km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
Újra eredeti szépségében tündököl a Püspöki Palota freskója

Újra eredeti szépségében tündököl a Püspöki Palota freskója

Megújult a Püspöki Palota dísztermének mennyezetfreskója. A csaknem egy évig tartó restaurálási munkák után újra eredeti szépségében látható Franz Anton Maulbertsch 237 évvel ezelőtt készült monumentális alkotása.

 

A barokk-rokokó festő, Maulbertsch 1783-ban készült freskója a sorozatos beázások miatt foltokban leszakadt, szétrepedezett, több helyen megereszkedett és el is szennyeződött. A tavaly ősszel kezdődött restaurálás első lépése a konzerválás volt: a padlástér felől megtisztították a födémet, majd alulról, speciális eljárással a gerendákhoz rögzítették a helyenként 10-20 centiméterre belógó vakolatot. 


Tarr György festőművész, restaurátor és Kisterenyei Ervin festőrestaurátor művész szerkezetileg és esztétikailag is rendbe tették a mennyezeti freskót. A szerkezeti megerősítés után a mennyezetkép restaurálása következett. Maulbertsch korszakváltó munkáján a figurális ábrázolások a rokokó, míg az architektúra a klasszicizmus jegyeit viseli - mindezt sajátos technikával valósította meg. Munkamódszerét a restaurálást végző művész is követte.  


Maulbertsch segédekkel dolgozott, de a jeleneteket saját maga festette meg. Az ő keze nyomát viseli az Isteni Gondviselés központi alakja az őt körülvevő hat figurával, köztük a mózesi törvénytáblával ábrázolt, Ószövetségre utaló, és a hétpecsétes könyvet tartó, Újszövetséget szimbolizáló nőalak. 


Dr. Székely János megyéspüspök kielemte, Maulbertsch képe az evangélium fényének az áradását mutatja be. A régi pogány világ képein keresztül, ami szintén erre vágyott, ezt kereste, eljut egészen Szombathelyig, látjuk a végén Szent Kvirin, Szent Márton alakját. Eljut egészen hozzánk. 


A megújult freskó átadásán a megyéspüspök hangsúlyozta: a Püspöki Palota díszterme továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, és a jövőben újabb koncertek, előadások, ünnepek helyszíne lesz. 
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.