km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Tömeges oltásra készülnek Szombathelyen is

Tömeges oltásra készülnek Szombathelyen is

Hétvégén indul a tömeges oltás országszerte. Vas megyében december 31-én kezdődött a vakcinázás, azóta a Markusovszky Kórház oltócsoportjai mintegy húszezer oltást, többségében Pfizert adtak be. A következő 5 napban ötezer-háromszázan kapják meg a védettséget nyújtó vakcinát.

 

A kórház sebészeti tömbjének földszintjén alakították ki az oltópontot, a tömegek biztonságos fogadása érdekében egyirányúsították a közlekedést. Az irányításban katonák is segítenek. A Markusovszky Kórház oltócsoportjai december végétől 20 ezer oltást adtak be a nemzeti oltási rend ütemezése szerint.


Az elmúlt 24 órában 6278 új fertőzöttet regisztráltak az országban, elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg. A Markusovszky Kórházban is érzik a felfutó 3. hullám hatását. Az infektológiai osztály vezetője, dr. Schneider Ferenc infektológus főorvos aktív résztvevője a vakcinázásnak, csak ő hatezer embert oltott be december óta.


„Azt látjuk, hogy szaporodik a beérkező betegek száma, súlyosak is, és vannak közöttük fiatalok is” – tette hozzá. 


Dr. Stánitz Éva, a korábban városi, majd megyei tiszti főorvos 2019 októberétől mindössze négy hónapot töltött nyugállományban, hiszen 2020 márciusában nevezték ki a kórház higiénés főorvosává, 2021. március 1-től pedig az intézmény orvosigazgatója. Kollégáival együtt aktív részese a védőoltások szervezésének.


„Szigorúan szakmai értékrendem vagy tudásom szerint azt mondom, hogy az a jó oltóanyag, amit megkapunk. Muszáj egy picit bízni a rendszerben, az ellátókban, meg a döntéshozókban. Nem is kicsit, hanem nagyon, mert mindenki azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb a lehető legtöbb ember legyen védett, és bizony mindegyik oltóanyag olyan, amivel ezt el lehet érni” – mondta az SZTV érdeklődésére az orvosigazgató. 


A kórházi oltócsoportok megállás nélkül dolgoznak. Most péntektől keddig tömeges oltást végeznek: öt nap alatt 5200 vakcinát adnak be. Azt kérik, mindenki a megadott időre érkezzen.

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.