km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Városi gyereknap: játékország kinyitja kapuit

Városi gyereknap: játékország kinyitja kapuit

Idén is rengeteg program, előadás, foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat a városi gyermeknapi forgatagon. Az AGORA Művelődési és Sportház, valamint a körülötte lévő terület játékországgá változik május 29-én, vasárnap 15-től 19 óráig. Óriás Labirintus, artistaképző akadálypálya, logikai készségfejlesztő játszóház, interaktív kincskereső, kézműves foglalkozások, zene, bábszínház, óriás buborékok színesítik a kínálatot.

 

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év legkülönbözőbb napjain. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, azóta, ha nem is minden évben, de próbálták megünnepelni. Hazánkban 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a nemzetközi gyermeknapot.


Idén május 29-én rendezik meg Szombathelyen a városi gyermeknapot 15-től 19 óráig az AGORA – Művelődési és Sportházban, illetve környékén – tudtuk meg Kiss Andreától, az AGORA közművelődési igazgatójától. Hozzátette, hosszú évek óta hagyomány, hogy az AGORA, illetve a jogelődjei szervezik meg a városi gyereknapot, örömet hozva kicsiknek és nagyoknak.  


– Minden évben fontosnak tartjuk, hogy olyan programokat találjunk ki, amely során a gyerekek a szülőkkel együtt játszhatnak, kapcsolódhatnak ki – folytatta az igazgató. – Így nemcsak előadásokat szervezünk, hanem rengeteg kísérőprogramot is. A téren népi fajátékok várják a gyerekeket, lesz körhinta, hintalóverseny, labdaelkapó játék, diótörő, rönkjáró, százlábú és ehhez hasonló kihívások. Ezek a játékok nagyméretűek, vannak, amiket egyedül is lehet játszani, s vannak olyanok, melyekhez két-három gyerek is odafér egyszerre. Idén is lesz óriás labirintus játszóházunk, melyet úgy alakítottunk ki, hogy minden korosztálynak kihívás legyen. Aki pedig megunja, bármikor kitalálhat belőle. 


A szervezők készülnek még artistaképzővel, buborékfestős játékkal, akadály- és ügyességi pályával, gleccsermászással is. 


Az igazgató hozzátette, hogy a Blaguss Agora egy komplett játszóbuszt biztosít a Sportház előtti területen, a gyerekek kvízjátékok és színezők segítségével ismerhetik meg a buszok világát. Az MSH melletti füves területen pedig kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, lesz agyagozás, gyöngyfűzés és arcfestés is.   


A színpadi programok 15 órakor kezdődnek a „DoktorvagyBohóc?” című pályázati kiállítás megnyitójával és az ünnepélyes díjkiosztóval. Közreműködik az Ataru Taiko Ütőegyüttes, Bujtás Ervin tanítványai és a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat. 16 órakor az Ébren Álmodók Zenekar ad gyermekműsort, 17 órakor pedig a Mesebolt Bábszínház: A földimalac, aki semmiben sem volt biztos című előadása kezdődik az MSH-ban. 18 órától a Móka Palota óriásbuborék-showjával kedveskednek a gyerekeknek. 


– Az előadások általában 30-40 percesek lesznek, aki megunja, közben számtalan játékot kipróbálhat, vagy kézműveskedhet is – sorolta Kiss Andrea. – Az MSH épületén belül is lesznek meglepetések, például a Testünk a csoda interaktív kiállítás, melyet nemcsak nézni lehet, hanem kipróbálni is. Logikai asztali játékokkal is készülünk, lesz formakirakó, ördöglakat és vagy 40-féle ügyességi játék. Lesz egy kalózos szabadulószoba is, ide előzetes regisztráció szükséges. Ahogy a Lurkó Stúdióhoz is, melyben a híradós műsorvezetésbe csöppenhetnek a gyerekek. A Szombathelyi Televízió stúdiójában ezúttal a gyerekek próbálhatják ki a televíziós műsorvezetés technikáját, kamerák, világítás, súgógép, híradós háttér, profi környezet és a tévé munkatársai segítik a fiatalok híradós munkáját. A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött és korlátozott számú a részvételi lehetőség.


A felnőttek egy másik világába is bepillanthatnak a gyerekek: játékautók helyett valódi tűzoltó-, mentő-, rendőrautó és szemeteskocsi várja a kicsiket az SZTK előtti téren. Arra is lesz lehetőségük a fiataloknak, hogy valamennyi funkcióját kipróbálják a megkülönböztetett jelzéssel ellátott járműveknek.


A helyi buszokon is gyermeknap lesz. A szervezők azt kérik, hogy válasszák a közösségi közlekedést, érkezzenek busszal a rendezvényre! Gyermeknap alkalmából május 29-én, vasárnap a 14 év alatti gyermekek ingyenesen utazhatnak Szombathely helyi autóbuszjáratain a Blaguss Agora jóvoltából. Nem kell mást tenni, mint az első ajtón való felszálláskor az autóbuszvezető kérésére az életkor igazolására a diákigazolványt vagy személyi igazolványt be kell mutatni. 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.