km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk

Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk

A Monarchia szétesése után, 1918. november 12-én Ausztriában kikiáltották – Burgenland nélkül – a Republik Deutschösterreich államot (Német–Ausztria Köztársaság), amely másnap kimondta csatlakozását Németországhoz.

Ezt követően a győztes hatalmak azon dolgoztak, hogy az önálló államiságra rákényszerítsék Ausztriát és ezért támogatták Magyarországgal szembeni területi követeléseit. A békeszerződésben megtiltották számára a Deutsch név használatát és a Németországgal való egyesülést, ugyanakkor megkaphatta a többségében németek lakta nyugat-magyarországi határszélt. Utóbbi terület Ausztriához való csatolásának szándéka miatti tiltakozásul tört ki a nyugat-magyarországi felkelés 1921-ben. Az elszakításra szánt települések közül Szomorócot (ma Kercaszomor) és Szentpéterfát visszakapta Magyarország. Végül a trianoni határmegállapítás következtében Vas megye területe 5474-ről 3284 km2-re (60%), lakossága 435 793-ről 252 777 főre (58%) csökkent. Ezáltal Vas a kis területű megyék közé került. Az új osztrák–magyar határt átvezették a Dunántúl legmagasabb pontján (883 m), ahol az Írottkő-kilátó található. Ausztria megkapta a teljes felsőőri és németújvári járást, valamint a kőszegi és a szentgotthárdi nyugati részét, a többnyire vendek lakta muraszombatit pedig az újonnan alakult Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz csatolták. Azóta csak az utóbbi muravidéki terület került vissza 1941-től 1945-ig.


Vas megye új határainak kialakításnál sem a vonzáskörzeteket, sem a közlekedési folyosókat nem vették figyelembe és az etnikai szempontok is csak részben érvényesültek. Hisz elvesztettünk magyar többségű községeket (pl. Alsóőr, Felsőőr, Őrsziget, Őrihodos), ugyanakkor határközeli horvát többségű falvak (pl. Csajta, Csém) is kerültek Ausztriához.


A korban a legrangosabb útkategória az állami út volt. Az ókori előzményeken nyugvó Pozsony–Sopron–Kőszeg–Szombathely–Körmend–Zalalövő–Varasd állami utat az új határok egyszerűen felszabdalták, területén 3 állam osztozott. Új nyomvonalat kellett keresni: a mai 86-os Pozsony–Csorna–Szombathely szakasza. A vasútvonalak esetében olyan abszurd helyzetek álltak elő, mint például Kőszeget Sopronnal, valamint Csepreggel összekötő vasútvonalak – az osztrák vasúthálózathoz való kapcsolódás nélkül – Ausztriához kerültek. A Körmendről Németújvárra vezető vaspálya sem csatlakozott az osztrák vasutakhoz. Trianon repülési tilalmat is elrendelt hazánk számára, ez a budapest–szombathelyi légipostajárat és a „légitaxi” leállítását jelentette.


A megyében korábban centrálisan elhelyezkedő megyeszékhely, Szombathely 10 km közelségbe került az államhatárhoz, határszéli város lett. Más vasi városokkal (Kőszeg, Körmend, Szentgotthárd) együtt elveszítette vonzáskörzetének jelentős részét. Kőszeg kereskedelmére különösen kedvezőtlenül hatott, hogy a már szóba hozott állami utat és három vasútvonalából az említett kettőt közvetlenül a város közelében kettévágta az új határ. Vonzáskörzete Csepreg és Felsőpulya térsége felé lényegében megszűnt. A gazdasági kapcsolatok azonban nemcsak a Vastól elszakított területek felé változtak meg. Jellemtő példa az egyik szombathelyi gyáros esete, aki, hogy korábbi felvidéki ügyfeleivel ismét felvegye a kapcsolatot, 1921-ben elutazott a pozsonyi ipari és kereskedelmi vásárra. Mint külföldinek, nagyon körülményes (behozatali engedély, vámolás stb.) volt a részvétele, ami kedvét szegte és hagyta veszni korábbi ügyfeleit, új megrendeléseit.


Elvesztettük a Lékán található Nádasdy-kriptát, ahol a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvételért kivégzett Nádasdy Ferenc nyugszik. Borostyánkő várát, ahol az „angol beteg”-ként is ismert Almásy László Afrika-kutató született. A máriafalvi gótikus templomot, amelynek egyik 19. század végi üvegablakán még ma is olvasható: „Vallási kegyeletből Vas megye közönsége”. A monyorókeréki váruradalmat, a Batthyány család ősi fészkeként emlegetett németújvári várat. Művelődéstörténeti jelentőségű, hogy a Németújváron alapított nyomda 1582 és 1585 között 5 magyar nyelvű könyvet jelentetett meg. A veszteséglistához tartozik a Széchy-család 16. század második felében épített reneszánsz stílusú muraszombati várkastélya, a fürdőjéről neves néhány üdülőközpont: Tarcsafürdő, Sóskút, Szécsénykút és még hosszan sorolhatnánk!


E cikk írásakor arról szóltak a híradások, hogy újraindul a Szombathely–Oberwart és a Szombathely–Eberau autóbuszjárat, valamint újranyitják a Zsira–Lutzmannsburg határátkelőt. A települések magyar neveit egyszer sem említették, pedig Felsőőr még mai is ki van írva magyarul! Trianon centenáriumán – a magyar múlt tisztelete miatt – a magyar helynevek megőrzésére sokkal jobban kellene figyelni!


Dr. habil. Kalocsai Péter


(A nyomtatott hetilapban nyomdatechnikai okok miatt rosszul jelent meg a térkép, ezért Olvasóink elnézését kérjük!)

 

Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Felújítják a gencsapáti vasúti átjárót
Elhajtott a baleset okozója a 84-esen, frontális karambolt előzött meg a Renault vezetője
Áttért a szemközti sávba egy jármű hajnalban a 84-es főúton. A szemből érkező Renault vezetője mentette, ami menthető és a padkára kormányozta az autóját, de így is ütköztek. Az okozó megállás nélkül elhajtott.
Megújul a város egyik emblematikus épülete
Várhatóan 2023-ra megújul a Megyeháza. A Modern Városok Program keretében 2,2 milliárd forintot fordítanak a város emblematikus épületének rekonstrukciójára. A kiemelt beruházás kivitelezése 2021 második felében indulhat.
Hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekeket támogat az önkormányzat
Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a határozatával egyetértett a Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program bevezetésével, ennek a segítségével kíván támogatást nyújtani a tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára. A támogatni kívánt célcsoport a tehetséges, szociálisan rászorult, általános iskola 5. évfolyamába lépő gyermekek, olvasható a város honlapján.
OVSZ: félszáznál több helyen várnak véradókat országszerte
Országszerte több mint 50 helyszínen szerveznek véradást, a helyszínek és időpontok az ovsz.hu és a veradas.hu oldalon követhetők - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásszervezője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.