km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Többszörösen visszaeső csalót ítélt el a Szombathelyi Járásbíróság

Többszörösen visszaeső csalót ítélt el a Szombathelyi Járásbíróság

A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt telekommunikációs eszköz útján megtartott előkészítő ülésen, az ügyészi indítvánnyal egyezően, halmazati büntetésül 2 év 8 hónap fegyházra ítélte a más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő, többszörös visszaeső vádlottal azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, olvasható a Szombathelyi Törvényszék közleményében.

 

A vádlott 2019 februárjában rávette édesanyját arra, hogy vásároljon neki az egyik szolgáltatónál előfizetői szerződéssel egy mobiltelefont. A sértett és a vádlott 2019. február 11-én közösen elmentek a szolgáltató szombathelyi szaküzletébe, ahol a sértett előfizetéses díjcsomaggal megvásárolt a vádlott részére egy mobiltelefont. A sértett és a terhelt abban állapodtak meg, hogy a mobiltelefon a vádlott használatába kerül és a díjfizetési kötelezettség - így az aktuális telefonszámla és 24 hónapon át a készülék havonkénti 11.220 forintos törlesztő részlete - a vádlottat terheli. A vádlott azonban fizetési kötelezettségének nem tett eleget, s így 2019. szeptember 6-ig a szolgáltató felé összességében 639.439 forint tartozást halmozott fel. A vádlott fizetési szándékát illetően a sértettet tévedésbe ejtette, s cselekményével a sértettnek 639.439 forint meg nem térült kárt okozott, mivel a szolgáltató a követelés érvényesítését a sértett felé megkezdte. A terhelt 2019. február 19-én ugyanezen szolgáltató sértett által üzemeltetett internetes áruházban anyja nevében - jogtalan haszonszerzés végett- előfizetői szerződés keretében vásárolt egy 341.940 forint értékű mobiltelefont úgy, hogy a szerződéskötés során anyja személyi adatait adta meg a saját adatai helyett, majd a megrendelt telefont szombathelyi címén átvette. A vádlottnak az előfizetői szerződés teljesítése nem állt szándékában, arra lehetősége sem volt, egyetlen vételárrészletet sem fizetett meg. A vádlott a szerződéskötés során anyja személyi adatainak jogtalan felhasználásával a szolgáltató sértettet jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, s ezzel a sértettnek 341.940 forint összegű meg nem térült kárt okozott.


Ezt követően a vádlott 2019. április 24-én egy magánszemély adatait megszerezte, majd a korábbival azonos internetes áruházból a magánszemély nevében - jogtalan haszonszerzés végett - előfizetéses díjcsomag keretében, 22 havi részletre vásárolt egy 229.900 forint értékű mobiltelefont úgy, hogy a szerződéskötés során a magánszemély nevét és lakcímét adta meg a saját adatai helyett. A terhelt a megrendelt mobilt szombathelyi címén 2019. április 30-án átvette. A vádlott ezt követően 2019. május 1-jén ugyanúgy az internetes áruházból ugyanezen magánszemély nevében - jogtalan haszonszerzés végett - előfizetéses díjcsomag keretében, 22 havi részletre vásárolt egy 212.960 forint értékű mobiltelefont, oly módon, hogy a szerződéskötés során ismételten a magánszemély nevét és lakcímét adta meg a saját adatai helyett. A vádlott a megrendelt telefont szombathelyi címén 2019. május 6-án átvette. A terheltnek az előfizetői szerződések teljesítése nem állt szándékában, arra lehetősége sem volt, egyetlen vételárrészletet sem fizetett meg. A vádlott a szerződéskötések során a magánszemély személyi adatainak jogtalan felhasználásával a szolgáltató sértettet jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, s ezzel a sértettnek további 442.860 forint összegű meg nem térült kárt okozott.


Továbbá a vádlott 2019 márciusában Szombathelyen átvett 200.000 forint vételár előleg ellenében a sértetti képviselőtől egy kft. sértett tulajdonát képező személygépkocsit az indítókulcsával és a forgalmi engedélyével együtt azzal, hogy a gépkocsit megvásárolja és a vételárból fennmaradó 200.000 forintot 2019. május végéig a sértett részére megfizeti. A terhelt azonban a fennmaradó vételárat a sértett részére nem adta át, az már eleve, a személygépkocsi átvételekor sem állt szándékában. A vádlott fizetési szándékát illetően, jogtalan haszonszerzés végett a sértetti képviselőt tévedésbe ejtette, majd a sértetti képviselő számára elérhetetlenné vált. A gépjárművet a 2019. május 1-jén kelt hamis, valótlan tartalmú adásvételi szerződés alapján egy másik kft. részére értékesítette, s ezen magatartásával a sértettnek 200.000 forint összegű meg nem térült kárt okozott. A vádlott egy 2019. május 14-én átvett személygépkocsi vonatkozásában is tévedésbe ejtette ugyanezen kft-t, amellyel további 50.000 forint összegű meg nem térült kárt okozott a sértettnek. 


Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott és védője enyhébb végrehajtási fokozat – börtön - elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be.
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.