km/óra
  2024.04.14., vasárnap  •  Tibor napja
Tudatosan a közlekedésben is: Bringanap a Vásárcsarnokban

Tudatosan a közlekedésben is: Bringanap a Vásárcsarnokban

Március ötödikén, vasárnap bringabörzével várták a szervezők a Vásárcsarnokba látogatókat. Használt és új kerékpárok találtak gazdára, lehetett regisztrálni a BikeSafe-rendszerbe, és a szervizponton átnézték a résztvevők bringáit: érdemes volt tehát biciklivel érkezni a börzére, ahol gyermekautókat és Lime rollereket is kipróbálhattak a látogatók.

Vasárnap már reggel tele voltak a vásárcsarnok bringatárolói: a szokásos hétvégi forgatag mellett a bringabörze is sokakat vonzott a piacra. Mint Polákovics Mariettától, a vásárcsarnok igazgatójától megtudtuk, először rendeztek bringanapot Szombathelyen, komplex céllal: fontos, hogy a vásárcsarnok igazi közösségi tér legyen a város életében, a változatos programokkal, rendezvényekkel minél több embert szeretnének bevonzani ide. 

Most a jelenlegi és leendő bicikliseket szólították meg a használt és új kerékpárok vásárával, a kipróbálható járművekkel: a gyermekautókat a KRESZ park járműállományából az AGORA biztosította, a fiatalok a Lime rollerek iránt érdeklődtek. A Savaria Uniker Kft. munkatársa a biztonságos közlekedés érdekében szervizpontot működtetett a rendezvény ideje alatt, nemcsak az itt vásárolt, de igény szerint minden kerékpárt átnézett, s kisebb váltó- és fékbeállításokat elvégzett. 

A Vas-megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai a BikeSafe-rendszerbe való regisztrációt  segítették és népszerűsítették. A BikeSafe egy országos kerékpárregisztrációs rendszer, mely a rendőr-főkapitányságokon elérhető, biztonságosan tárolja az adatainkat, és ahová rendőrségi programokon, na meg a piaci bringanapon is, ingyenesen volt a regisztráció. A BikeSafe-ben nyilvántartott jármű nagyobb eséllyel kerül elő annak eltulajdonításakor, hiszen lopás esetén azonnali online feljelentést tehetünk, s megkezdődik az internetes hirdetőoldalakon a lopott kerékpár figyelése – nem csoda, hogy egy óra alatt a Vásárcsarnok rendezvényén tízen regisztráltak a rendszerbe, ami már Szombathelyen is bizonyított bringalopás esetén. 

A bringanapon a Közterület-felügyelet is képviseltette magát, a Vásárcsarnok közösségi szolgálatos diákjai lufit adtak a gyerekeknek, és üdítőt minden bringával érkezőnek.
Polákovics Marietta hangsúlyozta, a Vásárcsarnok elkötelezett híve az egészség- és környezettudatos életnek, s emellett a tudatos, biztonságos és környezetbarát közlekedésnek is: a vasárnapi rendezvény is ennek jegyében telt.

Jövő szombaton a Vásárcsarnok vásárlóterébe közösségi zongora érkezik. A felajánlás útján kapott hangszerhez bárki leülhet, s megszólaltathatja majd: a budapesti Fény Utcai Piac nyomán megvalósuló hangulati elem célja, hogy még több mosolyt, jókedvet hozzon a vásárlók életébe. Szombaton a zongorán elsőként Kendik Péter zongoraművész játszik.


TP

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.