km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Teljessé vált az emlékmű

Teljessé vált az emlékmű

A 100 évvel ezelőtt aláírt trianoni békediktátumról emlékeztek meg, és szobrot is avattak a Szombathelyi 11-es Huszárezred Emléknapján a régi laktanya udvarán.

 

Hatalmas emberveszteséggel ugyan, de győzelmet aratott a 11-es huszárezred az oroszok felett 1915. június 18-án a balamutowkai csatában – ennek emléknapján évről évre összegyűlnek a hagyományőrző huszárok a nyugat-dunántúli régióból és Burgenlandból is a régi laktanyában, a 100 éve feloszlatott 11-es huszárezred emlékművénél. Erről az alkotásról azonban hiányzott még egy szobor, amely a II. világháború végén tűnt el – mondta el Drenovácz István, a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke. Ezt a kőszobrot a Centenáriumi Emlékbizottság anyagi támogatásának köszönhetően most pályázati forrásból pótolhatták: az életnagyságú huszáralakot Sejber Mihály vasvári szobrászművész készítette el. 


A megemlékezések sorát dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta. Szerinte „a huszárságot, az I. világháborút és Trianont egyszerre tenni egy emléknap tárgyává, próbára teszi a szónokot, mivel szinte lehetetlen egy gyásznap árnyékában kifejezni azt az örömöt, hogy a huszárhagyomány túlélte a történelem magyar kataklizmáit.”


A város részéről dr. Horváth Attila alpolgármester szólalt fel, aki elmondta, hogy a Savaria Múzeummal történt egyeztetés eredményeképpen kiállítással emlékezik meg Szombathely erről az eseményről –, így kézzelfogható módon taníthatnak majd a diákoknak a nagyapáik, dédapáik harcáról. 


Szintén a történelemből idézett példákat a Vitézi Rend képviselője, Kovács Jenő. Ezt követően dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke szólt a huszárok harci felkészültségéről, a könnyűlovas, szablyával harcoló huszárok harcmodoráról.


Az eseményen részt vett Habsburg-Lotaringiai Sándor, aki a feleségével érkezett Szombathelyre. A békediktátumra utalt beszédében: szerinte mivel a történelmet már nem tudjuk megváltoztatni, ezért a jövőbe kell reménykedve tekintenünk.


A megemlékezést kulturális műsor és a huszár hagyományőrző bemutató zárta. 
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.