km/óra
  2024.03.01., péntek  •  Albin napja
Tikkasztó hőség vár ránk a következő napokban

Tikkasztó hőség vár ránk a következő napokban

Másodfokú hőségriasztás lesz érvényben szombaton 0 órától kedd éjfélig országszerte. A figyelmeztetést azért rendelte el a tiszti főorvos, mert a középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. A nagy meleg megterheli az egészséges szervezetet is, de a gyerekek, az idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek. Érdemes betartani néhány alapvető szabályt.

 

Látványos, vidám árnyékolót építettek a Donászy Magda Óvoda udvarára. A homokozó fölé uborkahálót feszítettek, körbeszőtték maradék ruhaanyagokkal, a tetejére pedig színes gyermekesernyők kerültek. Az óvoda munkatársai és szülők dolgoztak rajta közösen, az ötletet az egyik drogérialánc napvédelemről szóló pályázata adta.


Balassáné Nagy Andrea óvodavezető az SZTV érdeklődésére elmondta, nagyon jó a gyerekeknek, hiszen alul szellőzik, felülről is kap levegőt, mégis egy szűrt árnyékot ad a gyerekek homokozása idejére. A gyerekek nagyon megszerették a hangulatos árnyékolót, szívesen játszanak alatta. Többen hoztak esernyőt, textíliát is a megvalósításhoz. A kreatív megoldásra szavazni is lehet az interneten, ezzel az óvoda egymillió forintot nyerhet, amit udvarfelújításra lehet fordítani.


A kánikulában fokozottan figyelnek a kicsik biztonságára, rendszeresen itatják őket friss vízzel, napközben árnyékban játszanak, használnak napvédő krémet, a legmelegebb órákat pedig az épületben töltik.


Száraz, meleg napokat élünk, és a hőség csak egyre fokozódik, a hőmérséklet csúcsértéke térségünkben is 35 fok körül alakul. A kánikula kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt okozhat, ami az autóvezetésben különösen veszélyes lehet. (210615rendorseg) A rendőrség keddi turisztikai szezonnyitó sajtótájékoztatóján is elhangzott, hogy ilyenkor óvatosabban, körültekintőbben kell közlekedni. A napon hagyott autó belső tere akár 50-60 fokra is felforrósodhat.  


Némethné Zsigó Zita, a VMRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy a nyári melegben rövid idő alatt magas hőmérséklet alakulhat ki az utastérben, így még rövid időre se hagyjunk gyermeket vagy háziállatot nagy melegben a parkoló autóban.


Napközben figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, leginkább vizet igyunk. Aki teheti, 11 és 3 óra között ne végezzen a szabadban fizikai munkát. A strandolók felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe, így megelőzhető a baj. A kánikula jövő szerdáig eltart, de utána is meleg lesz.


Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelő hozzátette, hétfőtől kicsit instabilabb lesz a légkör, várható egy-egy zápor, akár nagyobb zivatar. 25-26 fokra hűl vissza a hőmérséklet, de nem kell megijedni, vasárnapra újra 30 fok közelében lesz.

 

Az önkormányzat honlapján közzétették a közkifolyók és ivókutak, valamint a hőségben igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját. Szombathelyen például a bevásárlóközpontokban és nyitva tartási időben a Polgármesteri Hivatal ügyfélterében is lehet hűsölni.  

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak
legfrissebbek
Megszavazták, idén is igényelhető a piaci utalvány
Rászorulók kaphatják 2024-ben is, április 1-től lehet rá jelentkezni, az összege 30.000 forint lesz.
Díjazta a minisztérium a város klímastratégiáját
Zöldinfrastruktúra kategóriában Klímabarát-díjat vehetett át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumtól a szombathelyi önkormányzat.
Közel 30 millió forintot sikkasztott egy vasi cég volt ügyvezetője
A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 4 hónap - végrehajtandó - börtönre, 300.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy férfit. Eltiltotta továbbá 3 évre a gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tevékenységének ellátásától. Kötelezte a vádlottat a sértett javára 28.824.786 forint kártérítés, valamint az állam javára 577.899 forint bűnügyi költség megfizetésére.
Csak a vármegye- és országbérlet marad a MÁV-nál és a Volánnál, bővülő kedvezmények, új napijegyek március 1-től
Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek, 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak, új, 24 órás vármegye- és országbérletek. Egyebek mellett ezek jellemzik a MÁV-VOLÁN-csoport március elsejétől érvényes új tarifarendszerét. A jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól mindössze kettő marad, a vármegye- és országbérlet, míg az eddigi kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsödik, a mostani 65 helyett mintegy 20 kedvezménytípus marad. Összegyűjtöttük milyen változások lesznek a helyi és helyközi közlekedésben.
Nem szabadulhat a bicskei pedofil igazgató
V. János, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, akit 2019-ben nyolc év börtönre ítélték jogerősen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt, szeretett volna feltételesen szabadlábra kerülni, de az ítéletben eljáró büntetés-végrehajtási bíró a férfi meghallgatása után csütörtökön úgy határozott, hogy elutasítja a kérést, értesült a 24.hu.