km/óra
  2024.04.22., hétfő  •  Csilla, Noémi napja
Többszörösen visszaeső csalót ítélt el a Szombathelyi Járásbíróság

Többszörösen visszaeső csalót ítélt el a Szombathelyi Járásbíróság

A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt telekommunikációs eszköz útján megtartott előkészítő ülésen, az ügyészi indítvánnyal egyezően, halmazati büntetésül 2 év 8 hónap fegyházra ítélte a más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő, többszörös visszaeső vádlottal azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, olvasható a Szombathelyi Törvényszék közleményében.

 

A vádlott 2019 februárjában rávette édesanyját arra, hogy vásároljon neki az egyik szolgáltatónál előfizetői szerződéssel egy mobiltelefont. A sértett és a vádlott 2019. február 11-én közösen elmentek a szolgáltató szombathelyi szaküzletébe, ahol a sértett előfizetéses díjcsomaggal megvásárolt a vádlott részére egy mobiltelefont. A sértett és a terhelt abban állapodtak meg, hogy a mobiltelefon a vádlott használatába kerül és a díjfizetési kötelezettség - így az aktuális telefonszámla és 24 hónapon át a készülék havonkénti 11.220 forintos törlesztő részlete - a vádlottat terheli. A vádlott azonban fizetési kötelezettségének nem tett eleget, s így 2019. szeptember 6-ig a szolgáltató felé összességében 639.439 forint tartozást halmozott fel. A vádlott fizetési szándékát illetően a sértettet tévedésbe ejtette, s cselekményével a sértettnek 639.439 forint meg nem térült kárt okozott, mivel a szolgáltató a követelés érvényesítését a sértett felé megkezdte. A terhelt 2019. február 19-én ugyanezen szolgáltató sértett által üzemeltetett internetes áruházban anyja nevében - jogtalan haszonszerzés végett- előfizetői szerződés keretében vásárolt egy 341.940 forint értékű mobiltelefont úgy, hogy a szerződéskötés során anyja személyi adatait adta meg a saját adatai helyett, majd a megrendelt telefont szombathelyi címén átvette. A vádlottnak az előfizetői szerződés teljesítése nem állt szándékában, arra lehetősége sem volt, egyetlen vételárrészletet sem fizetett meg. A vádlott a szerződéskötés során anyja személyi adatainak jogtalan felhasználásával a szolgáltató sértettet jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, s ezzel a sértettnek 341.940 forint összegű meg nem térült kárt okozott.


Ezt követően a vádlott 2019. április 24-én egy magánszemély adatait megszerezte, majd a korábbival azonos internetes áruházból a magánszemély nevében - jogtalan haszonszerzés végett - előfizetéses díjcsomag keretében, 22 havi részletre vásárolt egy 229.900 forint értékű mobiltelefont úgy, hogy a szerződéskötés során a magánszemély nevét és lakcímét adta meg a saját adatai helyett. A terhelt a megrendelt mobilt szombathelyi címén 2019. április 30-án átvette. A vádlott ezt követően 2019. május 1-jén ugyanúgy az internetes áruházból ugyanezen magánszemély nevében - jogtalan haszonszerzés végett - előfizetéses díjcsomag keretében, 22 havi részletre vásárolt egy 212.960 forint értékű mobiltelefont, oly módon, hogy a szerződéskötés során ismételten a magánszemély nevét és lakcímét adta meg a saját adatai helyett. A vádlott a megrendelt telefont szombathelyi címén 2019. május 6-án átvette. A terheltnek az előfizetői szerződések teljesítése nem állt szándékában, arra lehetősége sem volt, egyetlen vételárrészletet sem fizetett meg. A vádlott a szerződéskötések során a magánszemély személyi adatainak jogtalan felhasználásával a szolgáltató sértettet jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, s ezzel a sértettnek további 442.860 forint összegű meg nem térült kárt okozott.


Továbbá a vádlott 2019 márciusában Szombathelyen átvett 200.000 forint vételár előleg ellenében a sértetti képviselőtől egy kft. sértett tulajdonát képező személygépkocsit az indítókulcsával és a forgalmi engedélyével együtt azzal, hogy a gépkocsit megvásárolja és a vételárból fennmaradó 200.000 forintot 2019. május végéig a sértett részére megfizeti. A terhelt azonban a fennmaradó vételárat a sértett részére nem adta át, az már eleve, a személygépkocsi átvételekor sem állt szándékában. A vádlott fizetési szándékát illetően, jogtalan haszonszerzés végett a sértetti képviselőt tévedésbe ejtette, majd a sértetti képviselő számára elérhetetlenné vált. A gépjárművet a 2019. május 1-jén kelt hamis, valótlan tartalmú adásvételi szerződés alapján egy másik kft. részére értékesítette, s ezen magatartásával a sértettnek 200.000 forint összegű meg nem térült kárt okozott. A vádlott egy 2019. május 14-én átvett személygépkocsi vonatkozásában is tévedésbe ejtette ugyanezen kft-t, amellyel további 50.000 forint összegű meg nem térült kárt okozott a sértettnek. 


Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott és védője enyhébb végrehajtási fokozat – börtön - elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Több száz motor várható a vasárnapi motoros felvonuláson Szombathelyen
Hagyományosan felvonulással indítják a szezont a vasi motorosok. Mutatjuk a tervezett útvonalat, ahol április 21-én, vasárnap várható a látványos konvoj felbukkanása, írja a 112press.hu.
Mutatjuk, mikor és hol folytatódnak az útfelújítások Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április harmadik hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani hétvégén és a jövő héten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.