km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Vadvirágos Szombathely: a Szent István Parkban is dolgozhatnak a méhek

Vadvirágos Szombathely: a Szent István Parkban is dolgozhatnak a méhek

A Méhek Világnapján mutatták be a Vadvirágos Szombathely program újabb területét, a Szent István Parkban kialakított méhlegelőt. A Föld mezőgazdaságának 70 %-a kizárólag a méhektől függ, mert a beporzó tevékenységük nélkül a növények nem tudnának szaporodni. Az emberi tevékenység miatt a beporzók száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent. A városi kaszáló gyep a biológiai sokféleséget erősíti és egy apró lépés a klímaváltozás negatív hatása ellen.

 

Hihetetlen, de igaz, nem egy réten, hanem a Szent István Parkban virulnak a színes vadvirágok. Található itt vörös here, hagymás boglárka, százszorszép, már elvirágzott a védett növényünk, a szártalan kankalin. De lesz még itt kányaharangvirág, van útifű és a fűfélék. Csak néhány az itt őshonos növények közül, amelyeket ezen részen mindössze évente kétszer kaszálnak le.


Dénes Veronika városi kertész elmondta, hogy látványos a különbség a lenyírt gyep és a városi kaszáló gyep között, hiszen látható, hogy mennyi lepke és beporzó rovar látogatja ezeket a területeket.


A megyeszékhelyen tavaly indult a Vadvirágos Szombathely program Oladon, most kilenc helyszínt jelölnek ki városszerte, ahol zavartalanul dolgozhatnak a beporzók. Erről a méhek világnapján számolt be a fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok és a városi kertész.


Németh Ákos hozzátette, a klímaváltozással szembeni harcnak két pontja van, az egyik a kibocsátás csökkenés, amiről nagyon sokat beszélünk, de van egy másik, amiről kevesebb szó esik. Ez az alkalmazkodás, az adaptáció, a ránk váró változásokra.


Ahol kedvezőek a környezeti adottságok, ott jelölik ki a vadvirágos gyepek területét, a Szent István Parkon kívül az Európa Parknál, a Körmendi és Külső-Rumi út mentén is alakítanak ki ilyen természetes élőhelyet növények és rovarok számára. Ezek akár a diákok számára a környezeti nevelés színterei is lehetnek.


„Ennek az az előnye, hogy sokszínűbb terület jön létre, ami sokkal inkább ellenáll a különböző környezeti hatásoknak, illetve a beporzóknak, és különböző rovaroknak is élőhelyet biztosít” – emelte ki Németh Ákos. 


Tábla magyarázza, hogy miért jó egy-egy ilyen városi rét. Jobban ellenáll a szárazságnak és hűsíti a levegőt. Visszahozza a réti virágokat a városi környezetbe. Gazdag élőhelyet nyújt a hasznos beporzó rovaroknak. A város ökológiai egészségének a megőrzésében is fontos a szerepük: javítják a vízháztartást, a száraz városi levegőt párásítják.

 

Fotó: Nagy Jácint 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak