km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán

Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán

December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.

A nemzetközi TICER-projektbe még márciusban került be a szombathelyi önkormányzat a BKK helyett, mivel kiléptek a nyertes pályázatból. A projekt vezető partnere a budapesti Green Brother, tagja a Frontira, az RMIT Europe és így Szombathely önkormányzata is.

A programot főleg kezdő vállalkozásoknak és start-upoknak fejlesztették ki, hogy esélyt kapjanak arra, hogy sikerre vigyék a fenntartható mobilitással kapcsolatos ötleteiket vagy termékeiket.

A projekt első lépéseként a konzorcium feltérképezte, milyen közlekedéssel kapcsolatos kihívások vannak a városban, levonták a konzekvenciákat és végül három darabra leszűkítették a kört egy műhelymunka keretein belül. A három kihívást közzétették, így nyílt lehetősége a vállalkozásoknak és start-upoknak jelentkezni saját megoldásukkal vagy termékükkel az adott probléma megoldására.

Így zajlott egy előadás

Voltak rutinos jelentkezők és abszolút kezdők is, akiknek mind részt kellett venniük egy oktatáson a projekt részeként. Elsőként egy hathetes vállalkozó tanfolyamon vettek részt, majd műhelymunka következett, végül pedig a szombathelyi önkormányzat ismertette meg velük a magyar önkormányzatok működését, hogy kit és hogyan érdemes felkeresni együttműködés céljából, illetve együtt feltérképezték a döntéshozatali folyamatokat és a finanszírozási lehetőségeket is ismertették velük.

A programban 11 európai – magyar, török, máltai, spanyol, szlovák, német, norvég és osztrák – startup vett részt, az elmúlt időszakban megszerzett tudásukat pedig a most megrendezett gálán kellett megmutatniuk: 2-3 percben egy úgynevezett „pitch”-et előadniuk, vagyis ismertetniük kellett saját magukat és a megoldásukat, vagy terméküket. Kvázi el kellett adniuk magukat Szombathelynek, prezentációjukat pedig egy háromtagú zsűri értékelte.

Ám mielőtt még elkezdődött volna a „verseny”, dr. Nemény András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint beszédében elmondta, Magyarország legrégebb óta lakott városaként büszkék vagyunk a múltunkra, de legalább ennyire fontosnak tartjuk a jövőnket is.

„Míg a múltban mindig magunknak kellett kitalálni a megoldásokat a problémákra, addig a mai világban már kapunk segítséget, legyen szó mások példájáról, ötleteiről, jó gyakorlatairól. Minden városnak megvannak a maga problémái, de vannak olyan problémák, amelyekkel mindenkinek szembe kell néznie: ilyenek a környezeti kihívások, a népesség, a szokások változása, vagy a fenntartható közlekedés. Tapasztalatom szerint, ha túl közelről vizsgáljuk a problémákat, akkor hajlamosak vagyunk ugyanazokat a köröket lefutni, picit úgy, mint Micimackó és Malacka, amikor a saját nyomukat követték. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy új, külső nézőpontokat is figyelembe vegyünk, az ilyen nemzetközi projektek pedig lehetőséget adnak arra, hogy megtaláljuk a legjobb utat” – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Nemény András

Majd az előadások előtt még Bokányi Adrienn tanácsnok is szólt a vállalkozókhoz, akik közül többen online vettek részt a gálán.

„Hosszú út vezetett a mai napig, de nagyon sok tapasztalatot szereztünk. Ez nagyon fontos téma mind Szombathely városában, mind a megyében. Remélem, hogy ez még nem búcsú, hanem még folytathatjuk a közös munkát valamennyiőtökkel, akár más projektekben. Hiszen, ahogy azt valószínűleg ti is tudjátok, az Európai Unió számára kiemelten fontosak a zöld megoldások, beruházások, így mi is erre fókuszálunk itt Szombathelyen, például Szombathely 2030 programmal és a digitális innovációs központtal is. Ezért is tölt el hatalmas örömmel, hogy ennyien jelentkeztetek és remélem, sokat kaptatok ettől a programtól” – mondta a tanácsnok.

Bokány Adrienn tanácsnok

A beszédek után pedig olyan érdekesebbnél érdekesebb témákban tartottak prezentációkat, mint például a keresletvezérelt mobilitás vagy a közösségi közlekedés mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztése.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak