km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Épül az új bölcsőde, 48 kisgyermeknek lesz hely

Épül az új bölcsőde, 48 kisgyermeknek lesz hely

Elkezdődött az új bölcsőde építése a régi városi strand területén. Négy csoportban 48 kisgyermek számára lesz itt hely. Az új intézmény hiánypótló, hiszen városszerte telítettek a férőhelyek. A beruházás 460 milliós TOP-forrásból és 200 millió forint önkormányzati önerőből valósul meg. A nyitás 2023 első negyedévében várható.

 

Javában folyik a területrendezés, kilenc fát kellett eltávolítani, hogy elkezdődhessen az építkezés. Már kitűzték az épület helyét. A helyszínen megtartott sajtótájékoztatón dr. László Győző alpolgármester jelentette be az örömteli hírt, hogy elkezdődött a kivitelezés. Nagy szükség van az új bölcsődére, hiszen nincs szabad férőhely a városban. A helyszín ideális a belvárosban élő családok és a kórházban dolgozó anyukák számára. 2019-ben konszenzussal döntötték el, hogy a város pályázik bölcsőde építésre.


Kopcsándi József önkormányzati képviselő elmondta, hogy a környéken a Kuckó bölcsőde az egyetlen, ahol két-háromszoros a túljelentkezés. Ennek kezelésére megoldást kellett találni. Véletlen, hogy erre egy pályázat adott lehetőséget, nem légből kapott ötlet volt, hogy ide épüljön meg.


A beruházás története szövevényes: az első közbeszerzés eredménytelenül zárult, a második eljárásban pedig a legkedvezőbb árajánlat 145 millióval volt magasabb a tervezettnél. Ezért jelentős a csúszás, csak idén januárban hirdettek győztest. A majdnem 4000 m2-es telken egy modern, 660 m2-es épületet húznak fel.


Sebestyén Bianka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője kiemelte, hogy a kötelező elemeken kívül lesz benne sószoba, tornaszoba, külön udvarrész, EU-szabványos játékokkal, tehát modern, és működésében is energiatakarékos épület lesz, ami költséghatékony működést tesz lehetővé. 13 fő új dolgozó fog dolgozni.


A telken belül 11 parkolót építenek a dolgozóknak, a szomszédos Esterházy utcában pedig 14 szülői parkolót alakítanak ki önkormányzati forrásból, ezek használati rendje még kidolgozás alatt van. Az építkezésre 12 hónap áll rendelkezésre, a tervek szerint 2023 első negyedévében nyílik meg az új bölcsi, ami a Városligeti Bölcsőde nevet kapja. Már idén ősszel jelezhetik a szülők, ha gyermekük tavasszal ide szeretne járni.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Márk Gergely kertészmérnök tiszteletére rendeztek konferenciát Szombathelyen
Megnyílt a Márk Gergely Centenáriumi Év. A 100 éve született legnevesebb magyar rózsanemesítő 710 fajtát hozott létre, amiket az acsádi Márk Rosariumban  gyűjtöttek össze és szaporítanak. A génmegőrzés jelentőségét, valamint a rózsák szépségét hangsúlyozták a Kámoni Arborétumban megtartott egész napos konferencián.
Áprilisban nyílik Kardos Tamás fotókiállítása
2023. április 3-án (hétfőn) 15.30 órakor nyílik Kardos Tamás Utazásaim a nagyvilágban című önálló fotókiállítása az ELTE Savaria Egyetemi Központban.
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.