km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
Új szabályok lépnek életbe Ausztriában júliustól

Új szabályok lépnek életbe Ausztriában júliustól

Az osztrák egészségügyi minisztérium hétfő este egy új rendeletben pontosította a csütörtöktől hatályos koronavírusos lazításokat. Egy apró meglepetést is tartalmaz. A testhez közeli szolgáltatók, például a fodrászok esetében is eltekintenek a maszkkötelezettségtől, számolt be róla az orf.at.

 

Mint írják, július 1-től nincs többé záróra korlátozás, a szórakozóhelyek újra kinyithatnak, de legfeljebb 75 százalékos kihasználtsággal. A kereskedelemben pedig már nem lesz négyzetméterkorlátozás, vagyis megszűnik a boltok előtti sorban állás. 


A jól ismert „3-G szabály“, azaz a vakcinázás, a tesztelés vagy a gyógyulás igazolása továbbra is érvényben marad. Ez a korábbiakhoz hasonlóan a vendéglátóiparban, a testközeli szolgáltatásokban, a szálláshelyeken, a 100 főnél nagyobb létszámú összejöveteleken, a szabadidős és kulturális létesítményekben (kivéve a múzeumokat, könyvtárakat és levéltárakat), a kirándulóbuszok és kirándulóhajók esetében, valamint a nem nyilvános sportlétesítményekben érvényes.


Felhívják arra a figyelmet, hogy a rendelet továbbra is hatályban marad a mobil ápolási és gondozási szolgáltatásokban, az idős- és ápolási otthonokban, valamint a fogyatékkal élők fekvőbeteg-lakóintézeteiben. Ugyanúgy, ahogy a kórházak és gyógyfürdők látogatóira, alkalmazottaira és újonnan érkezőkre, valamint az egészségügyi szolgáltatások nyújtásának egyéb helyszínein is továbbra is hatályos. A legalább 100 fős gyűlések esetében a kerületi közigazgatási hatóságnál történő bejelentési kötelezettség is érvényben marad, az 500 fős vagy annál nagyobb gyűlések esetében pedig marad engedélykötelezettség. A koronavírusokra vonatkozó szabályok értelmében már nincs személyi felső határ.


Ahol a „3-G“ szabályokat kell alkalmazni, ott a maszk követelménye általában nem szükséges. Kivételt képeznek az idősek otthonai, az ápolóotthonok és az egészségügyi intézmények, ahol azonban az FFP2 maszk helyett az egyszerű és kevésbé hatékony száj-orr eltakarására alkalmas maszk (MNS) is viselhető - közölték.


Ahol nincs „3-G“ követelmény, ott július 1-jétől kötelező lesz legalább az úgynevezett „MNS“ maszkot (orr, száj eltakarására alkalmas maszk) viselni zárt térben, például tömegközlekedési eszközökön és azok állomásain, taxikban, vonaton, ügyfélterületen, ügyfélkapcsolattal járó munkahelyeken és partik alkalmával. Az MNS-kötelezettség vonatkozik az idősek és ápolási otthonokra, a fogyatékkal élők fekvőbeteg-lakóhelyeinek, valamint a kórházaknak és a lábadozó otthonoknak a látogatóira és alkalmazottaira is. Az üzemeltetők azonban szigorúbb szabályokat is előírhatnak, például az FFP2 maszk viselésének kötelezettségét.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.