km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Városi gyereknap: játékország kinyitja kapuit

Városi gyereknap: játékország kinyitja kapuit

Idén is rengeteg program, előadás, foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat a városi gyermeknapi forgatagon. Az AGORA Művelődési és Sportház, valamint a körülötte lévő terület játékországgá változik május 29-én, vasárnap 15-től 19 óráig. Óriás Labirintus, artistaképző akadálypálya, logikai készségfejlesztő játszóház, interaktív kincskereső, kézműves foglalkozások, zene, bábszínház, óriás buborékok színesítik a kínálatot.

 

A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, az év legkülönbözőbb napjain. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, azóta, ha nem is minden évben, de próbálták megünnepelni. Hazánkban 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a nemzetközi gyermeknapot.


Idén május 29-én rendezik meg Szombathelyen a városi gyermeknapot 15-től 19 óráig az AGORA – Művelődési és Sportházban, illetve környékén – tudtuk meg Kiss Andreától, az AGORA közművelődési igazgatójától. Hozzátette, hosszú évek óta hagyomány, hogy az AGORA, illetve a jogelődjei szervezik meg a városi gyereknapot, örömet hozva kicsiknek és nagyoknak.  


– Minden évben fontosnak tartjuk, hogy olyan programokat találjunk ki, amely során a gyerekek a szülőkkel együtt játszhatnak, kapcsolódhatnak ki – folytatta az igazgató. – Így nemcsak előadásokat szervezünk, hanem rengeteg kísérőprogramot is. A téren népi fajátékok várják a gyerekeket, lesz körhinta, hintalóverseny, labdaelkapó játék, diótörő, rönkjáró, százlábú és ehhez hasonló kihívások. Ezek a játékok nagyméretűek, vannak, amiket egyedül is lehet játszani, s vannak olyanok, melyekhez két-három gyerek is odafér egyszerre. Idén is lesz óriás labirintus játszóházunk, melyet úgy alakítottunk ki, hogy minden korosztálynak kihívás legyen. Aki pedig megunja, bármikor kitalálhat belőle. 


A szervezők készülnek még artistaképzővel, buborékfestős játékkal, akadály- és ügyességi pályával, gleccsermászással is. 


Az igazgató hozzátette, hogy a Blaguss Agora egy komplett játszóbuszt biztosít a Sportház előtti területen, a gyerekek kvízjátékok és színezők segítségével ismerhetik meg a buszok világát. Az MSH melletti füves területen pedig kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, lesz agyagozás, gyöngyfűzés és arcfestés is.   


A színpadi programok 15 órakor kezdődnek a „DoktorvagyBohóc?” című pályázati kiállítás megnyitójával és az ünnepélyes díjkiosztóval. Közreműködik az Ataru Taiko Ütőegyüttes, Bujtás Ervin tanítványai és a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat. 16 órakor az Ébren Álmodók Zenekar ad gyermekműsort, 17 órakor pedig a Mesebolt Bábszínház: A földimalac, aki semmiben sem volt biztos című előadása kezdődik az MSH-ban. 18 órától a Móka Palota óriásbuborék-showjával kedveskednek a gyerekeknek. 


– Az előadások általában 30-40 percesek lesznek, aki megunja, közben számtalan játékot kipróbálhat, vagy kézműveskedhet is – sorolta Kiss Andrea. – Az MSH épületén belül is lesznek meglepetések, például a Testünk a csoda interaktív kiállítás, melyet nemcsak nézni lehet, hanem kipróbálni is. Logikai asztali játékokkal is készülünk, lesz formakirakó, ördöglakat és vagy 40-féle ügyességi játék. Lesz egy kalózos szabadulószoba is, ide előzetes regisztráció szükséges. Ahogy a Lurkó Stúdióhoz is, melyben a híradós műsorvezetésbe csöppenhetnek a gyerekek. A Szombathelyi Televízió stúdiójában ezúttal a gyerekek próbálhatják ki a televíziós műsorvezetés technikáját, kamerák, világítás, súgógép, híradós háttér, profi környezet és a tévé munkatársai segítik a fiatalok híradós munkáját. A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött és korlátozott számú a részvételi lehetőség.


A felnőttek egy másik világába is bepillanthatnak a gyerekek: játékautók helyett valódi tűzoltó-, mentő-, rendőrautó és szemeteskocsi várja a kicsiket az SZTK előtti téren. Arra is lesz lehetőségük a fiataloknak, hogy valamennyi funkcióját kipróbálják a megkülönböztetett jelzéssel ellátott járműveknek.


A helyi buszokon is gyermeknap lesz. A szervezők azt kérik, hogy válasszák a közösségi közlekedést, érkezzenek busszal a rendezvényre! Gyermeknap alkalmából május 29-én, vasárnap a 14 év alatti gyermekek ingyenesen utazhatnak Szombathely helyi autóbuszjáratain a Blaguss Agora jóvoltából. Nem kell mást tenni, mint az első ajtón való felszálláskor az autóbuszvezető kérésére az életkor igazolására a diákigazolványt vagy személyi igazolványt be kell mutatni. 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.