km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Tikkasztó hőség vár ránk a következő napokban

Tikkasztó hőség vár ránk a következő napokban

Másodfokú hőségriasztás lesz érvényben szombaton 0 órától kedd éjfélig országszerte. A figyelmeztetést azért rendelte el a tiszti főorvos, mert a középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. A nagy meleg megterheli az egészséges szervezetet is, de a gyerekek, az idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek. Érdemes betartani néhány alapvető szabályt.

 

Látványos, vidám árnyékolót építettek a Donászy Magda Óvoda udvarára. A homokozó fölé uborkahálót feszítettek, körbeszőtték maradék ruhaanyagokkal, a tetejére pedig színes gyermekesernyők kerültek. Az óvoda munkatársai és szülők dolgoztak rajta közösen, az ötletet az egyik drogérialánc napvédelemről szóló pályázata adta.


Balassáné Nagy Andrea óvodavezető az SZTV érdeklődésére elmondta, nagyon jó a gyerekeknek, hiszen alul szellőzik, felülről is kap levegőt, mégis egy szűrt árnyékot ad a gyerekek homokozása idejére. A gyerekek nagyon megszerették a hangulatos árnyékolót, szívesen játszanak alatta. Többen hoztak esernyőt, textíliát is a megvalósításhoz. A kreatív megoldásra szavazni is lehet az interneten, ezzel az óvoda egymillió forintot nyerhet, amit udvarfelújításra lehet fordítani.


A kánikulában fokozottan figyelnek a kicsik biztonságára, rendszeresen itatják őket friss vízzel, napközben árnyékban játszanak, használnak napvédő krémet, a legmelegebb órákat pedig az épületben töltik.


Száraz, meleg napokat élünk, és a hőség csak egyre fokozódik, a hőmérséklet csúcsértéke térségünkben is 35 fok körül alakul. A kánikula kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt okozhat, ami az autóvezetésben különösen veszélyes lehet. (210615rendorseg) A rendőrség keddi turisztikai szezonnyitó sajtótájékoztatóján is elhangzott, hogy ilyenkor óvatosabban, körültekintőbben kell közlekedni. A napon hagyott autó belső tere akár 50-60 fokra is felforrósodhat.  


Némethné Zsigó Zita, a VMRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy a nyári melegben rövid idő alatt magas hőmérséklet alakulhat ki az utastérben, így még rövid időre se hagyjunk gyermeket vagy háziállatot nagy melegben a parkoló autóban.


Napközben figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, leginkább vizet igyunk. Aki teheti, 11 és 3 óra között ne végezzen a szabadban fizikai munkát. A strandolók felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe, így megelőzhető a baj. A kánikula jövő szerdáig eltart, de utána is meleg lesz.


Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelő hozzátette, hétfőtől kicsit instabilabb lesz a légkör, várható egy-egy zápor, akár nagyobb zivatar. 25-26 fokra hűl vissza a hőmérséklet, de nem kell megijedni, vasárnapra újra 30 fok közelében lesz.

 

Az önkormányzat honlapján közzétették a közkifolyók és ivókutak, valamint a hőségben igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját. Szombathelyen például a bevásárlóközpontokban és nyitva tartási időben a Polgármesteri Hivatal ügyfélterében is lehet hűsölni.  

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.