km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
99,9 százalék, hogy Da Vinci-festmény sínylődött a Szépművészeti Múzeum raktárában – bemutatták Tóth Csaba új kötetét

99,9 százalék, hogy Da Vinci-festmény sínylődött a Szépművészeti Múzeum raktárában – bemutatták Tóth Csaba új kötetét

A szombathelyi festőművész érvelésének újszerűsége abból fakad, hogy maga is alkotóművész, így a festészet, a látás tudománya felől közelít Leonardo életművéhez.

December 11-én délután mutatták be a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész Leonardo-tanulmányok című kötetét. A hiánypótló kiadvány a festőművész tizennyolc, Leonardo da Vinci munkásságával kapcsolatos tanulmányát tartalmazza, amelyek az utóbbi néhány évben láttak napvilágot. A közös pedig az bennük, hogy mind arra a felismerésre épül, hogy a budapesti Szépművészeti Múzeumban őrzött, Mária gyermekével és a kis Keresztelő Szent Jánossal című festmény da Vinci saját kezű alkotása. Mi több, a fiatal művész első firenzei korszakának egyik jelentős és befejezett műve, amely nagy valószínűséggel azonos az 1478-as Szent Bernát-oltárkép megrendeléssel, melyről eddig az volt az általános vélemény, hogy hozzá sem fogott, vagy befejezetlenül félbehagyta, és elveszett.

Tóth Csaba érvelésének újszerűsége abból fakad, hogy maga is alkotóművész, így a festészet, a látás tudománya felől közelít Leonardo életművéhez, immár nem első alkalommal. 2022 júniusában, az Ünnepi könyvhét keretében mutatta be a Berzsenyi Dániel Könyvtár a Mi Sziklás Madonnánk című tanulmánykötetet, szintén a Savaria University Press könyvkiadó kiadásában, abban a kötetben pedig még csak néhány Leonardo da Vincivel foglalkozó kutatása szerepelt – emlékeztetett dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató, aki aztán át is adta a terepet Tóth Csabának.

Dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója

Mint a szerző mondta, 2019 úgy marad meg az emlékezetünkben, hogy a Covid éve, pedig Leonardo halálának 500. évfordulója is volt, ezért összegezte életművét a művészvilág. Könyvek, filmek, kiállítások születtek erről a rendkívüli életműről, de az volt általános vélemény, hogy 500 évvel a halála után már nem nagyon tudunk meg újat a művészetéről: az egész életmű minden darabja ismert és valószínűleg már nem fog új mű felbukkanni sehol a világon.

„2019 decemberében ilyen tudattal, ilyen naivul mégis belevágtam egy kutatásba, aminek egyetlen egy kép volt az apropója, mely 1912 óta a Szépművészeti Múzeum tulajdonában van. Közel 100 évig raktáron volt, és Leonardo műhelymunkájának tartották mind mostanáig. Amikor 2019-ben már le volt zárva a világ, sikerült online megvásárolnom Kenneth Clark könyvét, melyben megtaláltam azt a New York-i Metropolitan Múzeumban lévő rajzot, amelynek kompozíciós vázlatai nagyon sok rokonságot mutatnak ezzel a bizonyos festménnyel. Ennek eredményeképp 2020-ban elkészült egy komoly, több mint félszáz oldalas tanulmányom, mely azt bizonyította, hogy ez a mű minden részletében Leonardo saját kezű alkotása” – mesélte Tóth.

A tartalmas tanulmány megjelenése után 4 millió forint támogatást kapott Kásler Miklós minisztertől, hogy könyv formájában is kiadhassa. Tavaly pedig jött a következő fontos állomás: az ELTE SEK tudományos és kulturális bizottsága 1 millió forinttal járult hozzá következő könyvéhez, ebben a már említett tanulmány mellett öt új is napvilágot látott. Majd elérkeztünk a most megjelent, harmadik kötethez, mely az előző hat tanulmányon kívül újabb tizenkettőt tartalmaz. Ezek közül emelt most ki kettőt.

„Az első az úgynevezett Boltraffio Madonna szerzőségét vizsgálta. Minden eddigi Leonardóhoz köthető forrást és a Boltraffio szerzőséget megkérdőjelező írást felkutatva összegzi ez a tanulmány, illetve új megvilágításban, új megközelítésekben is próbálja ezt a művet Leonardóhoz kötni. Annyit tudni kell, hogy ez az Esterházy-gyűjtemény része volt és a XIX. század végén még Leonardo-műként szerepelt. A másik már a Szépművészetiben lévő képhez kapcsolódik, amit Sziklás Madonnának nevezek, mivel valóban egy olyan szikla motívum van a háttérben, és látjuk egyébként a kis barlangrészletet, ami a későbbi két híres Sziklás Madonna címét is adta. Ez a kép gróf Pálfi Jánosnak köszönhető, aki 1862-ben Londonban vásárolta ezt a festményt. 50 évig a pozsonyi palotájában volt főhelyen, és 1912-től pedig a Szépművészeti Múzeum állami kiállítás része lett” – avatott be.

És itt érünk el az új könyv nagy felvetéséhez: a Szépművészetiben lévő festmény azonos lehet azzal a művel, amit az irodalom csak úgy említ, hogy a Szent Bernát-oltárkép megbízásaként elkészült alkotás, melyről eddig az volt az általános feltételezés, hogy el sem készítette. Ez a megrendelés az első hivatalos megrendelése a fiatal Leonardónak, mindössze 25 éves volt. Azt kellett volna ábrázolnia, hogy a Madonna megjelenik Szent Bernátnak, a képen azonban két gyermek szerepel, az egyik fekszik és egy párna van a feje felett, akárcsak a Metropolitan Múzeumban lévő rajzegyüttesen. A párna pedig egyértelműen Jézushoz köthető.

„A Metropolitan Múzeum rajzon a jobb sarokban látunk egy geometrikus ábrát, aminek valamilyen köze kell, hogy legyen a kompozícióhoz. Azt tudjuk, hogy később a Háromkirályok imádásánál vannak ilyen perspektivikus szerkesztésű rajzok. Én pedig készítettem egy rajzot, hogy ez a szerkesztett ábra hogyan hasonlítható ezzel a bizonyos Szépművészeti Múzeumban lévő festménnyel. Azt látjuk például, hogy kis pontokkal jelöl meg fontos részleteket a művész ezen a vázlaton, az egyik a párnát, a másik pedig a kis virágokat jelöli ki, ezeknek a jelentőségéről is írok a könyvben” – árulta el, hozzátéve, hogy a metropolitanes alkotáson ábrázolt női arc is nagyon szépen felfűzhető a budapesti képen lévő arc kialakulására.

Az esemény moderátora dr. habil. Fűzfa Balázs irodalomtörténész PhD volt, aki mint mondta, hitetlenkedve kezdte olvasni a könyvet, de hamar sikerült meggyőznie Tóth Csabának.

Az előadás után egy kerekasztal-beszélgetést következett prof. dr. Prokopp Mária és prof. Dr. Lőrincz Zoltán művészettörténészekkel, Gyarmati András PhD és Heitler András DLA restaurátorművészekkel, illetve dr. habil. Péntek Kálmán PhD matematikussal és Módy Luca animátorral, akinek hála egy különleges élmény is vár az olvasókra a könyben.

„Szívből gratulálok Csabának és mindenkinek, aki segítette a munkáját. Nagy ünnep ez a mai nap. Óriási dolog, hogy valaki ilyen alaposan, precízen, kitartóan foglalkozik valamivel” – gratulált prof. dr. Prokopp Mária.

Drof. dr. Prokopp Mária

Kiderült az is eseményen, hogy már egy éve dolgoznak azon, hogy lefordítsák és angolul is kiadják a kötetet, de egyelőre csak egy rövidített változatot, ami a szakmának szól, ha pedig sikerül összegyűjteni a szükséges forrásokat, a nagyközönség számára is fogyasztható formában is ki szeretnék adni.

Mindemellett pedig Fűzfa Balázs arra is ígéretet tett a nagy nyilvánosság előtt, hogy mivel már régóta jó barátok Tóth Csabával és tudja, hogy még nem látott élőben Leonardo-alkotást – csak ezt az egyet, amiben egyelőre csak 99,9 százalékig biztosak –, el fogja vinni Krakkóba, hogy megmutassa neki a Hölgy hermelinnel című alkotást, ami rá óriási hatással volt: percekig állt és nézte, a biztonsági őrök szóltak rá, hogy menjen tovább.

 

Fotó: Pataki Gergely

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.