km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Újra átölelték a Borostyánkő Áruházat

Újra átölelték a Borostyánkő Áruházat

1978-ban nyitott Szombathelyen a Borostyánkő Áruház – a legendásan összetartó volt "boris" munkatársak immár harmadszor jöttek össze, hogy szeretett munkahelyükre emlékezve jelképesen átöleljék az áruház épületét, és utána nagyot mulassanak, felidézve a múlt idők hangulatát.

A Borostyánkő Áruház 1978 május 2-án nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. A szombathelyiek nagyon kedvelték a modern üzletközpontot, ami nem csoda: a többszintes, klimatizált eladóterű áruháznak már akkor saját stúdiója volt, ahonnan a vásárlókat és a munkatársakat tájékoztatták, és zene is szólt. Ki ne emlékezne a mozgólépcsőre, ami szintén sokakat vonzott a vásárlás élménye mellett, és persze az árukészlet minősége és mennyisége – ami, karöltve a kereskedők szakszerűségével és hozzáállásával, remek élménnyé tette a vásárlást. A jó kollektívának köszönhető, hogy az egykori munkatársak a mai napig, 45 év után is a sajátjuknak tekintik egykori munkahelyüket, és, immár harmadik alkalommal, május 6-án is élőláncban állták körül 101-en a Bori épületét. 

Tóth Gyuláné, "Papíros" Gyöngyi 1978-tól 1995-ig dolgozott a Borostyánkő Áruházban, a napicikk osztály papírrészlegén. Már harmadszor szervezi meg az egykori borisok összejövetelét: először 2013-ban, majd, a nyitás 40. évfordulójára emlékezve 2018-ban. Idén május 6-án, szombaton emlékeztek meg a régi időkről: a szlogenjük, hogy "Öt év múlva újra találkozunk, szeretetben és egészségben". Idén a közel 300 dolgozóból 101-en jöttek össze. Arra a kérdésre, hogy mi a titka az áruház legendásan jó kollektívájának, Gyöngyi elmondta, hogy a 70-es évek végén az országban nem volt még egy ilyen modern áruház: dr. Gonda Györgynek, a megyei tanács egykori elnökének és Regős Ferencnek, a Vasiker igazgatójának volt köszönhető, hogy1978-ban létrejött a Borostyánkő Áruház, melynek kivitelezője a Maribori Konstruktor Vállalat volt.

Regős Ferenc jó érzékkel a jó kedélyű, pozitív gondolkodású és jó kereskedő dolgozókat hozta ide a Vasiker üzleteiből, akik tényleg mindent megtettek a vásárlókért – mesélte Gyöngyi, és hozzátéve, hogy a csínytevések sem hiányoztak az áruház dolgozóinak mindennapjaiból. Szombaton a nagy ölelés után a Pannónia étteremben folytatták a nosztalgiázást a régi "borisok", tánc és zene is volt Miski Ferenc jóvoltából, felidézve azokat az időket, mikor, egy-egy jól sikerült vállalati bulin úgy mulattak, hogy majd' leszakadt az áruház.

TP
Fotó:Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.