km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Te kellesz, olvasó: Megnyílt a 94. Ünnepi Könyvhét

Te kellesz, olvasó: Megnyílt a 94. Ünnepi Könyvhét

A bizonytalan időjárás  miatt a Berzsenyi Dániel Könyvtár első emeleti olvasótermében tartották a 94. Ünnepi Könyvhét megnyitóját. Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató és Horváth Soma alpolgármester köszöntötték a megjelenteket.

Dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója köszöntötte a 94. ünnepi  könyvhét megnyitóján megjelenteket: napjainkra elértünk odáig, mondta el, hogy a 20-as években induló rendezvény rendeltetése és a könyvtárak küldetése találkozott – hogy minél több könyv jusson el az olvasókhoz. Ez az, ami a könyvtárakat összeköti, és nem csak a könyvhéten: a könyvtárosok mindennapjait is ez a küldetés vezérli. Az infláció a könyvpiacor sem kímélte: az olvasási kedv csökkent, de a könyvtár kreativitással, programokkal,  a legújabb megjelenésű könyvekkel is igyekszik megnyerni a régi és az új olvasókat.
A könyvek bizonyítottak – hangsúlyozta az igazgató –, mögöttünk van a pandémiás időszak, az energiaválság: de a könyvek még mindig képesek  fogódzót, biztonságot adni a hétköznapokban. Vigyük tovább a könyvek hírét, zárta szavait Dr. Baráthné Molnár Mónika, olvassanak minél többet, többen, és keressék fel a könyvtárt!

"Azok a könyvek, melyek könyvtárad polcain szunnyadnak, még nem készek, vázlatosak, magukban semmi értelmük. Ahhoz, hogy értelmet kapjanak, te kellesz, olvasó" – Kosztolányi szavaival kezdte ünnepi köszöntőjét Horváth Soma, Szombathely MJV kulturális ügyekért is felelős alpolgármestere, s elmondta, bizonyára sokan lesznek jelen a könyvhét programjain, mert Szombathely, Vas megye szeret olvasni. És nemcsak olvasni, hanem alkotni is: ezekben a napokban több helyi szerző mutatja be friss kötetét.

Szombathelyen a könyvtárnak kultúrája és múltja van: 1880 óta működik közkönyvtári szolgáltatás városunkban, s azóta őrzik az olvasás szeretetét kicsik és nagyok egyaránt – a digitális platformok ellenére és mellett. A könyv érték és emlék, élmény és utazás – hangsúlyozta az alpolgármester, s azt is elárulta, mindig van nála egy könyv, hogy, ha várakoznia kell, fellapozhassa, ez a könyv most Weöres Sándor Füveskönyve. Nem véletlenül, hiszen a költő 110. éve született, s a szombathelyi könyvhét is az ő költészete köré épül.
Éltessük a könyvet, a verset, a prózát – mondta el, hiszen a könyvhét is azt mutatja, a könyveknek napjainkban is létjogosultságuk, feladatuk és jövőjük van.

Az ünnepi megnyitó után a Tarisznyások együttes adott nyárköszöntő koncertet, melyre kisiskoláscsoportok is érkeztek a Paragvári iskolából. Fél háromkor és fél négykor papírszínházi előadás várja a kisebbeket a gyermekkönyvtárban
15.00-kor az 1. emeleti olvasóteremben Csider Sándor Világfa tetején című könyvének bemutatójára kerül sor. A könyvet ajánlja és verset mond Benke Éva Radnóti-díjas tanár, közreműködik Tányéros József és Tányéros Józsefné.
Négy és hat órakor Kalandozások Weöres Sándor nyomán címmel vezetéses előadás lesz a könyvtár helyismereti és zenei gyűjteményében: találkozó a programok előtt 10 perccel a ruhatárnál!
Fél ötkor könyvtári kvízt lehet kitölteni, a kitöltött kvízeket negyed 7-ig kérik bedobni a földszinten az információnál álló dobozba, a sorsolás fél 7-kor lesz.
Öt órakor képzőművészeti kiállítás nyílik Weöres Sándor művészetéhez kapcsolódó, helyi alkotók által készített alkotásokból.
A nap programját 19.00-kor Szombathely Város Fúvószenekarának fellépése zárja. A program ideje alatt dedikálások, kézműves programok és könyvárusítás lesz.

Dedikálások
13:00-16:00 Balló László, Döme Zsuzsa, Hegyvári I. Edit
Könyvárusítás
13:00-19:00 B.K.L. Kiadó, Líra Könyvesbolt, Magyar Nyugat Könyvkiadó, Savaria University Press Alapítvány, Szülőföld Könyvkiadó
Kísérőprogram
Kézműves foglalkozások

Szombati programok:
2023. június 10. 17:00-19:00
Helyszín: Kámoni Arborétum
„A bokor a viharhoz” – Petőfi az arborétumban
A Vasi Múzeumbarát Egylet és a Rózsabors Műhely zenés irodalmi estje a könyvtár együttműködésével

 

(Fotó: Nagy Jácint)

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Kánikula: szünetelnek az őrségi túrák
Az Őrségi Nemzeti Park a nagy hőségre tekintettel határozatlan időre felfüggeszti garantált túráit, tájékoztatott a szervezet Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Osztálya.
NVB: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, jelentette be a szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.
Ausztria, Olaszország és Magyaroszág nyugdíjas szervezetei találkoztak Szombathelyen
Ausztriából, Olaszországból és több magyar vármegyéből is érkeztek nyugdíjas szervezeti vezetők az első alkalommal megrendezett Nemzetközi Regionális Idősügyi Fórumra, Szombathelyre. Az eseményen elhangzott: országhatárokon belül és kívül ugyanazok a problémák, ezekre igyekeztek megoldást találni a résztvevők.
Bezárt a debreceni repülőtér a nagy meleg miatt
A kifutón észleltek csütörtökön egy olyan hibát, ami a nagy hőség hatására alakult ki, és amelynek kijavításáig, a repülésbiztonsági előírások szerint, nem fogadhatnak és nem indíthatnak járatokat.