km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
VAOSZ-pálya: Összefogtak a tekések

VAOSZ-pálya: Összefogtak a tekések

A Vasi Tekesportért Alapítvány ingyenesen használhatja a VAOSZ tekepályáját a jövőben, ha vállalja az ingatlan üzemeltetési költségét. Az önkormányzat a tetőfelújításra fordít 3 millió forintot, áll a közgyűlési előterjesztésben, amelyről csütörtökön döntenek a városatyák.

A VAOSZ tekepályájának (Fő tér 14/B.) tulajdonosa a szombathelyi önkormányzata, vagyonkezelője és üzemeltetője a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft., 100%-os önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság.
Az épület és a tekepálya 1964-ben épült, az önkormányzat tulajdonában áll. A 4 sávos pálya jelenleg nemzetközi minősítéssel rendelkezik, hivatalos sportági mérkőzést csak ebben a létesítményben lehet lebonyolítani.

Szombathely város területén és környékén jelenleg kizárólag a VAOSZ tekepálya biztosít sportolási lehetőséget a teke sportágat űző és kedvelő sportszervezetek, magánszemélyek részére, mivel a térségben lévő, korábban még működő tekepályák már nem üzemelnek.

A pálya működésének fenntartása érdekében 2022. évben a pályát rendszeresen használók összefogásával, helyi vállalkozók segítségével felújítási munkálatok elvégzésére került sor. Az öltözők festése, az öltözőben található bútorzat felújítása, kisebb karbantartási munkálatok történtek nagyságrendileg 2,5 millió forint értékben.
Mindezeken túl az épület teljes felújítása, korszerűsítése időszerűvé vált. A legszükségesebb a tető helyreállítása, jelenleg a lapostető beázik, így a födém teljesen átvizesedik. Indokolt továbbá a fűtés korszerűsítése, valamint a nyílászárók és a világítótestek cseréje.

A közgyűlés a 2022. szeptember 29-ei ülésén határozatával elfogadta a város takarékossági programját, amelynek megfelelően a pálya 2022. december 2. napjától ideiglenesen bezárt a 2023. évi tavaszi tekebajnokság kezdetéig, mivel a létesítményt használók nem tudták fizetni ingyenes használat mellett sem a közüzemi költségeket.
A szombathelyi és környékbeli régió tekesportjának fejlesztése, valamint a teke sportágat rendszeresen űző sportolók képviselete érdekében 2022. évben a VAOSZ tekepályát használók kezdeményezésére megalapították a Vasi Tekesportért Alapítványt.

- A létesítmény folyamatos működésének fenntartása és az épület korszerűsítése érdekében a Vasi Tekesportért Alapítvány a VAOSZ Tekepálya tekintetében ingyenes használatba adásra vonatkozó kérelemmel fordult önkormányzatához. A Vasi Tekesportért Alapítvány szándéknyilatkozatban vállalta, hogy ingyenes használatba adás esetén a VAOSZ Tekepályán szükséges karbantartási és korszerűsítési munkákat elvégzi. Ezen beruházások összköltsége meghaladja a 9,3 millió forintot – mondta érdeklődésünkre dr. László Győző, sportügyekért is felelős alpolgármester.
A Vasi Tekesportért Alapítvány vállalja, hogy az esetlegesen átadásra kerülő létesítmény fenntartását az önkormányzat külön támogatása nélkül, saját költségvetésből finanszírozza.

- Ennek alapján azt javasoljuk a közgyűlésnek, hogy a VAOSZ tekepályát március 1-jétől az önkormányzat 2024. szeptember 30-áig ingyenes használatot biztosítson a Vasi Tekesport Alapítvány részére az alábbi feltételekkel, a teljesség igénye nélkül: A helyiség fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos költségek a használót terhelik; a használó a helyiséget kizárólag a feladatainak ellátására használhatja; a használó a pályát átadhatja más használónak, amiért bérleti díjat szedhet; a használó kötelezettséget vállal arra, hogy a szombathelyi önkormányzata számára évente 5 napon, előzetesen egyeztetett időpontban ingyenes használatot biztosít a létesítményben; a használó a létesítmény használatát a jelenleg bérlő sportszervezetek részére változatlan feltételekkel biztosítja. Javaslom továbbá, hogy a VAOSZ Tekepálya további működésének fenntartása érdekében Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítsa a tetőfelújításhoz szükséges 3,1 millió forint önkormányzati forrást, amely az ingyenes használtba adásra vonatkozó megállapodás aláírását követően kerüljön átadásra a Vasi Tekesportért Alapítvány részére a helyreállítási munkák kivitelezéséhez – ismertette az előterjesztést dr. László Győző.

- Sokan és sokat dolgoztunk azért, hogy ez az összefogás létrejöjjön. Az energiaválság miatt bezárt a VAOSZ pályája, így átmenetileg Bucsuban rendeztük a meccseinket. Jött azonban az ötlet, hogy hozzuk létre az alapítványt, és ezáltal közösen fel tudjuk majd újítani a létesítményt, ennek fejében viszont használhatjuk a nagy tradíciókkal rendelkező pályát. Tisztában vagyunk vele, hogy komoly vállalást tettünk, de meggyőződésem, hogy sikeres lesz az együttműködés - vélekedett Hegyi Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

(Fotó: Nagy Jácint)

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.