km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Új szabályok lépnek életbe Ausztriában júliustól

Új szabályok lépnek életbe Ausztriában júliustól

Az osztrák egészségügyi minisztérium hétfő este egy új rendeletben pontosította a csütörtöktől hatályos koronavírusos lazításokat. Egy apró meglepetést is tartalmaz. A testhez közeli szolgáltatók, például a fodrászok esetében is eltekintenek a maszkkötelezettségtől, számolt be róla az orf.at.

 

Mint írják, július 1-től nincs többé záróra korlátozás, a szórakozóhelyek újra kinyithatnak, de legfeljebb 75 százalékos kihasználtsággal. A kereskedelemben pedig már nem lesz négyzetméterkorlátozás, vagyis megszűnik a boltok előtti sorban állás. 


A jól ismert „3-G szabály“, azaz a vakcinázás, a tesztelés vagy a gyógyulás igazolása továbbra is érvényben marad. Ez a korábbiakhoz hasonlóan a vendéglátóiparban, a testközeli szolgáltatásokban, a szálláshelyeken, a 100 főnél nagyobb létszámú összejöveteleken, a szabadidős és kulturális létesítményekben (kivéve a múzeumokat, könyvtárakat és levéltárakat), a kirándulóbuszok és kirándulóhajók esetében, valamint a nem nyilvános sportlétesítményekben érvényes.


Felhívják arra a figyelmet, hogy a rendelet továbbra is hatályban marad a mobil ápolási és gondozási szolgáltatásokban, az idős- és ápolási otthonokban, valamint a fogyatékkal élők fekvőbeteg-lakóintézeteiben. Ugyanúgy, ahogy a kórházak és gyógyfürdők látogatóira, alkalmazottaira és újonnan érkezőkre, valamint az egészségügyi szolgáltatások nyújtásának egyéb helyszínein is továbbra is hatályos. A legalább 100 fős gyűlések esetében a kerületi közigazgatási hatóságnál történő bejelentési kötelezettség is érvényben marad, az 500 fős vagy annál nagyobb gyűlések esetében pedig marad engedélykötelezettség. A koronavírusokra vonatkozó szabályok értelmében már nincs személyi felső határ.


Ahol a „3-G“ szabályokat kell alkalmazni, ott a maszk követelménye általában nem szükséges. Kivételt képeznek az idősek otthonai, az ápolóotthonok és az egészségügyi intézmények, ahol azonban az FFP2 maszk helyett az egyszerű és kevésbé hatékony száj-orr eltakarására alkalmas maszk (MNS) is viselhető - közölték.


Ahol nincs „3-G“ követelmény, ott július 1-jétől kötelező lesz legalább az úgynevezett „MNS“ maszkot (orr, száj eltakarására alkalmas maszk) viselni zárt térben, például tömegközlekedési eszközökön és azok állomásain, taxikban, vonaton, ügyfélterületen, ügyfélkapcsolattal járó munkahelyeken és partik alkalmával. Az MNS-kötelezettség vonatkozik az idősek és ápolási otthonokra, a fogyatékkal élők fekvőbeteg-lakóhelyeinek, valamint a kórházaknak és a lábadozó otthonoknak a látogatóira és alkalmazottaira is. Az üzemeltetők azonban szigorúbb szabályokat is előírhatnak, például az FFP2 maszk viselésének kötelezettségét.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.