km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
Újra eredeti szépségében tündököl a Püspöki Palota freskója

Újra eredeti szépségében tündököl a Püspöki Palota freskója

Megújult a Püspöki Palota dísztermének mennyezetfreskója. A csaknem egy évig tartó restaurálási munkák után újra eredeti szépségében látható Franz Anton Maulbertsch 237 évvel ezelőtt készült monumentális alkotása.

 

A barokk-rokokó festő, Maulbertsch 1783-ban készült freskója a sorozatos beázások miatt foltokban leszakadt, szétrepedezett, több helyen megereszkedett és el is szennyeződött. A tavaly ősszel kezdődött restaurálás első lépése a konzerválás volt: a padlástér felől megtisztították a födémet, majd alulról, speciális eljárással a gerendákhoz rögzítették a helyenként 10-20 centiméterre belógó vakolatot. 


Tarr György festőművész, restaurátor és Kisterenyei Ervin festőrestaurátor művész szerkezetileg és esztétikailag is rendbe tették a mennyezeti freskót. A szerkezeti megerősítés után a mennyezetkép restaurálása következett. Maulbertsch korszakváltó munkáján a figurális ábrázolások a rokokó, míg az architektúra a klasszicizmus jegyeit viseli - mindezt sajátos technikával valósította meg. Munkamódszerét a restaurálást végző művész is követte.  


Maulbertsch segédekkel dolgozott, de a jeleneteket saját maga festette meg. Az ő keze nyomát viseli az Isteni Gondviselés központi alakja az őt körülvevő hat figurával, köztük a mózesi törvénytáblával ábrázolt, Ószövetségre utaló, és a hétpecsétes könyvet tartó, Újszövetséget szimbolizáló nőalak. 


Dr. Székely János megyéspüspök kielemte, Maulbertsch képe az evangélium fényének az áradását mutatja be. A régi pogány világ képein keresztül, ami szintén erre vágyott, ezt kereste, eljut egészen Szombathelyig, látjuk a végén Szent Kvirin, Szent Márton alakját. Eljut egészen hozzánk. 


A megújult freskó átadásán a megyéspüspök hangsúlyozta: a Püspöki Palota díszterme továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, és a jövőben újabb koncertek, előadások, ünnepek helyszíne lesz. 
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
145 új fertőzött Vasban, 3951 Magyarországon, 154-en meghaltak
3951 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 154 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 7079-ről 7224-re nőtt.
Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában
Vadászat - közel a természethez címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban. A vadászkamara támogatásával megvalósult tárlat túlnyomórészt a múzeum saját gyűjteményéből származó trófeákat, vadász-emlékeket és eszközöket mutat be. A kiállítás ugyan egyelőre nem látogatható, de az intézmény a közösségi felületein ízelítőt ad a látványos bemutatóból.
200 rászoruló család kap tűzifát Szombathelyen
Hosszú évek jó gyakorlatának megfelelően Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata kályhakész tűzifát biztosít a szociálisan rászoruló szombathelyi személyeknek, családoknak, áll a Városháza közleményében.
Parkolóból kanyarodott Mitsubishi elé egy Renault, egy VW is megrongálódott
A személyi sérülés nélküli baleset a szombathelyi Hollán Ernő utcában történt, ahol nagyobb torlódás alakult ki a csúcsidőben.
Kigyulladt egy autó Sótonyban, a sárvári tűzoltók eloltották a lángokat