km/óra
  2021.09.23., csütörtök  •  Tekla napja
Tüzes stafétaváltás az égő szállodánál

Tüzes stafétaváltás az égő szállodánál

Önkéntes tűzoltóként vonult ki június 30-án este egy kőszegi tűzhöz, ami akkora lett, hogy katasztrófavédelmi igazgatóhelyettesként átvette a vezetést, fokozatot emelt, 70 tűzoltót irányított, aztán éjfélkor átadta az utódjának a stafétát, majd újra önkéntesként folytatta a mentést. Egy erőfeszítésekkel és életveszéllyel is teli eseménnyel zárult a tűzoltó ezredes aktív pályája. 35 év szolgálat után július 1-től nyugdíj előtti rendelkezési állományba vonult Seper András, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. Utódja a beosztásban a szintén kőszegi Lakatár Gábor Márton tűzoltó alezredes.


 
„Bármilyen furcsa, gyermekkoromban meg sem fordult a fejemben, hogy tűzoltó leszek, pedig nagyapám önkéntes tűzoltó volt. Az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola tűzvédelmi szakának elvégzése után a bábolnai kombinátban kaptam visszautasíthatatlan ajánlatot. Aztán édesapám olvasott egy újsághirdetést, amelyben a Vas Megyei Tűzoltóparancsnokság keresett munkatársakat. Így 1986. március 1-jén léptem rá az utamra, amit ezután is járok, csak kicsit másként.”

 

Seper András László tűzmegelőzési előadóként kezdte hivatását a Kőszegi Tűzoltó-parancsnokságon, amelynek 5 évvel később a parancsnoka lett. 1995-ben a helyi önkéntes egyesület irányítását is átvette. Következetes munkával megalapozta a város és környékének tűz- és katasztrófavédelmét. A technikai fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektetett az állomány szakmai felkészültségének növelésére is. Újra aktívvá tette az ifjúsági tűzoltók képzését, és létrehozta a bevethető női tűzoltórajt, akik – irányításával – több nemzetközi tűzoltó olimpián is eredményesen szerepeltek. 2012-től a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség iparbiztonsági felügyelője, egy évvel később kirendeltségvezetővé, majd a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesévé nevezték ki. Azóta nem telt el úgy nap, hogy munka után először ne a kőszegi tűzoltóságra ment volna, és csak aztán haza.

 

 

„A közösség mindig fontos szerepet játszott az életemben, a kőszegi „nagy öregektől” tanultam a tűzoltószakmát, az összetartozást, hogy mindezt hogy lehet jól csinálni. Nagy kihívás, hogy egy közösségben a fiatal és az idősebb is egyaránt megtalálja a számítását, és jól érezze magát. Csak egy példát hadd mondjak: az egyik kártyázni akar, a másik meg közben hangosan hallgatná a zenét. Úgy érzem, sikerült a korosztályok között megtalálni a közös hangot, olyannyira, hogy a kőszegi tűzoltók nagyrészt családostul barátok is egyben. Volt olyan, hogy 40-en mentünk együtt nyaralni a Balatonhoz. Utcabált, gyereknapot szerveztünk, a női rajban pedig minden hónap első péntekén a szakmán kívül minden ügyes-bajos dolgukat itt beszélik meg a lányok, asszonyok. Mások mellett a feleségem is tűzoltó. Ha riasztás volt, és vonulnom kellett, ő soha nem feküdt le addig, míg haza nem értem. Szerencsére ez mindig épségben meg is történt, és nagyon büszke vagyok arra, hogy kollégáim sem sérültek meg a bevetéseken. 

 

A 35 tartalmas évből nehéz kiemelni néhányat. Ha mégis meg kell tennem, akkor nagy öröm volt a kőszegi tűzoltóság első jelentős technikai fejlesztése: 2004-ben a Hősök terén vehettünk át egy olyan gépjárműfecskendőt, amit előtte csak a hivatásosok használhattak. Örömömben megcsókoltam a gépkocsi márkajelét. Hatalmas mérföldkő volt az is, mikor 2018-ban a minisztérium, a város és az országgyűlési képviselőnk együttműködésével elkészülhetett az új kőszegi tűzoltólaktanya. … és egy „köszönömről” is szólnom kell. (Itt könnybe lábad az ezredes szeme, és megremeg erős hangja.) Egy család autóbalesetéhez riasztottak bennünket, a mentők ellátták a sérülteket, de egy kisfiú még az árokban feküdt. Felemeltük, és egy pokrócra fektettük. A fájdalmában még apróbbra görnyedt 8-10 év körüli gyermek hálás volt a törődésért. Ma is hallom a hangját: Köszönöm. Sosem felejtem el.”
 
Seper András társadalmi szerepvállalásáért Kőszeg Városáért Díjat és Jurisics Miklós Díjat is kapott. Tűzoltó szakmai munkájáért több alkalommal miniszteri elismerést, Szent Flórián emlékérmet, 2018-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. 

 

A tűzoltóság az igazi hivatásom, szolgálatom, életem – vallja Seper András, az ízig-vérig tűzoltó, a kőszegi ostromnapok hagyományának egyik megteremtője és főszereplője: Ibrahim Fővezír, Kőszeg díszpolgára. 35 éve kezdte meg életre szóló pályáját. A most következő új életszakaszban sem szakad el a tűzoltói szolgálattól, életre szóló hivatásához, a szakmához továbbra is kötődik az ezredes, hiszen ezután is parancsnoka a Kőszegi Önkéntes Tűzoltóságnak.
 
„Új korszak, másfajta időszak kezdődik az életemben. Szeretnék most igazi nagypapa lenni, olyan, aki sokat foglalkozik a családjával, és jól elkényezteti az unokáit. Nagy terveim nincsenek, de az biztos, hogy van mit pótolnom a barátokkal.”

 

Nemes Piroska

kapcsolódó cikkek
Már lehet jelentkezni a legerősebb tűzoltók versenyére
Már lehet jelentkezni a legerősebb tűzoltók versenyére
Idén szeptember 3-án rendezik meg a fürdőjéről híres Bükön a legerősebb tűzoltók országos versenyét, közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Tíz hektáron ég a gabona Körmenden, a tűzoltók több vízsugárral védik a házakat
Tíz hektáron ég a gabona Körmenden, a tűzoltók több vízsugárral védik a házakat
címkék
kapcsolódó cikkek
Már lehet jelentkezni a legerősebb tűzoltók versenyére
Már lehet jelentkezni a legerősebb tűzoltók versenyére
Idén szeptember 3-án rendezik meg a fürdőjéről híres Bükön a legerősebb tűzoltók országos versenyét, közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Tíz hektáron ég a gabona Körmenden, a tűzoltók több vízsugárral védik a házakat
Tíz hektáron ég a gabona Körmenden, a tűzoltók több vízsugárral védik a házakat
Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
Megyei labdarúgás: gólgazdag mérkőzések a Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa 3. fordulójában
Ebben a fordulóban is voltak első osztályú búcsúzók, a Torony KSK pedig egyedüli harmadosztályú csapatként lesz ott a negyedik körben.
legfrissebbek
ENSZ-főtitkár: ocsmányság a vakcinák egyenlőtlen elosztása
„Ocsmányságnak” nevezte António Guterres ENSZ-főtitkár a vakcinák egyenlőtlen elosztását a világban, miközben a szegényebb országok vezetői az úgynevezett vakcinanacionalizmus és az oltóanyagok gazdag országok általi felhalmozása ellen emeltek hangot az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán.
Megéri kulturális fővárosnak lenni
Talán a legjobb dolog, amit az Európai Unió tehet egy önkormányzattal, ha a településnek Európa kulturális fővárosa címet ad. Hogy miért, azt nagyon jól szemlélteti az első magyarországi kinevezett város, Pécs esete, ahol a nagy fejlődés és a reflektorfény ellenére közel sem sikerült egy zökkenőmentes projektet megvalósítani.
Tovább nőtt a biztosítók díjbevétele az idei első fél évben
Egyre népszerűbb az e-kárbejelentő, már 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást.
Az aluljáró fantom-Kula bácsija: valaki időnként fekáliával keni le a falat
Ismét rongálás történt a Thököly utcai aluljáróban. Valaki - már nem először - fekáliával szennyezte be a falat. A takarítást a szombathelyi önkéntes tűzoltók végezték el.
Megtalálták a radarernyőkről eltűnt repülő roncsait az orosz Távol-Keleten 
A balesetet feltételezések szerint időjárási körülmények okozhatták.