km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást

Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást

Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban. Márciusban rendezték be a dísztermet Erzsébet személyes tárgyaival, naplóbejegyzéseivel, ruháinak rekonstrukcióival, több mint 70 eredeti műtárgyat lehetett megtekinteni. A kiállításban pénteken délután tartottak záró tárlatvezetést.

 

Előadással zárták a Savaria Múzeum nagyszabású Sisi kiállítását. Csorba László történész beszélt Erzsébet vonzásairól és választásairól “Van-e joga egy császárnénak a személyes boldogsághoz?” címmel. Elmesélte például, hogyan talált egymásra Ferenc József és Erzsébet, amikor a leendő királyné mindössze 15 éves volt.


A Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás idén tavasszal nyílt meg a Savaria Múzeum és a  Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével. A látogatók több mint 70 műtárgyat tekinthettek meg, köztük Sisi asztali tükrét, medálját, díszzsebkendőjét. A tárgyakat több helyről gyűjtötték össze, de a királyné kelyhe például a Smidt Múzeumból érkezett. A kiállításon Erzsébet étkezési zavarához is köthető diétás szokásait, naplórészleteit, illetve ruháinak rekonstrukcióit is megtekinthették a látogatók. A záróeseményre érkezők hallhattak arról, hogy Erzsébet miért lehetett meghatározó a modern kor számára is.


Csorba László történész elmondta, nagyon érdekes történelmi jelenség az, hogy olyan rengeteg királynő, császárnő volt a világtörténelemben, de mégis a modern kor szempontjából különböző okokból Erzsébet királyné egy különleges központi szerepbe került. Az ő sorsa, az ő viszontagságai, ahogyan a házassága, a gyermekei, az egész élete alakult, ez valamiképpen a mai ember számára szimbólummá, jelképpé válik. A modern nő harcának jelképévé.


Bár a záróeseményt pénteken tartották, a kiállítás még szombaton is nyitva állt az érdeklődők előtt. Ez a tárlat volt az elmúlt évek egyik legsikeresebb kiállítása a Savaria Múzeumban, több mint 15 ezren látták.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.