km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
Ünnep az emlékezés jegyében Táplánszentkereszten

Ünnep az emlékezés jegyében Táplánszentkereszten

A hagyományokhoz híven községegyesítési ünnepet tartottak Táplánszentkereszten. Keresztet avattak, és átadták a Táplánszentkereszt Községért Díjat is. Idén posztumusz kapta a díjat a tavaly elhunyt dr. Kovács László alpolgármester.

 

Október 22-én, pénteken fél ötkor Szentkereszt szoboravatással kezdődött az ünnepség a József Attila utcai buszmegálló melletti talapzatnál. Perl János polgármester ünnepi beszédében visszaemlékezett arra, hogy ezen a helyen Árpád fejedelem fából készített szobra állt, amely nem állta ki az idő próbáját, és elporladt. Úgy vélte, hogy a helyére most elhelyezett kereszt időtállóbb lesz, ahogy Árpád fejedelemnek a dédunokája, István király azt az országunkba hozta.   


– Első szent királyunk élete, munkássága, hite ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, hazánkat pedig a keresztény Európa részévé tette – hangsúlyozta a polgármester. – A kereszténység nemzetmegtartó egysége jelképezze településünk egységét. A Szent Kereszt, mely alatt István királyunk keresztény nemzetet teremtett. A Szent Kereszt, amelyet e településrész neve őriz. Szentkereszt első okleveles említése 1543-ból való. A Szent Kereszt felmagasztalása titulust viselő középkori templomunk kiállta az idő próbáját. Évszázadok óta megannyi ember találta meg itt Istent. A keresztség által kapta meg hitét, életében gyakorolta itt keresztény hitét, és halála után itt imádkoztak rokonai, ismerősei, hogy mielőbb nyerjen bebocsájtást Isten országába. Ezért gondoltuk, hogy Árpád helyére utóda, István király jeleként helyezzük el ide a keresztet.


A keresztben energia van, amely ember és Isten, Isten és ember között közvetíti az energiát, tette hozzá a polgármester, majd Müller Péter szavait idézte: „A kereszt a sorsod (...). Nem mások teszik rád, te hoztad magaddal. Születni, élni, meghalni nehéz. Embernek lenni nehéz! S ha ezt tudod, és ha ebben mégis mélységes értelmet, sőt gyönyörűséget találsz, boldog ember leszel." 


A kereszt Balázs Béla sírköves alkotása, felállításának költségeit a polgármesteri hivatal munkatársainak felajánlásával sikerült fedezni. A gránitból készült keresztet Pete Polgár Máté plébános áldotta meg, s beszédében a kereszt szimbolikáját emelte ki. Ezt követően lovashuszári felvezetéssel közösen sétáltak a Községegyesítési Emlékműhöz, melyet a táplánszentkereszti fúvószenekar zenei kíséretével megkoszorúztak. Utána a művelődés ház előtt az Apáczai Csere János Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődők. 


Az ünnep zárására már a művelődési házban került sor. Itt a polgármester felidézte, hogy Táplánszentkereszt Község Önkormányzatának képviselő-testülete 2010. október 23-án megtartott ülésén döntött a községegyesítés napjának megünnepléséről, a helyi kitüntetés alapításáról és adományozásáról. Mindkét döntés dr. Kovács László alpolgármester javaslatára született. Elmondta még, hogy a kitüntetést azok a személyek kaphatják meg, akik Táplánszentkereszt fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális, gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek, és ennek révén Táplánszentkereszt értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el. 


Szokás, hogy a képviselő-testület döntése zárt ülésen történik meg, és csak az ünnepnapon hozzák nyilvánosságra a kitüntetett személyét. Idén ez másként történt. Az önkormányzat dr. Kovács László alpolgármestert posztumusz részesítette a kitüntetésben. A döntést pedig azért hozták nyilvánosságra, hogy az ünnepségen szerető családtagjai, tisztelői, barátai jelen lehessenek, ezzel is tiszteleghessenek előtte.  


– Kovács László példás családapa és férj volt, vezetői, szakmai és közéleti feladatait igényesen, következetesen, mindig az innovációra törekedve végezte – emlékezett vissza a polgármester. – 2002 őszétől lelkiismeretesen, szakértelemmel, a demokratikus vezetési stílusnak megfelelő következetességgel segítette munkámat alpolgármesterként. Közéleti tevékenységét is a példamutatás, az ügyszeretet jellemezte. Tevékenyen részt vállalt javaslatai, ötletei megvalósításában. Nagyon jellemző volt rá, hogy a célok megvalósításhoz rendszeresen felajánlotta alpolgármesteri tiszteletdíját. Így sok projekt az ő anyagi támogatásával jöhetett létre, többek között a Németh Lajos-emléktábla a művelődési ház falán, a Szent Lőrinc templom előtti tér burkolata, a községegyesítés emlékműve, a bölcsőde és a Rákóczi úti temető kerítése. 


Perl János hangsúlyozta, dr. Kovács László nevét nemcsak ez a díj fogja megőrizni. Az ő emléke Táplánszentkereszt község történetében mindig kiemelt helyen fog szerepelni.  Akik ismerték, nem tudnak úgy végigmenni a falun, hogy ne találkoznának olyan emlékkel, ami hozzá kötődik. Ezek is segítik őket abban, hogy újra és újra szeretettel gondoljanak rá.

 

bb

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.