km/óra
  2024.06.20., csütörtök  •  Rafael napja
Tömeges oltásra készülnek Szombathelyen is

Tömeges oltásra készülnek Szombathelyen is

Hétvégén indul a tömeges oltás országszerte. Vas megyében december 31-én kezdődött a vakcinázás, azóta a Markusovszky Kórház oltócsoportjai mintegy húszezer oltást, többségében Pfizert adtak be. A következő 5 napban ötezer-háromszázan kapják meg a védettséget nyújtó vakcinát.

 

A kórház sebészeti tömbjének földszintjén alakították ki az oltópontot, a tömegek biztonságos fogadása érdekében egyirányúsították a közlekedést. Az irányításban katonák is segítenek. A Markusovszky Kórház oltócsoportjai december végétől 20 ezer oltást adtak be a nemzeti oltási rend ütemezése szerint.


Az elmúlt 24 órában 6278 új fertőzöttet regisztráltak az országban, elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg. A Markusovszky Kórházban is érzik a felfutó 3. hullám hatását. Az infektológiai osztály vezetője, dr. Schneider Ferenc infektológus főorvos aktív résztvevője a vakcinázásnak, csak ő hatezer embert oltott be december óta.


„Azt látjuk, hogy szaporodik a beérkező betegek száma, súlyosak is, és vannak közöttük fiatalok is” – tette hozzá. 


Dr. Stánitz Éva, a korábban városi, majd megyei tiszti főorvos 2019 októberétől mindössze négy hónapot töltött nyugállományban, hiszen 2020 márciusában nevezték ki a kórház higiénés főorvosává, 2021. március 1-től pedig az intézmény orvosigazgatója. Kollégáival együtt aktív részese a védőoltások szervezésének.


„Szigorúan szakmai értékrendem vagy tudásom szerint azt mondom, hogy az a jó oltóanyag, amit megkapunk. Muszáj egy picit bízni a rendszerben, az ellátókban, meg a döntéshozókban. Nem is kicsit, hanem nagyon, mert mindenki azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb a lehető legtöbb ember legyen védett, és bizony mindegyik oltóanyag olyan, amivel ezt el lehet érni” – mondta az SZTV érdeklődésére az orvosigazgató. 


A kórházi oltócsoportok megállás nélkül dolgoznak. Most péntektől keddig tömeges oltást végeznek: öt nap alatt 5200 vakcinát adnak be. Azt kérik, mindenki a megadott időre érkezzen.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe
30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.
Sorsolás: gazdára talált nyereményjátékunk fődíja, a FIAT kabrió
Közjegyző jelenlétében kedden délelőtt megtörtént a májusban indult nyereményjátékunk sorsolása és gazdára talált a FIAT 500-as kabrió.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.