km/óra
  2023.06.07., szerda  •  Róbert napja
Dacia
Ungaresca Senior: 32+2 esztendő

Ungaresca Senior: 32+2 esztendő

Harminc plusz két éves fennállását ünnepelte hétvégén az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes. A járványhelyzet miatt két évet késett az összejövetel, ahol a három évtized nagyjai is felléptek. Azt mondják, aki ungarescás volt, az is marad – a telt ház is ezt igazolta.

 

Magyar táncokkal kezdték az ünneplést az MMIK nagyszínpadán az ungrescások. A harmincéves jubileumot ünnepelték. Az eseményen Horváth János és Antal László koreográfiái is bemutatkoztak. A három évtizedes jubileumot a Covid miatt nem tudták megünnepelni, emiatt most, két évvel később emlékeztek meg az együttes megszületésének napjáról.


– Az Ungaresca Senior Táncegyüttes egykori táncosai, akik szerettek volna bemutatkozni, mind felléphettek ezen a műsoron. A kiállítótérben látható a történelmünkről egy rövid kiállítás, vetítéssel együtt. A tárlaton egyebek mellett az eredményeink, az Európa-bajnokságon történő részvételünknek a kupái is megtekinthetőek – mondta el Jávorics Krisztián, az együttes vezetője.


Hollandiában, Ausztriában és Németországban többször első és második helyezettek voltak az ungarescások. 


A hagyományokat vinni kell tovább – ezt mondták a résztvevők. Szinte mindannyian táncoltak itt ők is. Van, aki úgy fogalmazott: „olyanok voltunk, mint a testvérek.”


–  Tíz-húsz évig, amíg a gyerekek megszülettek, én végig táncoltam, utána visszajöttem egy picit a senior csoportba, felidézni a régi időket – fogalmazott Móritzné Gergely Katalin. – Csak aztán a gyerekeknek annyi elfoglaltságuk lett, mert ők is néptáncosok lettek, hogy valakinek sajnos le kellett mondani, és az én lettem.


A gálán a Boglya Népzenei Együttes muzsikája szólt. Aki a jubileumon nem tudott részt venni, és szívesen megnézné a színpadi produkciókat, a www.folklor.hu/ungaresca-senior oldalon teheti meg.

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Megyei II. osztály, déli csoport: nyolcig jutott a Nádasd, ötöt rúgott a Telekes
A Vasszécseny kilenc emberrel is végigküzdötte a Rum elleni mérkőzést, a Rábatótfalu és Csákánydoroszló idegenben tudott nyerni. Az Őriszentpéter és a Szentpéterfa összecsapása is döntetlennel zárult.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
legfrissebbek
A kalapácsvető Halász Bence ötödik lett Bydgoszczban
A kalapácsvető Halász Bence az ötödik helyen végzett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség második számú, WA Continental Tour Gold nevű versenysorozatának lengyelországi állomásán, Bydgoszczban.
Hatalmas eső zúdult rövid idő alatt Acsádra
Ma sem kímélte az időjárás megyénket, több helyen kiadós záporok, zivatarok alakultak ki. Olyan mennyiségű csapadék hullott rövid idő alatt Acsádra, hogy a víz lett az úr. Salköveskútra is sok csapadék zúdult.
Földrengés volt Románia nyugati részén, a magyar határ közelében
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében – közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Asztalos bizonyítványt hamisíttatott magának egy sárvári férfi
A Sárvári Járási Ügyészség felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, közölte a Vas Vármegyei Főügyészség.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.