km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Új szabályok lépnek életbe Ausztriában júliustól

Új szabályok lépnek életbe Ausztriában júliustól

Az osztrák egészségügyi minisztérium hétfő este egy új rendeletben pontosította a csütörtöktől hatályos koronavírusos lazításokat. Egy apró meglepetést is tartalmaz. A testhez közeli szolgáltatók, például a fodrászok esetében is eltekintenek a maszkkötelezettségtől, számolt be róla az orf.at.

 

Mint írják, július 1-től nincs többé záróra korlátozás, a szórakozóhelyek újra kinyithatnak, de legfeljebb 75 százalékos kihasználtsággal. A kereskedelemben pedig már nem lesz négyzetméterkorlátozás, vagyis megszűnik a boltok előtti sorban állás. 


A jól ismert „3-G szabály“, azaz a vakcinázás, a tesztelés vagy a gyógyulás igazolása továbbra is érvényben marad. Ez a korábbiakhoz hasonlóan a vendéglátóiparban, a testközeli szolgáltatásokban, a szálláshelyeken, a 100 főnél nagyobb létszámú összejöveteleken, a szabadidős és kulturális létesítményekben (kivéve a múzeumokat, könyvtárakat és levéltárakat), a kirándulóbuszok és kirándulóhajók esetében, valamint a nem nyilvános sportlétesítményekben érvényes.


Felhívják arra a figyelmet, hogy a rendelet továbbra is hatályban marad a mobil ápolási és gondozási szolgáltatásokban, az idős- és ápolási otthonokban, valamint a fogyatékkal élők fekvőbeteg-lakóintézeteiben. Ugyanúgy, ahogy a kórházak és gyógyfürdők látogatóira, alkalmazottaira és újonnan érkezőkre, valamint az egészségügyi szolgáltatások nyújtásának egyéb helyszínein is továbbra is hatályos. A legalább 100 fős gyűlések esetében a kerületi közigazgatási hatóságnál történő bejelentési kötelezettség is érvényben marad, az 500 fős vagy annál nagyobb gyűlések esetében pedig marad engedélykötelezettség. A koronavírusokra vonatkozó szabályok értelmében már nincs személyi felső határ.


Ahol a „3-G“ szabályokat kell alkalmazni, ott a maszk követelménye általában nem szükséges. Kivételt képeznek az idősek otthonai, az ápolóotthonok és az egészségügyi intézmények, ahol azonban az FFP2 maszk helyett az egyszerű és kevésbé hatékony száj-orr eltakarására alkalmas maszk (MNS) is viselhető - közölték.


Ahol nincs „3-G“ követelmény, ott július 1-jétől kötelező lesz legalább az úgynevezett „MNS“ maszkot (orr, száj eltakarására alkalmas maszk) viselni zárt térben, például tömegközlekedési eszközökön és azok állomásain, taxikban, vonaton, ügyfélterületen, ügyfélkapcsolattal járó munkahelyeken és partik alkalmával. Az MNS-kötelezettség vonatkozik az idősek és ápolási otthonokra, a fogyatékkal élők fekvőbeteg-lakóhelyeinek, valamint a kórházaknak és a lábadozó otthonoknak a látogatóira és alkalmazottaira is. Az üzemeltetők azonban szigorúbb szabályokat is előírhatnak, például az FFP2 maszk viselésének kötelezettségét.
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.
legfrissebbek
A melegben végzett munka veszélyeire figyelni kell
A következő napokban várható hőhullám miatt több oldalas, a melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya a minisztérium honlapján.
230 településen gyérítik a szúnyogokat a héten, Vas megyében egy helyen sem
A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Foci Eb 2024: Románia-Ukrajna 3-0
A román válogatott 3-0-ra legyőzte az ukrán csapatot hétfőn a németországi labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának első mérkőzésén.
Zsúfolásig megtelt a szurkolói sátor a Sportház előtt
Zsúfolásig megtelt az Agora és a TDK által közösen kialakított szurkolói zóna szombaton a Sportház előtti téren. 15 órakor első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta a magyar labdarúgó válogatott a németországi tornán. A szurkolói házban a drukkerek óriáskivetítőn követhették a Svájc elleni találkozót, amely 3-1-es vereséggel ért véget.
ÖkoPlusz Fesztivál a környezettudatosság jegyében
Nyolc helyszínen közel 100 programmal várta a látogatókat az ÖkoPlusz Fesztivál pénteken és szombaton a Kámoni Arborétumban. A természetközeli rendezvényt immár harmadszor szervezte meg a H+ Média és Kulturális Egyesület a környezettudatosság, az ismeretterjesztés és a szórakoztatás jegyében, minden korosztály számára.