km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
Karneválszínház: valódi, hamisítatlan porhintés

Karneválszínház: valódi, hamisítatlan porhintés

Az idei karnevál rangját emeli Hernádi Judit és Kern András vendégjátéka. Öt alkalommal játsszák a Megyeháza udvarán Stephen Sachs Valódi hamisítvány című vígjátékát, Valló Péter rendezésében. Hernádi Judittal beszéltünk telefonon.

 

A tavaly tavasszal Szombathelyen elhunyt Törőcsik Marihoz szoros szálak fűzték Hernádi Judit Jászai-díjas, érdemes művészt, a Halhatatlanok Klubjának örökös tagját. 1992-ben csatlakozott a Törőcsik Mari vezette Művész Színházhoz, ami, sajnálatosan, csak rövid ideig működhetett. 1994-től a szolnoki színházban hosszú évekig közös volt az öltözőjük. „Sokszor eszembe jut Mari, ma is gondoltam rá. Meg arra, hogy milyen az élet, a sors. Egyáltalán, hogy ő volt. Hatalmas ívet futott be az élete folyamán. Most meg már, sajnos, nincs itt közöttünk. Hiányzik. És nem csak ő. Mindig szívesen hallgattam a történeteit. Figyelmes volt, s remek partner!” 


Közismert Hernádi Judit szimpátiája a 2008-ban Jordán Tamás alapította Weöres Sándor Színházunk iránt. „Bár csak az Orlai Produkciós Iroda vendégprodukcióiban szerepeltem ott, de amikor Budapestre hozták egy-egy előadásukat, azokat megnéztem. Igen élveztem őket. Jordán Tamással pedig, akivel együtt is játszottunk a budapesti Rózsavölgyi Szalonban, akkora barátságba kerültünk! Azt hiszem, nem bánja, hogyha büszkélkedem vele, hogy időnként föl szokott hívni telefonon. Olykor pedig én hívom, mert érdekel, mi van vele. De, hogy ő hív föl, s megosztja velem néhány gondolatát, amikor úgy érzi, hogy szüksége van rá: erre tényleg rettenetesen büszke vagyok!” Megemlítjük, hogy Jordán Tamás a WSSZ (első) örökös tagja lett. Erre ő: „Ezt viszont nem tudtam. De jó! Nagyon örülök. Fölhívom, és gratulálok neki.”


Mielőtt az idei szombathelyi vendégszerepléséről kérnénk tőle ízelítőt, fölelevenítjük azt a 2015-ös „savariás” nyarat, amikor az ő főszereplésével nálunk volt (a Megyeháza udvarán) a bemutatója a Mindent Éváról című Orlai produkciónak. „Élvezetes volt az egész, s még pluszban különös hangulatot adott neki az, hogy ott volt a premier. Aztán jól beérett az előadás, vagy százszor játszottuk.” A Vidor Fesztiválon Éva megformálásáért megkapta a – legjobb női alakításért járó – Colombina-díjat. „Ugyan én voltam a főszereplő, de a díjjal valójában az egész társulatot elismerték. Mert hiszen csapat nélkül nem lehet játszani. Lehet az ember bármilyen jó, ’karikára játszhatja magát’ (mosolyog a hangja; szp), hogyha nincsen mellette senki, aki veszi ezt és ad hozzá alapot. Akkor ez nem sikerülhet.”


Ezúttal a Valódi hamisítvány című vígjátékban vendégeskedik a karneválszínházunkban. Öt alkalommal mutatják be partnerével, Kern Andrással. A fantasztikus páros jutalomjátékának örülhetünk majd. Mondhatni félszavakból is megértik egymást. „Igen élvezetes vele játszani. Most, így ’öreg’ korunkra, már több színdarabban is partnerek voltunk, vagyunk. Újból. Régebben, egészen fiatalon játszottunk együtt a Vígszínházban. Jókora időszak maradt ki a közös játékból. Remekül megtaláljuk egymással a hangot. Ebben a darabban mondjuk egyikünk sem olyan szerepet játszik, amit úgy rögtön elvárnak. A történet egyébként valódi alapokon nyugszik, létező dolgokról szól. Kern András figurája korábban a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum igazgatója volt, aki most művészettörténész. A nő munkanélküli pincérnő, turkálásból, s időnként felszolgálásból él. Talál tárgyakat, megpróbálja azokat itt-ott eladni. Jackson Pollock (1912-1956, amerikai festőművész; műveit a festék csurgatásával, fröcskölésével és kaparásával hozta létre – Wikipédia) egyik alkotásáról van szó, amit esetleg a nő talált. Ezt viszi el ellenőriztetni. Egy igazi Pollock-festmény nagyon sokat ér. Hogy ez eredeti vagy hamisítvány-e? Erről (is) szól a színdarab.”


Hernádi Judit arra a felvetésre, hogy sokunk szerint már régen Kossuth-díjasnak kellene lennie, így reagál: „De hát azt oda is kellene adni”. Arra a szintén a szívünkből jövő elismerésünkre, hogy ő példa, igazodási pont is, mert bizonyos dolgokat helyettünk – meg értünk – mond ki, ekként felel: „Köszönöm”. S hogy őt mi viszi napról-napra előre? Mi ad számára örömforrást? „A gyermekem. S az, hogy teszem a dolgomat. Jólesik, hogy ezt tudom csinálni. Azt látni, hogy néha másoknak is örömet okoz. Ez jó. Hálás vagyok érte.”

 

„Megpróbálok nem félni. Nem könnyű ez manapság. A világ félelemkeltéssel manipulál. Nem csak itt, bárhol másutt is. És ez abszolút, mondjuk ki: aljas dolog.”  Hernádi Judit   


Szenkovits Péter 
Fotó: Orlai Produkciós Iroda

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.