km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Ünnepi ráhangolódás kétnapos vásárral a Képtárban

Ünnepi ráhangolódás kétnapos vásárral a Képtárban

Karácsonyi vásárt rendeznek december 8-án és 9-én a Szombathelyi Képtárban. Az érdeklődők megismerkedhetnek a szövés és nemezelés technikájával, csokis falatokat készíthetnek, a gyerekek pedig népi játékokkal hangolódhatnak a karácsonyra. Sok más programmal is kedveskednek.

 

PÉNTEK

 • 12.00 Iparművészet a gyakorlatban - pályaorientációs beszélgetés. Résztvevők: Fazekas Ildikó művészettörténész és Mascher Róbert designer. A FISE vezetői bemutatják a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tevékenységét. Beszélnek arról, hogyan segítik a pályakezdő fiatalokat, valamint, hogy milyen intézmények és szakterületek várják az iparművészeti pályára készülőket. Bemutatják a terület szépségeit, lehetőségeit, de nem rejtik véka alá a kihívásokat és a pályára jellemző gondokat sem.
 • 14.00 Nemez workshop Róbert Vanda textilművésszel. A résztvevők faliképet készíthetnek szövés és nemezelés technikájával.  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu
 • 15.00 Adventi mesejáték, közreműködnek a Boldog Brenner János Általános Iskola 1.b osztályos tanulói.
 • 15.30 Ünnepi csokoládés falatok készítése Czömpöly Eleonóra cukrászmesterrel. A részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu
 • 16.00 Garas Kálmán: „… személyiségnek lenni a legtöbb” – könyvbemutató. Garas Kálmán fotóművésszel, Bonyhádi Károly grafikusművésszel és Tóth Csaba festőművésszel dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélget. Közreműködnek a Capella Savaria művészei: Bertalan Andrea (fuvola), Rácné Szőke Beáta (hegedű), Pálkövi Ágnes (cselló)

 

SZOMBAT

 • 10.00 Ünnepi csokoládés falatok készítése Czömpöly Eleonóra cukrászmesterrel. Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu. 
 • 10.15 Kerekítő foglalkozás Kővári Réka néptánc-pedagógussal. Karácsonyi hangolódás népi játékokkal, mondókákkal 0-3 éveseknek.
 • 11.00 Ready-made lampionkészítés Tóth Péter formatervező művésszel (Morfo Stúdió). Újrahasznosított műszaki alkatrészekből egyedi lampionok készülnek. Akár otthonról hozott alapanyag is felhasználható.   A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu
 • 11.30 Az angyalok vigadnak – adventi és karácsonyi magyar népénekek. A Vasi Népdalstúdió Boróka együttesének ünnepi műsora
 • 14.00 Kreatív fotóműhely – árnyképek készítése Garas Kálmán fotóművésszel. A fotogrammok készítése mellett a nagyítás is kipróbálható! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu. 
 • 15.00 Karácsony a textilművészetben. Cebula Anna művészettörténész, igazgató tárlatvezetése. A karácsony a keresztény művészetben az egyik leggyakrabban megjelenő téma. Az európai művészetben való lenyűgöző megjelenítési változatossága lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük a művészek képzeletében az évszázadok során végbement változásokat. A Szombathelyi Képtárban lévő kortárs miniatűrtextil gyűjtemény is büszkélkedhet ilyen alkotásokkal. Vannak olyanok, amelyek a megváltó megszületésének pillanatára koncentrálnak, és olyanok is, amelyek a karácsonyi ünnepet és a vele járó készülődést, díszítést ragadják meg.  
 • 16.00 KÉP_lett - Alkossunk közösen a mesterséges intelligenciával! A workshopot vezeti: Áfrány Gábor médiaművész. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.  Regisztráció: baki.orsolya@savariamuseum.hu
 • 17.00 Betlehemi csillagok – a gyermekrajz-pályázat eredményhirdetése. Az alkotásokat értékeli: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor és Magyarósi Richárd, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatóhelyettese.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak