km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Ungaresca Senior: 32+2 esztendő

Ungaresca Senior: 32+2 esztendő

Harminc plusz két éves fennállását ünnepelte hétvégén az Ungaresca Senior Néptáncegyüttes. A járványhelyzet miatt két évet késett az összejövetel, ahol a három évtized nagyjai is felléptek. Azt mondják, aki ungarescás volt, az is marad – a telt ház is ezt igazolta.

 

Magyar táncokkal kezdték az ünneplést az MMIK nagyszínpadán az ungrescások. A harmincéves jubileumot ünnepelték. Az eseményen Horváth János és Antal László koreográfiái is bemutatkoztak. A három évtizedes jubileumot a Covid miatt nem tudták megünnepelni, emiatt most, két évvel később emlékeztek meg az együttes megszületésének napjáról.


– Az Ungaresca Senior Táncegyüttes egykori táncosai, akik szerettek volna bemutatkozni, mind felléphettek ezen a műsoron. A kiállítótérben látható a történelmünkről egy rövid kiállítás, vetítéssel együtt. A tárlaton egyebek mellett az eredményeink, az Európa-bajnokságon történő részvételünknek a kupái is megtekinthetőek – mondta el Jávorics Krisztián, az együttes vezetője.


Hollandiában, Ausztriában és Németországban többször első és második helyezettek voltak az ungarescások. 


A hagyományokat vinni kell tovább – ezt mondták a résztvevők. Szinte mindannyian táncoltak itt ők is. Van, aki úgy fogalmazott: „olyanok voltunk, mint a testvérek.”


–  Tíz-húsz évig, amíg a gyerekek megszülettek, én végig táncoltam, utána visszajöttem egy picit a senior csoportba, felidézni a régi időket – fogalmazott Móritzné Gergely Katalin. – Csak aztán a gyerekeknek annyi elfoglaltságuk lett, mert ők is néptáncosok lettek, hogy valakinek sajnos le kellett mondani, és az én lettem.


A gálán a Boglya Népzenei Együttes muzsikája szólt. Aki a jubileumon nem tudott részt venni, és szívesen megnézné a színpadi produkciókat, a www.folklor.hu/ungaresca-senior oldalon teheti meg.

Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.