km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Újratervezés – 30,5 milliót kapnak a civilek

Újratervezés – 30,5 milliót kapnak a civilek

Saját lábára állt az önkormányzat a civil szervezetek támogatása tekintetében is, miután kiderült, hogy Szombathely nem kap kormányzati kompenzációt. A költségvetés májusi módosításakor a polgármester úgy döntött: 30 millió 520 ezer forintot biztosítanak az egyesületek, alapítványok részére, amit működésre és rendezvényekre fordíthatnak.

 

A költségvetési tervezet elfogadása előtt februárban összehívták a Civil Fórumot, ahol dr. Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester és Putz Attila, a Kulturális és Civil Bizottság elnöke ismertették a költségvetési helyzetet. Elmondták, hogy a kormányzati elvonások miatt nem képes a város annyi forrást biztosítani a feladatellátási vagy közművelődési szerződéssel rendelkező civil szervezeteknek, mint amennyit eredetileg terveztek. Minden szervezettől kértek egy előzetes kalkulációt, mennyi pénzre van szükségük ingatlanfenntartásra, személyi kiadásokra, és ezt biztosítják számukra. 


– Ezek alapján februárban 7 millió 130 ezer forintot juttattunk a szervezeteknek. Elmondtuk azt is, hogy kormányzati kompenzáció esetén további pénzügyi támogatást biztosítunk. Miután kiderült, hogy Szombathely nem kap kompenzációt, a civilek segítésében is a saját lábunkra álltunk – mondta el érdeklődésünkre Horváth Soma. – A pénzügyi maradvány elszámolásakor arra az elhatározásra jutottunk, hogy tudjuk biztosítani a civilek számára azt az összeget, ami a feladataik ellátásához szükséges, és amire szerződést kötöttünk velük. Így a májusi polgármesteri döntésnél a költségvetés úgy módosult, hogy további 30 millió 520 ezer forintot biztosítottunk részükre. Úgy érzem, a nehéz anyagi helyzetünk ellenére is mindent megtettünk a civil szervezeteink támogatása érdekében – tette hozzá az alpolgármester.


Kivételt képeztek azon szervezetek, amelyek nagyobb rendezvényre is kapnak forrást a feladatellátási vagy közművelődési megállapodás alapján. Vannak olyan egyesületek, amelyek a járványhelyzet miatt már nem tudták megszervezni a szerződésben vállalt rendezvényt, és azt nem pótolják a nyár folyamán sem. Így ők a rendezvényre szánt összegen kívüli támogatást kapták meg. Velük szerződést módosítanak az idei évre. 


Megnéztük, hogyan festenek a számok a módosított költségvetésben. A Zanati Kulturális és Sportegyesület például az idei 550 ezer forintos eredeti előirányzat helyett hárommilliót, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör 750 ezer helyett négymilliót, a Herényi Kulturális és Sport Egyesület kétmillió helyett négymilliót, a Petőfi Telepért Egyesület 180 ezer forint helyett egymilliót, a Joskar-Ola Alapítvány 200 ezer helyett hárommilliót, a Derkovits Városrészért Alapítvány 300 ezer forint helyett 2,2 milliót, míg a KISZ Lakótelepért Egyesület 100 ezer helyett kétmillió forintot kap.


Azok az egyesületek, amelyeknek nincs feladatellátási megállapodásuk az önkormányzattal, a Civil Alapba nyújthattak be pályázatot. A kiírás tavaly ősszel jelent meg. 40 egyesület nyert összesen 7,4 millió forint működési támogatást, 23 szervezet pedig rendezvénytámogatásra pályázott sikeresen, 4,1 millió forint értékben 


– A rendezvényeket május 31-ig lehetett megtartani. A pandémiás helyzet miatt azonban az egyesületek kérésére ezt meghosszabbítjuk a jövő heti bizottsági ülésen. Minden szervezet megkapja az erre vonatkozó engedélyt – ismertette Putz Attila. – Terveink szerint idén ősszel is kiírjuk a Civil Alapot a 2022-es rendezvények támogatására, illetve működésre. Bízunk abban, hogy a költségvetési helyzet ezt lehetővé teszi, és legalább olyan mértékben biztosíthatunk forrást szervezeteink számára, mint tavaly – fűzte hozzá a Kulturális és Civil Bizottság elnöke.

 

kzs
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.