km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt

Tizenhat helyszínen kérték a tűzoltók segítségét a viharos szél miatt

A viharos erejű szél adott munkát a Vas vármegyei tűzoltóknak is a hétfői napon. Összesen tizenhat kárhelyszínen kérték a segítségüket: volt, ahol kidőlt fák, leszakadt faágak akadályozták a forgalmat, de meglazult cserepek, hulló vakolat is jelentett veszélyt a járókelőkre, foglalta össze a viharkárokat a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

A répcelaki Vörösmarty utcában egy tizenkét méter magas, henger alakú víztorony fém lemezborítását kezdte meg a viharos szél. A répcelaki önkormányzati tűzoltók létra segítségével jutottak fel a magasba, majd eltávolították a lógó darabokat. Répcelakon az Ady utcában egy fém hirdetőtábla tartószerkezetét rongálta meg a szél, a tábla megdőlt és a forgalmat veszélyeztette. A tűzoltók a tábla tartószerkezetét megbontották. Uraiújfalu közelében öt méter magasságban egy nagydarab faág akadt fent az egyik fán, veszélyeztetve ezzel a forgalmat. Ide is a répcelaki önkormányzati tűzoltók vonultak ki. 


Horvátzsidány közelében egy harminc méter magas fa dőlt a közútra, azt teljes szélességében elzárva a forgalom elől. A kőszegi önkormányzati és a horvátzsidányi tűzoltók motoros láncfűrésszel a fát feldarabolták. Kőzegdoroszlón a Fő utcában egy hét méter magas fa lombkoronája dőlt a szomszédos ház tetőszerkezetére. A kőszegi önkormányzati, a kőszegdoroszlói, a kőszegszerdahelyi és a bozsoki önkéntes tűzoltók darabolták fel, majd kötelek segítségével eltávolították a tetőszerkezetről. 


Csepregen a Rákóczi utcában egy fenyőfa dőlt villanyvezetékre, ezt követően pedig több villanyoszlop is az útra borult. A csepregi önkormányzati tűzoltók a fenyőfát feldarabolták, illetve a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakembereit. A munkálatok idejére az áramkimaradás 15 háztartást érintett. A tormásligeti Meggyespusztánál letört egy fenyőfa ága, egy villanyvezeték tartotta meg. A csepregi önkormányzati tűzoltók a fa törzséhez létrát támasztottak, illetve motoros láncfűrész segítségével a faágat eltávolították. Csepregen a Szentkirályi úti körforgalomnál egy faág akadályozta a bicikliút forgalmát, a csepregi önkormányzati tűzoltók oldották meg a problémát. 


A szombathelyi Szelestey László utcában egy társasház szigetelését bontotta meg a vihar. A szombathelyi hivatásos tűzoltók magasból mentő tűzoltógépjármű segítségével a lógó szigetelésdarabokat eltávolították. A Thököly Imre utcában meglazult cserepek veszélyeztették a gyalogosforgalmat, ezt is a szombathelyi hivatásos tűzoltók távolították el. 


Sárváron a Kútszerhegyi úton egy nagy nyárfa dőlt az útra, eltorlaszolva ezzel a fél útpályát. A sárvári hivatásos tűzoltók a növényt motoros láncfűrész segítségével darabolták fel, majd kézi erővel eltávolították a közútról. A 84-es főúton, Káldnál két nagy fa dőlt ki, a lombkoronájuk akadályozta a forgalmat. A sárvári hivatásos tűzoltók motoros láncfűrészek segítségével avatkoztak be a kárhelyszínen. 


Egy körmendi áruház bejárata feletti fémlemezt is megbontotta a szél, a Sport utcában. A körmendi hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével a lemezt rögzítették. 


Nemesmedvesen egy húsz méter magas fenyőfa dőlt az útra. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói motoros láncfűrészt használtak a fa eltávolításához. 


Egy vasvári bölcsőde tetőszerkezetét is megrongálta a szél, a tetőlemezt a vasvári önkormányzati tűzoltók rögzítették. 
Pornóapátinál is fa dőlt a közútra. A kárhelyszínen a fa feldarabolását a szombathelyi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a vaskeresztesi önkéntes tűzoltók elvégezték. 


Széllökésekre a mai napon is számítani kell, ezért azt kérik, hogy továbbra is óvatosan közlekedjenek a fák, fasorok, állványzatok közelében, lehetőség szerint ne parkoljanak fák alatt és figyeljék a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, riasztásait!

 

Fotó: Szombathely HTP

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.