km/óra
  2024.04.23., kedd  •  Béla napja
Tizenkilenc éve nincs köztünk Szent II. János Pál pápa

Tizenkilenc éve nincs köztünk Szent II. János Pál pápa

II. János Pál, a katolikus egyház 264. pápája azon köztiszteletnek örvendő történelmi személyiségek sorába tartozott, akik egész életüket mások megsegítésének szentelték. 2005. április 2-án hunyt el.

Mint Feiszt György történész, levéltáros mai posztjában írja: A 19-20.. század pápáinak szabványosan unalmas kúriai karriertörténetével ellentétben, Karol Wojtyla nagyon messziről indult és változatos életutat járt be, amíg az egyházi hierarchia csúcsára emelkedett. Krakkó segédpüspöke, majd érseke életének középpontjába nem a napi politikát, hanem az egyházi szolgálatot helyezte. Fiatal főpapként VI. Pál pápa erőteljes támogatását élvezve aktívan kivette részét a II. Vatikáni Zsinat munkájában és a reformista tábor egyik kiemelkedő képviselőjeként ismertséget és elismertséget szerzett magának a katolikus világegyház vezetői körében. I. János Pál halála után a konklávén a liberális Benelli és a keményvonalas Siri szembenállása okozta patthelyzetben Franz König bécsi érsek agitációba kezdett az 58 éves krakkói bíboros megválasztása érdekében.

A konklávé harmadik napján, 1978. október 16-án azután meggyőző többséggel négy és fél évszázados itáliai hegemóniát megtörve, lengyel főpapot választottak pápává. Krakkó érsekének egyházfői működése homlokterében az ökumené előmozdítása, illetve az egyház és a modern világ kapcsolata állt. Kárhoztatta a társadalmi igazságtalanságokat mondván: "Ez a világ a haladás és a fényűzés világa, amelyben az emberiség nagyobbik fele éhezik." Lendületes, még Ali Agca merénylete által sem feltartóztatható világpolitikai, főpásztori és egyháztanítói offenzívával a katolikus egyházat visszacsatolta a XXIII. János által megújított tradícióhoz, és a Vatikánt újra a világpolitika szereplőjévé tette.

„A 20. század legnagyobb humanistája” 85 évesen 2005. április 2-án hunyt el. Az egyház 2011-ben boldoggá 2014-ben pedig XXIII. János pápával együtt szentté avatta.

Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Savaria Fórum 33. évfolyam 15. szám - 2024.04.19.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Futsal: pazar gólok, tükörsima győzelem, kiütötte a Haladás a második Kecskemétet
Felipe Conde legénysége 6-0-val intézte el legfőbb üldözőjét a felső-házi rájátszás 8. játéknapján.
Vármegyei II. osztály, északi csoport: nagy győzelmet aratott a Répcelak, a Bozsok és a Kemenesalja is hétgólos mérkőzésen diadalmaskodott
Bobán és Gércén is potyogtak a gólok: előbbi 4-4-es döntetlent játszott a Gencsapátival, míg utóbbi 3-2-es hazai sikert könyvelhetett el a Szeleste ellen. Az Alsóújlak, a Sé, valamint a Pecöl is idegenben tudott nyerni, utóbbi pedig a Sé Lukácsháza elleni sikerének köszönhetően a tabella élére állt.
A Derkovitson folytatódott a tavaszi utcatakarítási akció Szombathelyen
Ilyenkor nemcsak az útszegélyek, útpadkák, hanem a csatornák is megtisztulnak, szükség szerint újrafestik a parkolóhelyeket, és takarítás közben a fametszési és parkfenntartási munkákat is elvégzik.
Ne vigyük haza a madárfiókákat és az állatkölyköket!
Fontos dologra hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Vigyázat! Megint csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával: egy most terjedő e-mailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára.