km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Vasárnap mutatja be a Mesebolt Bábszínház a Hapci királyt

Vasárnap mutatja be a Mesebolt Bábszínház a Hapci királyt

Humoros, játékos, mégis komoly témákat boncolgató darab a Mesebolt Bábszínház legújabb bemutatója, a Hapci Király, ami nem csak gyerekeknek ajánlott. Rendezője Csató Kata, aki július 1-től váltja az igazgató székben Kovács Gézát.

 

A Mesebolt Bábszínház Lázár Ervin alakjának és történeteinek szenteli a 2023/2024-es évadot: a már-már klasszikusnak számító kortárs szerző három meséjét is színpadra állítják. 


Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója elmondta, hogy az életünkről szól minden története. A barátságainkról, szerelmeinkről, szereteteinkről, a nehézségeinkről. Olyan módon fogalmazza meg ezeket, ami több rétegben megmutatja a gyerekek, a felnőttek számára is. Fantasztikus nyelvi lelemény, amivel dolgozik, páratlan a magyar irodalomban.


A sorozat utolsó része a Hapci király, amely humoros, szórakoztató, de mindeközben hatalomtechnikai kérdéseket is felvet - így nem csak a gyerekeket szólítja meg. 


Csató Kata rendező hozzátette, minden emberben vannak ilyen pillanatok, amikor elragadtatja magát, és amikor elcsúszik egy olyan banánhéjon, amin nem szeretett volna. Aztán már nem bír megállni, jön egy olyan tünet vagy helyzetszituáció, amikor muszáj lesz ismételten megállnia és elgondolkoznia, hogy ez az út ténylegesen az ő útja-e. Vezető beosztásban, akár egy király, akár egy intézményvezető vagy bármilyen vezető esetében ez hatványozottan igaz, illetve nagyobb a tét. 


Hogy ez miért gyerekelőadás? – tette fel a kérdést, majd válaszolt is rá: „Azt gondolom, hogy a gyerekek is nagyon sokszor kerülnek abba a helyzetbe, amikor azt érzik, hogy ők nem ilyenek szeretnének lenni, de nem tudnak már kibújni azokból az előtte konzekvensen végigvitt döntésekből.”


A főszerepben egy uralkodót látunk, aki a valóságtól elrugaszkodott rendeleteket hoz, és börtönbe záratja az ellenszegülő alattvalóit. A király senkitől sem fél, csupán a náthától. Jaj annak, aki eltüsszenti magát. Egyszerű, de hatásos díszletekkel állítják színpadra a Hapci Királyt.


Mátravölgyi Ákos tervező elmondta még, hogy a királyi palotában egy olyan trón van, ami a törvények hatására elkezd felemelni egy szerkezet által. A darab vége felé a király egyedül van a magasban, s rájön, hogy nincs körülötte senki. Ez pedig alátámasztja a történetet, amiről szól a Hapci Király.


A Hapci Királyt vasárnap mutatják be a Mesebolt Bábszínház Lázár Ervin termében.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.