km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Ültess otthon: a szombathelyi polgárok is bekapcsolódhatnak az 1000 fa programba

Ültess otthon: a szombathelyi polgárok is bekapcsolódhatnak az 1000 fa programba

Kiterjeszti az 1000 fa programot a szombathelyi önkormányzat: a polgárok háztartásonként 2 fára nyújthatnak be igényt, amelyeket aztán a saját ingatlanukon ültethetnek el. Évente két alkalommal (télen és ősszel) 500-500 darab a limit, 20 féle fából lehet választani. A kezdeményezésről kedden tartottak sajtótájékoztatót, döntés a csütörtöki közgyűlésen születhet.

Dr. Nemény András polgármester arról beszélt, a kampányban meghirdetett 1000 fa programot bővítik és kiterjesztik a polgárokra is, a zöld város gondolata mentén. Jelenleg 920 fánál tart az ezerből az önkormányzat a járvány, a gazdasági és egyéb nehézségek ellenére is. Az új kezdeményezés során két időszakban 500-500 fát igényelhetnek ingyenesen a szombathelyiek – a növényeket nem köz-, hanem magánterületen ültetik majd el.  A polgármester arról beszélt, hogy utóbbinak nincsen jelentősége, mivel helytől függetlenül a város levegőjének a minőségét javítják a fák. A kezdeményezés a közgyűlés elé kerül, csütörtökön döntenek róla a képviselők – Nemény András úgy fogalmazott nem lát arra okot, hogy ellene szavazzon bárki is. Később újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, 15 milliót különítettek el a költségvetésben erre a célra, évente hirdetik meg az akciót.


Horváth Soma alpolgármester ismertette a részleteket és a tudnivalókat. Amennyiben a közgyűlés elfogadja, úgy csütörtöktől él az 1000fa.szombathely.hu oldal, amelyen február28-ig lehet regisztrálni. Az online feliratkozásban a városház ügyfélszolgálatán is segítenek, elkérik a polgárok adatait és az ültetés helyszínét. (Újságírói érdeklődésre válaszként elhangzott az önkormányzat kezeli az adatokat, a vonatkozó törvények betartásával – a feltett kérdés fonalát akkor veszítettük el, amikor elhangzott a dollárbaloldal kifejezés.)


Németh Ákos klímapolitikáért és fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok azzal a példával élt, hogy faültetésre két alkalmas pillanat van: 20 évvel ezelőtt és most, ezért minden olyan kezdeményezésnek örül, amelybe a szombathelyiek is be tudnak csatlakozni és aminek nyomán a város még zöldebb lesz.


Az akció során választható fajokról és fajtákról Dénes Veronika városi főkertész adott tájékoztatót, ami kimondottan jól jöhet azoknak, akiknek nem szakterületük vagy napi gyakorlatuk a faültetés vagy a fák gondozása. A polgárok igényelhetnek gyümölcsfákat (meggy, cseresznye, szilva, körte, őszibarack, alma), díszfákat, például a japán juhart, ami kifejletten 3-5 magas kisfa lesz, ősszel mutatós piros levelekkel. A mezei juhar 8-12 magasra nő meg, kifejezetten szárazságtűrő  – a forró nyarakon ez sem utolsó szempont.  A korai juhar 20-25 méteres, terebélyes fa. 


A magas kőrisek közül az Atlas 15-20 méteresre nő meg, a Westhof még ennél is tekintélyesebb, akár a 30-40 méteres magasságot is elérheti. A kislevelű hársak kettő fajtát ajánlott a főkertész a szombathelyiek figyelmébe: a Greenspire-t és a Savariát, utóbbinak kifejezetten illatos a virága, amelyet teakészítéshez is fel lehet használni.  Dénes Veronika az örökzöldekről is beszélt, ezeknél kisebb a kínálat: a termés nélküli 3-5 méteres tiszafát sövénynek javasolta, a babérmeggyek közül a Green torch kettő, a Novita háromméteres magasra nő. A leyland ciprus egyik jellemző tulajdonsága, hogy gyorsan nő – hangzott el. 

 

A választható fák:


•    mezei juhar – Acer campestre (földlabdás, 6-8 cm törzskörméret (1 méter magasságban mérve),
•    japán juhar – Acer palmatum (földlabdás, 125-150 cm magas), 
•    korai juhar – Acer platanoides (földlabdás, 8-10 cm törzskörméret), 
•    leyland ciprus – Cupressocyparis x leylandii (konténeres, 150-175 magas), 
•    magas kőris, Atlas – Fraxinus excelsior Atlas (földlabdás, 8-10 cm törzskörméret), 
•    magas kőris,  Westhof’s Glorie – Fraxinus excelsior Westhof’s Glorie (földlabdás, 6-8 cm törzskörméret), 
•    gyümölcsfa: meggy, cseresznye, szilva, körte, őszibarack, alma (szabadgyökerű, 125-150 cm magas) 
•    oszlopos babérmeggy – Prunus laurocerasus Green „Torch” (földlabdás, 60-80 cm magas) – csak tavaszi ültetés esetén,
•    sövény babérmeggy – Prunus laurocerasus „Novita” (földlabdás, 60-80 cm magasság) – csak tavaszi ültetés esetén,
•    oszlopos tiszafa, kevés terméses fajtája – Taxus baccata „Overeynderi” (földlabdás, 60-80 cm magas) – csak tavaszi ültetés esetén, 
•    oszlopos tiszafa – Taxus media „Hicksii” (földlabdás, 60-80 cm magas) – csak tavaszi ültetés esetén, 
•    oszlopos tiszafa termés nélküli fajtája – Taxus media „Hillii” (földlabdás, 60-80 cm magas) – csak tavaszi ültetés esetén, 
•    kislevelű hárs – Tilia cordata (földlabdás, 8-10 cm törzskörméret), 
•    kislevelű hárs Greenspire fajta – Tilia cordata „Greenspire” (földlabdás, 6-8 cm törzskörméret), 
•    kislevelű hárs Savaria  – Tilia cordata „Savaria” (földlabdás, 8-10 cm törzskörméret).

 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.
Boszorkányok, bronzöntés, deresre húzás, rabszállító kocsi és sok-sok művészeti program vár a Múzeumok Éjszakáján
Június 22-én kilenc helyszínen, 70 programmal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakája, melyről hétfőn, a Savaria Múzeumban tartottak sajtótájékoztatóta részt vevő intézmények képviselői.