km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást

Több mint 15 ezren látták a Sisi kiállítást

Rendkívüli sikerrel zárult a Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás a Savaria Múzeumban. Márciusban rendezték be a dísztermet Erzsébet személyes tárgyaival, naplóbejegyzéseivel, ruháinak rekonstrukcióival, több mint 70 eredeti műtárgyat lehetett megtekinteni. A kiállításban pénteken délután tartottak záró tárlatvezetést.

 

Előadással zárták a Savaria Múzeum nagyszabású Sisi kiállítását. Csorba László történész beszélt Erzsébet vonzásairól és választásairól “Van-e joga egy császárnénak a személyes boldogsághoz?” címmel. Elmesélte például, hogyan talált egymásra Ferenc József és Erzsébet, amikor a leendő királyné mindössze 15 éves volt.


A Sisi - Királyné feketén fehéren című kiállítás idén tavasszal nyílt meg a Savaria Múzeum és a  Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével. A látogatók több mint 70 műtárgyat tekinthettek meg, köztük Sisi asztali tükrét, medálját, díszzsebkendőjét. A tárgyakat több helyről gyűjtötték össze, de a királyné kelyhe például a Smidt Múzeumból érkezett. A kiállításon Erzsébet étkezési zavarához is köthető diétás szokásait, naplórészleteit, illetve ruháinak rekonstrukcióit is megtekinthették a látogatók. A záróeseményre érkezők hallhattak arról, hogy Erzsébet miért lehetett meghatározó a modern kor számára is.


Csorba László történész elmondta, nagyon érdekes történelmi jelenség az, hogy olyan rengeteg királynő, császárnő volt a világtörténelemben, de mégis a modern kor szempontjából különböző okokból Erzsébet királyné egy különleges központi szerepbe került. Az ő sorsa, az ő viszontagságai, ahogyan a házassága, a gyermekei, az egész élete alakult, ez valamiképpen a mai ember számára szimbólummá, jelképpé válik. A modern nő harcának jelképévé.


Bár a záróeseményt pénteken tartották, a kiállítás még szombaton is nyitva állt az érdeklődők előtt. Ez a tárlat volt az elmúlt évek egyik legsikeresebb kiállítása a Savaria Múzeumban, több mint 15 ezren látták.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak