km/óra
  2023.09.23., szombat  •  Tekla napja
Többszörösen visszaeső csalót ítélt el a Szombathelyi Járásbíróság

Többszörösen visszaeső csalót ítélt el a Szombathelyi Járásbíróság

A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt telekommunikációs eszköz útján megtartott előkészítő ülésen, az ügyészi indítvánnyal egyezően, halmazati büntetésül 2 év 8 hónap fegyházra ítélte a más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő, többszörös visszaeső vádlottal azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, olvasható a Szombathelyi Törvényszék közleményében.

 

A vádlott 2019 februárjában rávette édesanyját arra, hogy vásároljon neki az egyik szolgáltatónál előfizetői szerződéssel egy mobiltelefont. A sértett és a vádlott 2019. február 11-én közösen elmentek a szolgáltató szombathelyi szaküzletébe, ahol a sértett előfizetéses díjcsomaggal megvásárolt a vádlott részére egy mobiltelefont. A sértett és a terhelt abban állapodtak meg, hogy a mobiltelefon a vádlott használatába kerül és a díjfizetési kötelezettség - így az aktuális telefonszámla és 24 hónapon át a készülék havonkénti 11.220 forintos törlesztő részlete - a vádlottat terheli. A vádlott azonban fizetési kötelezettségének nem tett eleget, s így 2019. szeptember 6-ig a szolgáltató felé összességében 639.439 forint tartozást halmozott fel. A vádlott fizetési szándékát illetően a sértettet tévedésbe ejtette, s cselekményével a sértettnek 639.439 forint meg nem térült kárt okozott, mivel a szolgáltató a követelés érvényesítését a sértett felé megkezdte. A terhelt 2019. február 19-én ugyanezen szolgáltató sértett által üzemeltetett internetes áruházban anyja nevében - jogtalan haszonszerzés végett- előfizetői szerződés keretében vásárolt egy 341.940 forint értékű mobiltelefont úgy, hogy a szerződéskötés során anyja személyi adatait adta meg a saját adatai helyett, majd a megrendelt telefont szombathelyi címén átvette. A vádlottnak az előfizetői szerződés teljesítése nem állt szándékában, arra lehetősége sem volt, egyetlen vételárrészletet sem fizetett meg. A vádlott a szerződéskötés során anyja személyi adatainak jogtalan felhasználásával a szolgáltató sértettet jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, s ezzel a sértettnek 341.940 forint összegű meg nem térült kárt okozott.


Ezt követően a vádlott 2019. április 24-én egy magánszemély adatait megszerezte, majd a korábbival azonos internetes áruházból a magánszemély nevében - jogtalan haszonszerzés végett - előfizetéses díjcsomag keretében, 22 havi részletre vásárolt egy 229.900 forint értékű mobiltelefont úgy, hogy a szerződéskötés során a magánszemély nevét és lakcímét adta meg a saját adatai helyett. A terhelt a megrendelt mobilt szombathelyi címén 2019. április 30-án átvette. A vádlott ezt követően 2019. május 1-jén ugyanúgy az internetes áruházból ugyanezen magánszemély nevében - jogtalan haszonszerzés végett - előfizetéses díjcsomag keretében, 22 havi részletre vásárolt egy 212.960 forint értékű mobiltelefont, oly módon, hogy a szerződéskötés során ismételten a magánszemély nevét és lakcímét adta meg a saját adatai helyett. A vádlott a megrendelt telefont szombathelyi címén 2019. május 6-án átvette. A terheltnek az előfizetői szerződések teljesítése nem állt szándékában, arra lehetősége sem volt, egyetlen vételárrészletet sem fizetett meg. A vádlott a szerződéskötések során a magánszemély személyi adatainak jogtalan felhasználásával a szolgáltató sértettet jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette, s ezzel a sértettnek további 442.860 forint összegű meg nem térült kárt okozott.


Továbbá a vádlott 2019 márciusában Szombathelyen átvett 200.000 forint vételár előleg ellenében a sértetti képviselőtől egy kft. sértett tulajdonát képező személygépkocsit az indítókulcsával és a forgalmi engedélyével együtt azzal, hogy a gépkocsit megvásárolja és a vételárból fennmaradó 200.000 forintot 2019. május végéig a sértett részére megfizeti. A terhelt azonban a fennmaradó vételárat a sértett részére nem adta át, az már eleve, a személygépkocsi átvételekor sem állt szándékában. A vádlott fizetési szándékát illetően, jogtalan haszonszerzés végett a sértetti képviselőt tévedésbe ejtette, majd a sértetti képviselő számára elérhetetlenné vált. A gépjárművet a 2019. május 1-jén kelt hamis, valótlan tartalmú adásvételi szerződés alapján egy másik kft. részére értékesítette, s ezen magatartásával a sértettnek 200.000 forint összegű meg nem térült kárt okozott. A vádlott egy 2019. május 14-én átvett személygépkocsi vonatkozásában is tévedésbe ejtette ugyanezen kft-t, amellyel további 50.000 forint összegű meg nem térült kárt okozott a sértettnek. 


Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott és védője enyhébb végrehajtási fokozat – börtön - elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Sírós-nevetős születésnap: 15 éves a Fekete István Állatvédő Egyesület
Egész napos kutyabulival ünnepelte a Fekete István Állatvédő Egyesület 15. születésnapját: a Történelmi Témaparkban tartott szombati esemény minden programja az egyesület támogatását szolgálta – hiszen az állatmenhely hétköznapjai nem mindig vidámak.
legfrissebbek
XIV. Horváth Zoltán Emléktorna: magabiztos, húszpontos győzelemmel jutott döntőbe a Falco
A házigazda szombathelyiek 101-81-re verték a horvát Zabok gárdáját, a fináléban pedig az Eisenstadtot legyőző Sencur együttesével találkoznak.
Koncert lesz a református templomban
A Reformáció ünnepe alkalmából már huszadik éve rendeznek jótékonysági koncertet október végén. Idén a Szekeres Tamás - 25 év az Omegában című, klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega-dalokból álló koncertnek ad otthont a Szombathelyi Református Templom – hangzott el az október 28-ai eseményt beharangozó sajtótájékoztatón csütörtökön.
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Speciális Nézőpont - Fogyatékkal élő alkotók filmjeit vetítették a könyvtárban
Hetedik alkalommal rendezte meg a Speciális Nézőpont című esélyegyenlőségi filmes találkozót a Speciális Mozgókép Egyesület és a Berzsenyi Dániel Könyvtár.
Folytatná sorozatát az SZKKA
A PC Trade Szeged NKE érkezik szombaton a Rohonci úti sportcsarnokba. A találkozó esélyese a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) alakulata, amely eddig mindhárom bajnokiját megnyerte.