km/óra
  2021.01.25., hétfő  •  Pál napja
Vasivíz: van-e jogi akadálya annak, hogy Molnár Miklós vezérigazgató legyen?

Vasivíz: van-e jogi akadálya annak, hogy Molnár Miklós vezérigazgató legyen?

A Pro Savaria listáján a szombathelyi közgyűlésbe jutott Molnár Miklóst jelölte a Vasivíz élére vezérigazgatónak a többségi tulajdonos önkormányzat. A pártsajtó szerint jogszabályi akadályai lehetnek Molnár megválasztásának, a városvezetés másképp látja a dolgot.

A Vas Népe pénteken előbb online felületén, majd a nyomtatott változatban is közölte, hogy értesülései szerint  a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói posztjára a szombathelyi közgyűlés által jelölt Molnár Miklós (Pro Savaria) jogszabályi akadályok miatt nem választható meg a cég élére.


„A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az, ami országosan – így a Vasivíz Zrt. esetében is – folyamatosan ellenőrzi a víziközmű-szolgáltatói engedélyhez kapcsolódó jogszabályi előírások betartását. A szolgáltatásról szóló 2011. évi törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtását még 2013-ban kormányrendeletben szabályozták. Ennek egyik pontja szerint a MEKH az engedélyezési eljárás során vizsgálja azt is, hogy a víziközmű-szolgáltató vezetőjének víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalata eléri az öt évet.
Értesüléseink szerint a Vasivíz Zrt. szolgáltatói és egyben működési engedélye is veszélybe kerül, és a társaság teljesen ellehetetlenül, amennyiben a kormányrendeletben rögzített személyi feltételeknek nem felel meg a víziközmű-szolgáltató cég.”


A világhálón elérhető jogszabály egyébként így rendelkezik ebben a kérdésben. 
 

A Hivatal a víziközmű-szolgáltatói engedélyezési eljárásban a kérelmező személyi állománya tekintetében, mint engedélyezési követelményt, vizsgálja:

a) a kérelmezőnek a munka törvénykönyvéről szóló törvény szerinti vezetője és annak helyettesei:
aa) rendelkeznek-e a c) pont - ennek hiányában - a (4) bekezdés szerinti végzettséggel, vagy
ab) rendelkeznek-e gazdasági, vagy jogi szakirányú felsőfokú szakképesítéssel, továbbá
ac) a víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalatuk időtartama eléri-e az öt évet,

b) az üzemeltetés műszaki irányítását, felügyeletét végző, jogszabályban rögzített képesítési követelménnyel és legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkező szakemberek főállású munkaviszonyban vannak-e foglalkoztatva,

c) *  hogy a kérelmező rendelkezik-e főállású munkaviszonyban álló, osztatlan képzésben, vagy mesterképzésben oklevelet szerzett, a szakterületének megfelelő munkakörben foglalkoztatott:
ca) vízépítő mérnökkel,
cb) víz- és szennyvíz technológussal,
cc) vegyészmérnökkel vagy vegyésszel,
cd) gépészmérnökkel,
ce) villamosmérnökkel,
cf) környezet mérnökkel,
cg) szennyvízelvezetési és -tisztítási szolgáltatás folytatása esetén biológussal vagy biomérnökkel, vagy
ch) ivóvíz-szolgáltatás esetén hidrogeológussal.


A portál később frissítésben közölte a jogszabályba foglalt pontos feltételt. 
 

Nemény András polgármestert szombat délután értük el, ő az alábbiak szerint reagált.
 

- Hétfőn tesszük a hivatalos állásfoglalásunkat, de véleményünk szerint teljesen hibás az a jogi okfejtés, ami ismeretlen okból előbb érkezett meg a megyei laphoz, mint a többségi tulajdonos városvezetéshez. A jogszabály értelmezésünk szerint a cég egész vezetésére fogalmazza a kitételt, nem egyetlen vezetőre. Tájékozódtunk, hogy mi a helyzet más településeken, és találtunk teljesen friss kiírást hasonló posztra, ott sem szerepelt ilyen feltétel.


A polgármester hozzátette, hogy a lap által közöltekkel ellentétben Molnár Miklós jelölését nem zárt ajtók mögött, hanem nyilvános ülésen vitatták meg, erről több hírportál is beszámolt. Molnár egyébként nem kívánta kommentálni a sajtóhírt, a nyugat.hu-nak azt mondta, a megyei pártlap már annyi mindent összeírt róla, hogy az újabb dolgozaton már meg sem lepődik
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Az éttermek és szállodák pünkösdig nem számíthatnak újranyitásra Frissítés: a kormány cáfol, nincsen ilyen döntés
Levelet kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a hazai szállodások és éttermesek azzal kapcsolatban, hogy pünkösd előtt ne számítsanak nyitásra. A kormány cáfolta, hogy ilyen döntést hozott volna.
legfrissebbek
13 új fertőzött Vasban, 844 Magyarországon, 56-an meghaltak
844 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 56 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 11.347-ről 11.360-ra nőtt.
Mától szigorúbb szabályok léptek életbe Ausztriában
Kétméteres védőtávolság, kötelező FFP2-maszkviselés és heti szintű tesztelés számos szakma képviselői számára. Január 25-től szigorúbb járványellenes szabályok határozzák meg a mindennapokat országszerte, olvasható az orf.at-n.
Vendéglátás: a túlélés a cél
A túlélésért küzdenek az éttermek, a koronavírus-járvány leginkább a turizmus-vendéglátás szektort sújtotta. Európa több országában is kinyitottak a tiltás ellenére, mert nem bírják tovább elszenvedni a bevételkiesést. Nálunk erről nincs szó, továbbra is betartják a szigorú egészségvédelmi intézkedéseket, de aki még talpon van, nagyon várja az újranyitást. Szombathelyi vendéglősöket kérdeztünk arról, ki, hogyan küzd a fennmaradásért.
Döntetlennel hangolt a Haladás a bajnoki rajtra
Mátyus János együttese jövő vasárnap délután a Gyirmót ellen kezdi meg a tavaszi szezont.
Készülnek a félévi értesítők
Közeledik a 2020/2021-es tanév első félévének zárása az általános és középiskolákban, jövő héten osztják ki az értesítőket. Az utolsó héten még lehetőségük volt a diákoknak arra, hogy javítsanak érdemjegyeiken. A járvány miatti hiányzások és a digitális oktatás a tanárok és a tanulók számára is megnehezítette az értékelést.