km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt

Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt

A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

A répcelaki Vörösmarty utcában egy tizenkét méter magas, henger alakú víztorony fém lemezborítását kezdte meg a viharos szél. A répcelaki önkormányzati tűzoltók létra segítségével jutottak fel a magasba, majd eltávolították a lógó darabokat. Répcelakon az Ady utcában egy fém hirdetőtábla tartószerkezetét rongálta meg a szél, a tábla megdőlt és a forgalmat veszélyeztette. A tűzoltók a tábla tartószerkezetét megbontották. Uraiújfalu közelében öt méter magasságban egy nagydarab faág akadt fent az egyik fán, veszélyeztetve ezzel a forgalmat. Ide is a répcelaki önkormányzati tűzoltók vonultak ki. 


Horvátzsidány közelében egy harminc méter magas fa dőlt a közútra, azt teljes szélességében elzárva a forgalom elől. A kőszegi önkormányzati és a horvátzsidányi tűzoltók motoros láncfűrésszel a fát feldarabolták. Kőzegdoroszlón a Fő utcában egy hét méter magas fa lombkoronája dőlt a szomszédos ház tetőszerkezetére. A kőszegi önkormányzati, a kőszegdoroszlói, a kőszegszerdahelyi és a bozsoki önkéntes tűzoltók darabolták fel, majd kötelek segítségével eltávolították a tetőszerkezetről. 


Csepregen a Rákóczi utcában egy fenyőfa dőlt villanyvezetékre, ezt követően pedig több villanyoszlop is az útra borult. A csepregi önkormányzati tűzoltók a fenyőfát feldarabolták, illetve a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakembereit. A munkálatok idejére az áramkimaradás 15 háztartást érintett. A tormásligeti Meggyespusztánál letört egy fenyőfa ága, egy villanyvezeték tartotta meg. A csepregi önkormányzati tűzoltók a fa törzséhez létrát támasztottak, illetve motoros láncfűrész segítségével a faágat eltávolították. Csepregen a Szentkirályi úti körforgalomnál egy faág akadályozta a bicikliút forgalmát, a csepregi önkormányzati tűzoltók oldották meg a problémát. 


A szombathelyi Szelestey László utcában egy társasház szigetelését bontotta meg a vihar. A szombathelyi hivatásos tűzoltók magasból mentő tűzoltógépjármű segítségével a lógó szigetelésdarabokat eltávolították. A Thököly Imre utcában meglazult cserepek veszélyeztették a gyalogosforgalmat, ezt is a szombathelyi hivatásos tűzoltók távolították el. 


Sárváron a Kútszerhegyi úton egy nagy nyárfa dőlt az útra, eltorlaszolva ezzel a fél útpályát. A sárvári hivatásos tűzoltók a növényt motoros láncfűrész segítségével darabolták fel, majd kézi erővel eltávolították a közútról. A 84-es főúton, Káldnál két nagy fa dőlt ki, a lombkoronájuk akadályozta a forgalmat. A sárvári hivatásos tűzoltók motoros láncfűrészek segítségével avatkoztak be a kárhelyszínen. 


Egy körmendi áruház bejárata feletti fémlemezt is megbontotta a szél, a Sport utcában. A körmendi hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével a lemezt rögzítették. 


Nemesmedvesen egy húsz méter magas fenyőfa dőlt az útra. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói motoros láncfűrészt használtak a fa eltávolításához. 


Egy vasvári bölcsőde tetőszerkezetét is megrongálta a szél, a tetőlemezt a vasvári önkormányzati tűzoltók rögzítették. 
Pornóapátinál is fa dőlt a közútra. A kárhelyszínen a fa feldarabolását a szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a vaskeresztesi önkéntes tűzoltók elvégezték. 


Széllökésekre a mai napon is számítani kell, ezért azt kérik, hogy továbbra is óvatosan közlekedjenek a fák, fasorok, állványzatok közelében, lehetőség szerint ne parkoljanak fák alatt és figyeljék a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, riasztásait!

 

Fotó: Szombathely HTP

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban