km/óra
  2024.05.30., csütörtök  •  Janka, Zsanett napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán

Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán

December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.

A nemzetközi TICER-projektbe még márciusban került be a szombathelyi önkormányzat a BKK helyett, mivel kiléptek a nyertes pályázatból. A projekt vezető partnere a budapesti Green Brother, tagja a Frontira, az RMIT Europe és így Szombathely önkormányzata is.

A programot főleg kezdő vállalkozásoknak és start-upoknak fejlesztették ki, hogy esélyt kapjanak arra, hogy sikerre vigyék a fenntartható mobilitással kapcsolatos ötleteiket vagy termékeiket.

A projekt első lépéseként a konzorcium feltérképezte, milyen közlekedéssel kapcsolatos kihívások vannak a városban, levonták a konzekvenciákat és végül három darabra leszűkítették a kört egy műhelymunka keretein belül. A három kihívást közzétették, így nyílt lehetősége a vállalkozásoknak és start-upoknak jelentkezni saját megoldásukkal vagy termékükkel az adott probléma megoldására.

Így zajlott egy előadás

Voltak rutinos jelentkezők és abszolút kezdők is, akiknek mind részt kellett venniük egy oktatáson a projekt részeként. Elsőként egy hathetes vállalkozó tanfolyamon vettek részt, majd műhelymunka következett, végül pedig a szombathelyi önkormányzat ismertette meg velük a magyar önkormányzatok működését, hogy kit és hogyan érdemes felkeresni együttműködés céljából, illetve együtt feltérképezték a döntéshozatali folyamatokat és a finanszírozási lehetőségeket is ismertették velük.

A programban 11 európai – magyar, török, máltai, spanyol, szlovák, német, norvég és osztrák – startup vett részt, az elmúlt időszakban megszerzett tudásukat pedig a most megrendezett gálán kellett megmutatniuk: 2-3 percben egy úgynevezett „pitch”-et előadniuk, vagyis ismertetniük kellett saját magukat és a megoldásukat, vagy terméküket. Kvázi el kellett adniuk magukat Szombathelynek, prezentációjukat pedig egy háromtagú zsűri értékelte.

Ám mielőtt még elkezdődött volna a „verseny”, dr. Nemény András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint beszédében elmondta, Magyarország legrégebb óta lakott városaként büszkék vagyunk a múltunkra, de legalább ennyire fontosnak tartjuk a jövőnket is.

„Míg a múltban mindig magunknak kellett kitalálni a megoldásokat a problémákra, addig a mai világban már kapunk segítséget, legyen szó mások példájáról, ötleteiről, jó gyakorlatairól. Minden városnak megvannak a maga problémái, de vannak olyan problémák, amelyekkel mindenkinek szembe kell néznie: ilyenek a környezeti kihívások, a népesség, a szokások változása, vagy a fenntartható közlekedés. Tapasztalatom szerint, ha túl közelről vizsgáljuk a problémákat, akkor hajlamosak vagyunk ugyanazokat a köröket lefutni, picit úgy, mint Micimackó és Malacka, amikor a saját nyomukat követték. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy új, külső nézőpontokat is figyelembe vegyünk, az ilyen nemzetközi projektek pedig lehetőséget adnak arra, hogy megtaláljuk a legjobb utat” – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Nemény András

Majd az előadások előtt még Bokányi Adrienn tanácsnok is szólt a vállalkozókhoz, akik közül többen online vettek részt a gálán.

„Hosszú út vezetett a mai napig, de nagyon sok tapasztalatot szereztünk. Ez nagyon fontos téma mind Szombathely városában, mind a megyében. Remélem, hogy ez még nem búcsú, hanem még folytathatjuk a közös munkát valamennyiőtökkel, akár más projektekben. Hiszen, ahogy azt valószínűleg ti is tudjátok, az Európai Unió számára kiemelten fontosak a zöld megoldások, beruházások, így mi is erre fókuszálunk itt Szombathelyen, például Szombathely 2030 programmal és a digitális innovációs központtal is. Ezért is tölt el hatalmas örömmel, hogy ennyien jelentkeztetek és remélem, sokat kaptatok ettől a programtól” – mondta a tanácsnok.

Bokány Adrienn tanácsnok

A beszédek után pedig olyan érdekesebbnél érdekesebb témákban tartottak prezentációkat, mint például a keresletvezérelt mobilitás vagy a közösségi közlekedés mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztése.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
Programajánló – Szombathely: Food & Music Weekend, gyereknap és magyar hősök napja
A május 25-26-ai hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.
legfrissebbek
Pénteken több hullámban lehet eső, majd csökken a csapadék esélye
Pénteken több hullámban is várható zápor, zivatar, délnyugaton heves zivatar, majd csökken a csapadék esélye, és sok napsütés mellett elszórtan lehet csak zápor, zivatar az első nyári hétvégén. A hőmérséklet csúcsértéke 23-29 Celsius-fok körül várható - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.
Vandálok rongálták meg a Kassák utcai játszótér kerítését
Szomorú és elkeserítő hírekkel jelentkezett a Szompark közöségi oldalán a Kassák Lajos utcai játszótérről.
Vasi férfi esett áldozatul egy internetes zalai csalónak
Pénzügyi segítséget ígért bankkártyaadatokért cserébe egy zalai fiatal. A sárvári rendőrök információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt folytatnak eljárást ellene, olvasható a police.hu-n.
Újabb záporok enyhítik az aszályt
Folytatódik a kora nyárias, záporos idő, a jövő hét közepéig nagy területen hullhat 20-30 millimétert is meghaladó csapadék, de várhatóan ismét nagyok lesznek a területi különbségek - írta a HungaroMet Zrt. agrometeorológiai elemzésében.
Közérdekű munkára ítélték az atlétikai világbajnokságot megzavaró férfit
A bíróság 220 óra közérdekű munkabüntetést szabott ki nem jogerősen arra a 41 éves férfira, aki beszaladt a futópályára a tavalyi budapesti atlétikai világbajnokságon, majd ellenállt az őröknek - közölte a Fővárosi Főügyészség.