártsajtó szerint jogszabályi akadályai lehetnek Molnár megválasztásának, a városvezetés másképp látja a dolgot.

A Vas Népe pénteken előbb online felületén, majd a nyomtatott változatban is közölte, hogy értesülései szerint  a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói posztjára a szombathelyi közgyűlés által jelölt Molnár Miklós (Pro Savaria) jogszabályi akadályok miatt nem választható meg a cég élére.


„A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az, ami országosan – így a Vasivíz Zrt. esetében is – folyamatosan ellenőrzi a víziközmű-szolgáltatói engedélyhez kapcsolódó jogszabályi előírások betartását. A szolgáltatásról szóló 2011. évi törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtását még 2013-ban kormányrendeletben szabályozták. Ennek egyik pontja szerint a MEKH az engedélyezési eljárás során vizsgálja azt is, hogy a víziközmű-szolgáltató vezetőjének víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalata eléri az öt évet.
Értesüléseink szerint a Vasivíz Zrt. szolgáltatói és egyben működési engedélye is veszélybe kerül, és a társaság teljesen ellehetetlenül, amennyiben a kormányrendeletben rögzített személyi feltételeknek nem felel meg a víziközmű-szolgáltató cég.”


A világhálón elérhető jogszabály egyébként így rendelkezik ebben a kérdésben. 
 

A Hivatal a víziközmű-szolgáltatói engedélyezési eljárásban a kérelmező személyi állománya tekintetében, mint engedélyezési követelményt, vizsgálja:

a) a kérelmezőnek a munka törvénykönyvéről szóló törvény szerinti vezetője és annak helyettesei:
aa) rendelkeznek-e a c) pont - ennek hiányában - a (4) bekezdés szerinti végzettséggel, vagy
ab) rendelkeznek-e gazdasági, vagy jogi szakirányú felsőfokú szakképesítéssel, továbbá
ac) a víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalatuk időtartama eléri-e az öt évet,

b) az üzemeltetés műszaki irányítását, felügyeletét végző, jogszabályban rögzített képesítési követelménnyel és legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkező szakemberek főállású munkaviszonyban vannak-e foglalkoztatva,

c) *  hogy a kérelmező rendelkezik-e főállású munkaviszonyban álló, osztatlan képzésben, vagy mesterképzésben oklevelet szerzett, a szakterületének megfelelő munkakörben foglalkoztatott:
ca) vízépítő mérnökkel,
cb) víz- és szennyvíz technológussal,
cc) vegyészmérnökkel vagy vegyésszel,
cd) gépészmérnökkel,
ce) villamosmérnökkel,
cf) környezet mérnökkel,
cg) szennyvízelvezetési és -tisztítási szolgáltatás folytatása esetén biológussal vagy biomérnökkel, vagy
ch) ivóvíz-szolgáltatás esetén hidrogeológussal.


A portál később frissítésben közölte a jogszabályba foglalt pontos feltételt. 
 

Nemény András polgármestert szombat délután értük el, ő az alábbiak szerint reagált.
 

- Hétfőn tesszük a hivatalos állásfoglalásunkat, de véleményünk szerint teljesen hibás az a jogi okfejtés, ami ismeretlen okból előbb érkezett meg a megyei laphoz, mint a többségi tulajdonos városvezetéshez. A jogszabály értelmezésünk szerint a cég egész vezetésére fogalmazza a kitételt, nem egyetlen vezetőre. Tájékozódtunk, hogy mi a helyzet más településeken, és találtunk teljesen friss kiírást hasonló posztra, ott sem szerepelt ilyen feltétel.


A polgármester hozzátette, hogy a lap által közöltekkel ellentétben Molnár Miklós jelölését nem zárt ajtók mögött, hanem nyilvános ülésen vitatták meg, erről több hírportál is beszámolt. Molnár egyébként nem kívánta kommentálni a sajtóhírt, a nyugat.hu-nak azt mondta, a megyei pártlap már annyi mindent összeírt róla, hogy az újabb dolgozaton már meg sem lepődik
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
Megyei labdarúgás: gólgazdag mérkőzések a Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa 3. fordulójában
Ebben a fordulóban is voltak első osztályú búcsúzók, a Torony KSK pedig egyedüli harmadosztályú csapatként lesz ott a negyedik körben.
legfrissebbek
Lekapcsolja 3G hálózatát a Magyar Telekom
A Magyar Telekom 2022 második félévétől nem tartja fent tovább 3G hálózatát; a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
ENSZ-főtitkár: ocsmányság a vakcinák egyenlőtlen elosztása
„Ocsmányságnak” nevezte António Guterres ENSZ-főtitkár a vakcinák egyenlőtlen elosztását a világban, miközben a szegényebb országok vezetői az úgynevezett vakcinanacionalizmus és az oltóanyagok gazdag országok általi felhalmozása ellen emeltek hangot az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán.
Megéri kulturális fővárosnak lenni
Talán a legjobb dolog, amit az Európai Unió tehet egy önkormányzattal, ha a településnek Európa kulturális fővárosa címet ad. Hogy miért, azt nagyon jól szemlélteti az első magyarországi kinevezett város, Pécs esete, ahol a nagy fejlődés és a reflektorfény ellenére közel sem sikerült egy zökkenőmentes projektet megvalósítani.
Tovább nőtt a biztosítók díjbevétele az idei első fél évben
Egyre népszerűbb az e-kárbejelentő, már 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást.
Az aluljáró fantom-Kula bácsija: valaki időnként fekáliával keni le a falat
Ismét rongálás történt a Thököly utcai aluljáróban. Valaki - már nem először - fekáliával szennyezte be a falat. A takarítást a szombathelyi önkéntes tűzoltók végezték el.