km/óra
  2021.09.26., vasárnap  •  Jusztina napja
Tikkasztó hőség vár ránk a következő napokban

Tikkasztó hőség vár ránk a következő napokban

Másodfokú hőségriasztás lesz érvényben szombaton 0 órától kedd éjfélig országszerte. A figyelmeztetést azért rendelte el a tiszti főorvos, mert a középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. A nagy meleg megterheli az egészséges szervezetet is, de a gyerekek, az idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők különösen veszélyeztetettek. Érdemes betartani néhány alapvető szabályt.

 

Látványos, vidám árnyékolót építettek a Donászy Magda Óvoda udvarára. A homokozó fölé uborkahálót feszítettek, körbeszőtték maradék ruhaanyagokkal, a tetejére pedig színes gyermekesernyők kerültek. Az óvoda munkatársai és szülők dolgoztak rajta közösen, az ötletet az egyik drogérialánc napvédelemről szóló pályázata adta.


Balassáné Nagy Andrea óvodavezető az SZTV érdeklődésére elmondta, nagyon jó a gyerekeknek, hiszen alul szellőzik, felülről is kap levegőt, mégis egy szűrt árnyékot ad a gyerekek homokozása idejére. A gyerekek nagyon megszerették a hangulatos árnyékolót, szívesen játszanak alatta. Többen hoztak esernyőt, textíliát is a megvalósításhoz. A kreatív megoldásra szavazni is lehet az interneten, ezzel az óvoda egymillió forintot nyerhet, amit udvarfelújításra lehet fordítani.


A kánikulában fokozottan figyelnek a kicsik biztonságára, rendszeresen itatják őket friss vízzel, napközben árnyékban játszanak, használnak napvédő krémet, a legmelegebb órákat pedig az épületben töltik.


Száraz, meleg napokat élünk, és a hőség csak egyre fokozódik, a hőmérséklet csúcsértéke térségünkben is 35 fok körül alakul. A kánikula kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt okozhat, ami az autóvezetésben különösen veszélyes lehet. (210615rendorseg) A rendőrség keddi turisztikai szezonnyitó sajtótájékoztatóján is elhangzott, hogy ilyenkor óvatosabban, körültekintőbben kell közlekedni. A napon hagyott autó belső tere akár 50-60 fokra is felforrósodhat.  


Némethné Zsigó Zita, a VMRFK bűnmegelőzési alosztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy a nyári melegben rövid idő alatt magas hőmérséklet alakulhat ki az utastérben, így még rövid időre se hagyjunk gyermeket vagy háziállatot nagy melegben a parkoló autóban.


Napközben figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, leginkább vizet igyunk. Aki teheti, 11 és 3 óra között ne végezzen a szabadban fizikai munkát. A strandolók felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe, így megelőzhető a baj. A kánikula jövő szerdáig eltart, de utána is meleg lesz.


Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelő hozzátette, hétfőtől kicsit instabilabb lesz a légkör, várható egy-egy zápor, akár nagyobb zivatar. 25-26 fokra hűl vissza a hőmérséklet, de nem kell megijedni, vasárnapra újra 30 fok közelében lesz.

 

Az önkormányzat honlapján közzétették a közkifolyók és ivókutak, valamint a hőségben igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját. Szombathelyen például a bevásárlóközpontokban és nyitva tartási időben a Polgármesteri Hivatal ügyfélterében is lehet hűsölni.  

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer
Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.
A legdurvább hullámmal számol a román egészségügy
Csak remélik, hogy a negyedik hullám alatt nem nő napi 15 ezer főlé a fertőzésszám.
Újraindult az ellenzéki előválasztás
A szombati leállás után hétfőn reggel 7-kor újraindult az előválasztás. Bár az online előregisztráció nem működött még reggel, 10 órára helyreállt a rendszer. Az eredeti tervek szerint az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják a leállás miatt.
legfrissebbek
Megduplázzák a francia vakcinaadományokat
A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek – adta hírül az MTI.
Közút: jövő héten lesz a nagy környezetvédelmi autóvizsgálat
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az AstraZeneca atyja szerint tavaszra náthává enyhül a Covid
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló, írta az MTI.
Előválasztás: 89 ezren voksoltak szombaton
Vasárnapig összesen 436 702-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire.
Trónfosztás: Uszik legyőzte Joshuát a londoni ökölvívógálán
A nehézsúly világbajnoki címe volt a tét.