km/óra
  2021.09.26., vasárnap  •  Jusztina napja
Újratervezés – 30,5 milliót kapnak a civilek

Újratervezés – 30,5 milliót kapnak a civilek

Saját lábára állt az önkormányzat a civil szervezetek támogatása tekintetében is, miután kiderült, hogy Szombathely nem kap kormányzati kompenzációt. A költségvetés májusi módosításakor a polgármester úgy döntött: 30 millió 520 ezer forintot biztosítanak az egyesületek, alapítványok részére, amit működésre és rendezvényekre fordíthatnak.

 

A költségvetési tervezet elfogadása előtt februárban összehívták a Civil Fórumot, ahol dr. Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester és Putz Attila, a Kulturális és Civil Bizottság elnöke ismertették a költségvetési helyzetet. Elmondták, hogy a kormányzati elvonások miatt nem képes a város annyi forrást biztosítani a feladatellátási vagy közművelődési szerződéssel rendelkező civil szervezeteknek, mint amennyit eredetileg terveztek. Minden szervezettől kértek egy előzetes kalkulációt, mennyi pénzre van szükségük ingatlanfenntartásra, személyi kiadásokra, és ezt biztosítják számukra. 


– Ezek alapján februárban 7 millió 130 ezer forintot juttattunk a szervezeteknek. Elmondtuk azt is, hogy kormányzati kompenzáció esetén további pénzügyi támogatást biztosítunk. Miután kiderült, hogy Szombathely nem kap kompenzációt, a civilek segítésében is a saját lábunkra álltunk – mondta el érdeklődésünkre Horváth Soma. – A pénzügyi maradvány elszámolásakor arra az elhatározásra jutottunk, hogy tudjuk biztosítani a civilek számára azt az összeget, ami a feladataik ellátásához szükséges, és amire szerződést kötöttünk velük. Így a májusi polgármesteri döntésnél a költségvetés úgy módosult, hogy további 30 millió 520 ezer forintot biztosítottunk részükre. Úgy érzem, a nehéz anyagi helyzetünk ellenére is mindent megtettünk a civil szervezeteink támogatása érdekében – tette hozzá az alpolgármester.


Kivételt képeztek azon szervezetek, amelyek nagyobb rendezvényre is kapnak forrást a feladatellátási vagy közművelődési megállapodás alapján. Vannak olyan egyesületek, amelyek a járványhelyzet miatt már nem tudták megszervezni a szerződésben vállalt rendezvényt, és azt nem pótolják a nyár folyamán sem. Így ők a rendezvényre szánt összegen kívüli támogatást kapták meg. Velük szerződést módosítanak az idei évre. 


Megnéztük, hogyan festenek a számok a módosított költségvetésben. A Zanati Kulturális és Sportegyesület például az idei 550 ezer forintos eredeti előirányzat helyett hárommilliót, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör 750 ezer helyett négymilliót, a Herényi Kulturális és Sport Egyesület kétmillió helyett négymilliót, a Petőfi Telepért Egyesület 180 ezer forint helyett egymilliót, a Joskar-Ola Alapítvány 200 ezer helyett hárommilliót, a Derkovits Városrészért Alapítvány 300 ezer forint helyett 2,2 milliót, míg a KISZ Lakótelepért Egyesület 100 ezer helyett kétmillió forintot kap.


Azok az egyesületek, amelyeknek nincs feladatellátási megállapodásuk az önkormányzattal, a Civil Alapba nyújthattak be pályázatot. A kiírás tavaly ősszel jelent meg. 40 egyesület nyert összesen 7,4 millió forint működési támogatást, 23 szervezet pedig rendezvénytámogatásra pályázott sikeresen, 4,1 millió forint értékben 


– A rendezvényeket május 31-ig lehetett megtartani. A pandémiás helyzet miatt azonban az egyesületek kérésére ezt meghosszabbítjuk a jövő heti bizottsági ülésen. Minden szervezet megkapja az erre vonatkozó engedélyt – ismertette Putz Attila. – Terveink szerint idén ősszel is kiírjuk a Civil Alapot a 2022-es rendezvények támogatására, illetve működésre. Bízunk abban, hogy a költségvetési helyzet ezt lehetővé teszi, és legalább olyan mértékben biztosíthatunk forrást szervezeteink számára, mint tavaly – fűzte hozzá a Kulturális és Civil Bizottság elnöke.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer
Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.
A legdurvább hullámmal számol a román egészségügy
Csak remélik, hogy a negyedik hullám alatt nem nő napi 15 ezer főlé a fertőzésszám.
Újraindult az ellenzéki előválasztás
A szombati leállás után hétfőn reggel 7-kor újraindult az előválasztás. Bár az online előregisztráció nem működött még reggel, 10 órára helyreállt a rendszer. Az eredeti tervek szerint az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják a leállás miatt.
legfrissebbek
Megduplázzák a francia vakcinaadományokat
A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek – adta hírül az MTI.
Közút: jövő héten lesz a nagy környezetvédelmi autóvizsgálat
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az AstraZeneca atyja szerint tavaszra náthává enyhül a Covid
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló, írta az MTI.
Előválasztás: 89 ezren voksoltak szombaton
Vasárnapig összesen 436 702-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire.
Trónfosztás: Uszik legyőzte Joshuát a londoni ökölvívógálán
A nehézsúly világbajnoki címe volt a tét.