km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Te kellesz, olvasó: Megnyílt a 94. Ünnepi Könyvhét

Te kellesz, olvasó: Megnyílt a 94. Ünnepi Könyvhét

A bizonytalan időjárás  miatt a Berzsenyi Dániel Könyvtár első emeleti olvasótermében tartották a 94. Ünnepi Könyvhét megnyitóját. Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató és Horváth Soma alpolgármester köszöntötték a megjelenteket.

Dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója köszöntötte a 94. ünnepi  könyvhét megnyitóján megjelenteket: napjainkra elértünk odáig, mondta el, hogy a 20-as években induló rendezvény rendeltetése és a könyvtárak küldetése találkozott – hogy minél több könyv jusson el az olvasókhoz. Ez az, ami a könyvtárakat összeköti, és nem csak a könyvhéten: a könyvtárosok mindennapjait is ez a küldetés vezérli. Az infláció a könyvpiacor sem kímélte: az olvasási kedv csökkent, de a könyvtár kreativitással, programokkal,  a legújabb megjelenésű könyvekkel is igyekszik megnyerni a régi és az új olvasókat.
A könyvek bizonyítottak – hangsúlyozta az igazgató –, mögöttünk van a pandémiás időszak, az energiaválság: de a könyvek még mindig képesek  fogódzót, biztonságot adni a hétköznapokban. Vigyük tovább a könyvek hírét, zárta szavait Dr. Baráthné Molnár Mónika, olvassanak minél többet, többen, és keressék fel a könyvtárt!

"Azok a könyvek, melyek könyvtárad polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, olvasó" – Kosztolányi szavaival kezdte ünnepi köszöntőjét Horváth Soma, Szombathely MJV kulturális ügyekért is felelős alpolgármestere, s elmondta, bizonyára sokan lesznek jelen a könyvhét programjain, mert Szombathely, Vas megye szeret olvasni. És nemcsak olvasni, hanem alkotni is: ezekben a napokban több helyi szerző mutatja be friss kötetét.

Szombathelyen a könyvtárnak kultúrája és múltja van: 1880 óta működik közkönyvtári szolgáltatás városunkban, s azóta őrzik az olvasás szeretetét kicsik és nagyok egyaránt – a digitális platformok ellenére és mellett. A könyv érték és emlék, élmény és utazás – hangsúlyozta az alpolgármester, s azt is elárulta, mindig van nála egy könyv, hogy, ha várakoznia kell, fellapozhassa, ez a könyv most Weöres Sándor Füveskönyve. Nem véletlenül, hiszen a költő 110. éve született, s a szombathelyi könyvhét is az ő költészete köré épül.
Éltessük a könyvet, a verset, a prózát – mondta el, hiszen a könyvhét is azt mutatja, a könyveknek napjainkban is létjogosultságuk, feladatuk és jövőjük van.

Az ünnepi megnyitó után a Tarisznyások együttes adott nyárköszöntő koncertet, melyre kisiskoláscsoportok is érkeztek a Paragvári iskolából. Fél háromkor és fél négykor papírszínházi előadás várja a kisebbeket a gyermekkönyvtárban
15.00-kor az 1. emeleti olvasóteremben Csider Sándor Világfa tetején című könyvének bemutatójára kerül sor. A könyvet ajánlja és verset mond Benke Éva Radnóti-díjas tanár, közreműködik Tányéros József és Tányéros Józsefné.
Négy és hat órakor Kalandozások Weöres Sándor nyomán címmel vezetéses előadás lesz a könyvtár helyismereti és zenei gyűjteményében: találkozó a programok előtt 10 perccel a ruhatárnál!
Fél ötkor könyvtári kvízt lehet kitölteni, a kitöltött kvízeket negyed 7-ig kérik bedobni a földszinten az információnál álló dobozba, a sorsolás fél 7-kor lesz.
Öt órakor képzőművészeti kiállítás nyílik Weöres Sándor művészetéhez kapcsolódó, helyi alkotók által készített alkotásokból.
A nap programját 19.00-kor Szombathely Város Fúvószenekarának fellépése zárja. A program ideje alatt dedikálások, kézműves programok és könyvárusítás lesz.

Dedikálások
13:00-16:00 Balló László, Döme Zsuzsa, Hegyvári I. Edit
Könyvárusítás
13:00-19:00 B.K.L. Kiadó, Líra Könyvesbolt, Magyar Nyugat Könyvkiadó, Savaria University Press Alapítvány, Szülőföld Könyvkiadó
Kísérőprogram
Kézműves foglalkozások

Szombati programok:
2023. június 10. 17:00-19:00
Helyszín: Kámoni Arborétum
„A bokor a viharhoz” – Petőfi az arborétumban
A Vasi Múzeumbarát Egylet és a Rózsabors Műhely zenés irodalmi estje a könyvtár együttműködésével

 

(Fotó: Nagy Jácint)

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.