km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Tömeges oltásra készülnek Szombathelyen is

Tömeges oltásra készülnek Szombathelyen is

Hétvégén indul a tömeges oltás országszerte. Vas megyében december 31-én kezdődött a vakcinázás, azóta a Markusovszky Kórház oltócsoportjai mintegy húszezer oltást, többségében Pfizert adtak be. A következő 5 napban ötezer-háromszázan kapják meg a védettséget nyújtó vakcinát.

 

A kórház sebészeti tömbjének földszintjén alakították ki az oltópontot, a tömegek biztonságos fogadása érdekében egyirányúsították a közlekedést. Az irányításban katonák is segítenek. A Markusovszky Kórház oltócsoportjai december végétől 20 ezer oltást adtak be a nemzeti oltási rend ütemezése szerint.


Az elmúlt 24 órában 6278 új fertőzöttet regisztráltak az országban, elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg. A Markusovszky Kórházban is érzik a felfutó 3. hullám hatását. Az infektológiai osztály vezetője, dr. Schneider Ferenc infektológus főorvos aktív résztvevője a vakcinázásnak, csak ő hatezer embert oltott be december óta.


„Azt látjuk, hogy szaporodik a beérkező betegek száma, súlyosak is, és vannak közöttük fiatalok is” – tette hozzá. 


Dr. Stánitz Éva, a korábban városi, majd megyei tiszti főorvos 2019 októberétől mindössze négy hónapot töltött nyugállományban, hiszen 2020 márciusában nevezték ki a kórház higiénés főorvosává, 2021. március 1-től pedig az intézmény orvosigazgatója. Kollégáival együtt aktív részese a védőoltások szervezésének.


„Szigorúan szakmai értékrendem vagy tudásom szerint azt mondom, hogy az a jó oltóanyag, amit megkapunk. Muszáj egy picit bízni a rendszerben, az ellátókban, meg a döntéshozókban. Nem is kicsit, hanem nagyon, mert mindenki azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb a lehető legtöbb ember legyen védett, és bizony mindegyik oltóanyag olyan, amivel ezt el lehet érni” – mondta az SZTV érdeklődésére az orvosigazgató. 


A kórházi oltócsoportok megállás nélkül dolgoznak. Most péntektől keddig tömeges oltást végeznek: öt nap alatt 5200 vakcinát adnak be. Azt kérik, mindenki a megadott időre érkezzen.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.
Fegyveresek mészároltak egy iskolában (frissítve)
Az oroszországi támadásnak nyolc halálos áldozata és 21 sebesültje van