km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Városi Diákönkormányzat-választás: online vitázhattak egymással a jelöltek

Városi Diákönkormányzat-választás: online vitázhattak egymással a jelöltek

Az idei évben a diákönkormányzat-választása is más lesz a korábbi évek gyakorlatához képest: az online térbe kényszerültek a résztvevők, így mind a választási kampány, mind a szavazás online zajlik, olvasható a város honlapján.

 

Mint írják, szerdán egy virtuális kerekasztalnál ülve bemutatkozhattak az iskoláknak az elektorok és a jelöltek, ismertették terveiket, és válaszoltak a beérkező kérdésekre, vitázhattak egymással. Az elektoroknak kiemelten fontos, hogy meghallgassák és megismerjék a jelölteket, hiszen ők fognak dönteni arról, kiket szeretnének az idei évben a Városi Diákönkormányzat élén látni.


A vita nyilvános volt, vagyis bárki bekapcsolódhatott és kérdéseket tehetett fel, ugyanúgy, mint amikor élőben, a választás előtti bemutatkozó beszédeknél lehetett. Ennek eredményeként több mint 70 fővel zajlott a beszélgetés, még Magyarország ENSZ Ifjúsági Küldötte is jelen volt, és pozitív élményekkel gazdagodva említette meg a VDÖK eseményét.


Egy másik régebbi gyakorlatot is újjáéled: idén újra lesz általános iskolai diák-alpolgármester. Az általános iskolák mindig is aktívan részt vettek a VDÖK életében, mégis háttérbe szorultak. Az idei választáson az alábbi 5 jelölt közül kell választaniuk az elektoroknak:

 

  • Diák-polgármester – Mester Krisztina (PTE Szentgyörgyi) és Csatár Áron (Savaria)
  • Középiskolai diák-alpolgármester – Gaspari Dóra (Brenner) és Horváth Ákos (Gépipari)
  • Általános iskolai diák-alpolgármester – Pataki Gergő (Neumann)


Mindegyik jelölt kiemelte, hogy a pandémia miatt fontos az online kapcsolattartás, de bíznak abban, hogy nyáron már lesz lehetőség személyes jelenléti programokra is. A VDÖK régebbi rendezvényeivel kapcsolatban a Gólyaavatót mindegyik jelölt szeretné megtartani, a megvalósításban tértek el az elképzelések. 


"Összességében egy nagyon jó kis vita alakult ki, a kérdések is záporoztak. Az elektoroknak most van idejük átgondolni, mit hallottak, mennyire egyezik azzal, amit ők és az általuk képviselt iskola szeretne" - összegezte Engler Felícia, ifjúsági ügyintéző, a Városi Diákönkormányzat választási szervének elnöke.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.