km/óra
  2023.01.30., hétfő  •  Martina, Gerda napja
Újra eredeti szépségében tündököl a Püspöki Palota freskója

Újra eredeti szépségében tündököl a Püspöki Palota freskója

Megújult a Püspöki Palota dísztermének mennyezetfreskója. A csaknem egy évig tartó restaurálási munkák után újra eredeti szépségében látható Franz Anton Maulbertsch 237 évvel ezelőtt készült monumentális alkotása.

 

A barokk-rokokó festő, Maulbertsch 1783-ban készült freskója a sorozatos beázások miatt foltokban leszakadt, szétrepedezett, több helyen megereszkedett és el is szennyeződött. A tavaly ősszel kezdődött restaurálás első lépése a konzerválás volt: a padlástér felől megtisztították a födémet, majd alulról, speciális eljárással a gerendákhoz rögzítették a helyenként 10-20 centiméterre belógó vakolatot. 


Tarr György festőművész, restaurátor és Kisterenyei Ervin festőrestaurátor művész szerkezetileg és esztétikailag is rendbe tették a mennyezeti freskót. A szerkezeti megerősítés után a mennyezetkép restaurálása következett. Maulbertsch korszakváltó munkáján a figurális ábrázolások a rokokó, míg az architektúra a klasszicizmus jegyeit viseli - mindezt sajátos technikával valósította meg. Munkamódszerét a restaurálást végző művész is követte.  


Maulbertsch segédekkel dolgozott, de a jeleneteket saját maga festette meg. Az ő keze nyomát viseli az Isteni Gondviselés központi alakja az őt körülvevő hat figurával, köztük a mózesi törvénytáblával ábrázolt, Ószövetségre utaló, és a hétpecsétes könyvet tartó, Újszövetséget szimbolizáló nőalak. 


Dr. Székely János megyéspüspök kielemte, Maulbertsch képe az evangélium fényének az áradását mutatja be. A régi pogány világ képein keresztül, ami szintén erre vágyott, ezt kereste, eljut egészen Szombathelyig, látjuk a végén Szent Kvirin, Szent Márton alakját. Eljut egészen hozzánk. 


A megújult freskó átadásán a megyéspüspök hangsúlyozta: a Püspöki Palota díszterme továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, és a jövőben újabb koncertek, előadások, ünnepek helyszíne lesz. 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Három napon át várja a diákokat a szombathelyi Pilvax kávézó
A programra általános iskolás és gimnazista csoportok is szép számmal regisztráltak.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
Talányos értekezletre hívott szombathelyi pedagógusokat is a Belügyminisztérium
Az oktatás ügyét érintő kérdések megtárgyalására konzultációt hív össze a Belügyminisztérium - áll azokban a Fodor István tankerületi igazgató által aláírt levelekben, melyeket több szombathelyi, az oktatás ügyéért nyilvánosan is kiálló szombathelyi pedagógus is megkapott.
legfrissebbek
Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn
Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Ezer doboz adózatlan cigarettát talált a NAV egy bolgár férfi autójában
Csaknem ezer doboz magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak a pénzügyőrök egy bolgár férfi autójában az M1-es autópálya hegyeshalmi szakaszán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
Kalandozás: a sarki fény nyomában járnak
A sarki fény nyomában járhatnak azok, akik ellátogatnak dr. Vig Károlynak, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettesének az előadására, melyet január 31-én tartanak az AGORA Művelődési és Sportházban.
Ukrajnai háború: csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap
Az ukrán-magyar határszakaszon 4168-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4689-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.
Devizapiac: gyengült a forint hétfő reggelre
Gyengült a forint péntek esti árfolyamához képest hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.