km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
VAOSZ-pálya: Összefogtak a tekések

VAOSZ-pálya: Összefogtak a tekések

A Vasi Tekesportért Alapítvány ingyenesen használhatja a VAOSZ tekepályáját a jövőben, ha vállalja az ingatlan üzemeltetési költségét. Az önkormányzat a tetőfelújításra fordít 3 millió forintot, áll a közgyűlési előterjesztésben, amelyről csütörtökön döntenek a városatyák.

A VAOSZ tekepályájának (Fő tér 14/B.) tulajdonosa a szombathelyi önkormányzata, vagyonkezelője és üzemeltetője a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft., 100%-os önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság.
Az épület és a tekepálya 1964-ben épült, az önkormányzat tulajdonában áll. A 4 sávos pálya jelenleg nemzetközi minősítéssel rendelkezik, hivatalos sportági mérkőzést csak ebben a létesítményben lehet lebonyolítani.

Szombathely város területén és környékén jelenleg kizárólag a VAOSZ tekepálya biztosít sportolási lehetőséget a teke sportágat űző és kedvelő sportszervezetek, magánszemélyek részére, mivel a térségben lévő, korábban még működő tekepályák már nem üzemelnek.

A pálya működésének fenntartása érdekében 2022. évben a pályát rendszeresen használók összefogásával, helyi vállalkozók segítségével felújítási munkálatok elvégzésére került sor. Az öltözők festése, az öltözőben található bútorzat felújítása, kisebb karbantartási munkálatok történtek nagyságrendileg 2,5 millió forint értékben.
Mindezeken túl az épület teljes felújítása, korszerűsítése időszerűvé vált. A legszükségesebb a tető helyreállítása, jelenleg a lapostető beázik, így a födém teljesen átvizesedik. Indokolt továbbá a fűtés korszerűsítése, valamint a nyílászárók és a világítótestek cseréje.

A közgyűlés a 2022. szeptember 29-ei ülésén határozatával elfogadta a város takarékossági programját, amelynek megfelelően a pálya 2022. december 2. napjától ideiglenesen bezárt a 2023. évi tavaszi tekebajnokság kezdetéig, mivel a létesítményt használók nem tudták fizetni ingyenes használat mellett sem a közüzemi költségeket.
A szombathelyi és környékbeli régió tekesportjának fejlesztése, valamint a teke sportágat rendszeresen űző sportolók képviselete érdekében 2022. évben a VAOSZ tekepályát használók kezdeményezésére megalapították a Vasi Tekesportért Alapítványt.

- A létesítmény folyamatos működésének fenntartása és az épület korszerűsítése érdekében a Vasi Tekesportért Alapítvány a VAOSZ Tekepálya tekintetében ingyenes használatba adásra vonatkozó kérelemmel fordult önkormányzatához. A Vasi Tekesportért Alapítvány szándéknyilatkozatban vállalta, hogy ingyenes használatba adás esetén a VAOSZ Tekepályán szükséges karbantartási és korszerűsítési munkákat elvégzi. Ezen beruházások összköltsége meghaladja a 9,3 millió forintot – mondta érdeklődésünkre dr. László Győző, sportügyekért is felelős alpolgármester.
A Vasi Tekesportért Alapítvány vállalja, hogy az esetlegesen átadásra kerülő létesítmény fenntartását az önkormányzat külön támogatása nélkül, saját költségvetésből finanszírozza.

- Ennek alapján azt javasoljuk a közgyűlésnek, hogy a VAOSZ tekepályát március 1-jétől az önkormányzat 2024. szeptember 30-áig ingyenes használatot biztosítson a Vasi Tekesport Alapítvány részére az alábbi feltételekkel, a teljesség igénye nélkül: A helyiség fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos költségek a használót terhelik; a használó a helyiséget kizárólag a feladatainak ellátására használhatja; a használó a pályát átadhatja más használónak, amiért bérleti díjat szedhet; a használó kötelezettséget vállal arra, hogy a szombathelyi önkormányzata számára évente 5 napon, előzetesen egyeztetett időpontban ingyenes használatot biztosít a létesítményben; a használó a létesítmény használatát a jelenleg bérlő sportszervezetek részére változatlan feltételekkel biztosítja. Javaslom továbbá, hogy a VAOSZ Tekepálya további működésének fenntartása érdekében Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítsa a tetőfelújításhoz szükséges 3,1 millió forint önkormányzati forrást, amely az ingyenes használtba adásra vonatkozó megállapodás aláírását követően kerüljön átadásra a Vasi Tekesportért Alapítvány részére a helyreállítási munkák kivitelezéséhez – ismertette az előterjesztést dr. László Győző.

- Sokan és sokat dolgoztunk azért, hogy ez az összefogás létrejöjjön. Az energiaválság miatt bezárt a VAOSZ pályája, így átmenetileg Bucsuban rendeztük a meccseinket. Jött azonban az ötlet, hogy hozzuk létre az alapítványt, és ezáltal közösen fel tudjuk majd újítani a létesítményt, ennek fejében viszont használhatjuk a nagy tradíciókkal rendelkező pályát. Tisztában vagyunk vele, hogy komoly vállalást tettünk, de meggyőződésem, hogy sikeres lesz az együttműködés - vélekedett Hegyi Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

(Fotó: Nagy Jácint)

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.