km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást

Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást

Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban. Márciusban rendezték be a dísztermet Erzsébet személyes tárgyaival, naplóbejegyzéseivel, ruháinak rekonstrukcióival, több mint 70 eredeti műtárgyat lehetett megtekinteni. A kiállításban pénteken délután tartottak záró tárlatvezetést.

 

Előadással zárták a Savaria Múzeum nagyszabású Sisi kiállítását. Csorba László történész beszélt Erzsébet vonzásairól és választásairól “Van-e joga egy császárnénak a személyes boldogsághoz?” címmel. Elmesélte például, hogyan talált egymásra Ferenc József és Erzsébet, amikor a leendő királyné mindössze 15 éves volt.


A Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás idén tavasszal nyílt meg a Savaria Múzeum és a  Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével. A látogatók több mint 70 műtárgyat tekinthettek meg, köztük Sisi asztali tükrét, medálját, díszzsebkendőjét. A tárgyakat több helyről gyűjtötték össze, de a királyné kelyhe például a Smidt Múzeumból érkezett. A kiállításon Erzsébet étkezési zavarához is köthető diétás szokásait, naplórészleteit, illetve ruháinak rekonstrukcióit is megtekinthették a látogatók. A záróeseményre érkezők hallhattak arról, hogy Erzsébet miért lehetett meghatározó a modern kor számára is.


Csorba László történész elmondta, nagyon érdekes történelmi jelenség az, hogy olyan rengeteg királynő, császárnő volt a világtörténelemben, de mégis a modern kor szempontjából különböző okokból Erzsébet királyné egy különleges központi szerepbe került. Az ő sorsa, az ő viszontagságai, ahogyan a házassága, a gyermekei, az egész élete alakult, ez valamiképpen a mai ember számára szimbólummá, jelképpé válik. A modern nő harcának jelképévé.


Bár a záróeseményt pénteken tartották, a kiállítás még szombaton is nyitva állt az érdeklődők előtt. Ez a tárlat volt az elmúlt évek egyik legsikeresebb kiállítása a Savaria Múzeumban, több mint 15 ezren látták.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban
Döcögős kezdés, majd magabiztos Falco-győzelem az Atomerőmű ellen
A szombathelyieket felpaprikázta az elveszített első negyed, onnantól kezdve nem volt kérdés a győztes kilétét illetően. Az összecsapás 92-67-es eredménnyel zárult.
A kormány azon dolgozik, hogy megmentse a Dunaferrt
Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt - jelentette be a miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán.