km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Épül az új bölcsőde, 48 kisgyermeknek lesz hely

Épül az új bölcsőde, 48 kisgyermeknek lesz hely

Elkezdődött az új bölcsőde építése a régi városi strand területén. Négy csoportban 48 kisgyermek számára lesz itt hely. Az új intézmény hiánypótló, hiszen városszerte telítettek a férőhelyek. A beruházás 460 milliós TOP-forrásból és 200 millió forint önkormányzati önerőből valósul meg. A nyitás 2023 első negyedévében várható.

 

Javában folyik a területrendezés, kilenc fát kellett eltávolítani, hogy elkezdődhessen az építkezés. Már kitűzték az épület helyét. A helyszínen megtartott sajtótájékoztatón dr. László Győző alpolgármester jelentette be az örömteli hírt, hogy elkezdődött a kivitelezés. Nagy szükség van az új bölcsődére, hiszen nincs szabad férőhely a városban. A helyszín ideális a belvárosban élő családok és a kórházban dolgozó anyukák számára. 2019-ben konszenzussal döntötték el, hogy a város pályázik bölcsőde építésre.


Kopcsándi József önkormányzati képviselő elmondta, hogy a környéken a Kuckó bölcsőde az egyetlen, ahol két-háromszoros a túljelentkezés. Ennek kezelésére megoldást kellett találni. Véletlen, hogy erre egy pályázat adott lehetőséget, nem légből kapott ötlet volt, hogy ide épüljön meg.


A beruházás története szövevényes: az első közbeszerzés eredménytelenül zárult, a második eljárásban pedig a legkedvezőbb árajánlat 145 millióval volt magasabb a tervezettnél. Ezért jelentős a csúszás, csak idén januárban hirdettek győztest. A majdnem 4000 m2-es telken egy modern, 660 m2-es épületet húznak fel.


Sebestyén Bianka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője kiemelte, hogy a kötelező elemeken kívül lesz benne sószoba, tornaszoba, külön udvarrész, EU-szabványos játékokkal, tehát modern, és működésében is energiatakarékos épület lesz, ami költséghatékony működést tesz lehetővé. 13 fő új dolgozó fog dolgozni.


A telken belül 11 parkolót építenek a dolgozóknak, a szomszédos Esterházy utcában pedig 14 szülői parkolót alakítanak ki önkormányzati forrásból, ezek használati rendje még kidolgozás alatt van. Az építkezésre 12 hónap áll rendelkezésre, a tervek szerint 2023 első negyedévében nyílik meg az új bölcsi, ami a Városligeti Bölcsőde nevet kapja. Már idén ősszel jelezhetik a szülők, ha gyermekük tavasszal ide szeretne járni.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.