km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Támogatást nyújt a kormány a béremelésekhez a településeknek: Nemény - Cser-Palkovics levélváltás a Facebookon

Támogatást nyújt a kormány a béremelésekhez a településeknek: Nemény - Cser-Palkovics levélváltás a Facebookon

Szombathely a minimálbér és garantált bérminimum emeléséhez kapcsolódó támogatásként (az önkormányzat és intézményei tekintetében) 488 millió forint állami támogatást kap, ugyanakkor az ezekkel járó többletteher 571 millió forint. Ez derül ki abból a levélváltásból, amely dr. Nemény András szombathelyi  és dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester között zajlott a Facebookon a napokban. Az ügyben pár nap késéssel megszólalt dr. Hende Csaba is.  

A székesfehérvári városvezető a közösségi médiában egy vasárnapi posztban számolt be a kormány és a települési polgármesterek közötti tárgyalásokról, amelyek nyomán megszületett döntés: kompenzálják a városokat az említett kiadások miatt. Cser-Palkovics kiemelte azt is, hogy a kormány kiegészítő támogatást biztosított településüzemeltetésre is. Ez Székesfehérvár esetében 28 millió forint kiegészítő támogatást jelent. A polgármester arra kérte kollégáit, hogy számoljanak be a polgároknak a  történésekről.


 

Dr. Nemény András vette a lapot és egy kommentben egyebek mellett ezt írta:

"Mindezek Szombathelyt a következő módon érintik:
A minimálbérhez és garantált bérminimumhoz kapcsolódó támogatás az önkormányzat és intézményei esetében 488 millió forint. Ugyanakkor az ezekkel járó többlet teher 571 millió forint. Azaz a tavalyi évhez képest 83 millió forinttal többet kell kigazdálkodnunk. Ebben az összegben nincsen benne az önkormányzati cégeknél kifizetendő többlet-bérköltség, melyre nem kaptunk semmilyen támogatást. A béremelés szükséges és fontos volt, a hozzá adott támogatás valódi segítség, ugyanakkor a végén az ígéret ellenére mégiscsak a nagyon nehéz helyzetben lévő önkormányzatok állják a számla egy részét."

 

Nemény András jelezte azt is, hogy az iparűzési adó megfelezése nyomán Szombately (és Fehérvár sem) számíthat kompenzációra a magas adóerő-képességi mutatók miatt, továbbá - ahogy arról már írtunk - a szolidaritási adó is erőteljesen sújtja mindkét települést. Az utóbbira Cser-Palkovics egy hozzászólásban reagált.

A szombathelyi polgármester így fogalmazott: 

Az iparűzési adókiesés adóerőképesség alapján történő kompenzációja mind Székesfehérvár mind Szombathely esetében azt jelenti, hogy a tavalyi évhez hasonlóan nem kapunk majd támogatást. (Székesfehérvár korábban kapott 1,4 Mrd működésre fordítható összeget míg Szombathely akkor sem kapott semmit). Ezt azért tartom sérelmesnek mert mindkét város nagyon magas szolidaritási adót fizet (Szombathely a 8,3 Mrd- os HIPA bevételéből 2,7 Mrd forintot.)

 


Az MTI-ben kerestük a döntésről beszámoló anyagot, azonban nem találtunk ilyent. Utolsó hír a témában egy január 5-én keltezett beszámoló volt, ebben azt írták: A kormány kormány idén is kompenzálja az önkormányzatokat a helyi iparűzési adó csökkentése miatt és egyeztetéseket folytat a minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelése okozta többletterhek mérsékléséről is

 

Nemény András levele és Cser-Palkovics András válasza az alábbiak olvasható:


Tisztelt Polgármester Úr, kedves András!

Kérésednek eleget téve ezúton adok tájékoztatást a minimálbér emeléshez kapcsolódó kormányzati támogatásról Szombathely vonatkozásában.

Először is szeretném megköszönönni Neked és rajtad keresztül valamennyi megyei jogú város polgármesterének, hogy támogattátok azt a javaslatot, melyet Pécs polgármesterével, Péterffy Attilával tettünk, miszerint egységesen tárgyaljunk a kormánnyal a kompenzáció kérdésében.

Mint tudod, ez a tárgyalás több területet érintett, a bértámogatáson túl az energiaárak növekedése, az infláció emelkedésének hatásai, a covid okozta kiesés és az iparűzési adó kormányzati döntésből adódó kiesésének kompenzálása volt a téma.

Ezek közül tudomásom szerint a béremelés és az energiaárak tekintetében kaptunk ígéretet vagy legalább biztatást, míg az iparűzési adó esetében újra csak az adóerőképesség lesz/ lehet a számítási alap, a covid okozta kiesés pedig szóba sem került.
Mindezek Szombathelyt a következő módon érintik:

A minimálbérhez és garantált bérminimumhoz kapcsolódó támogatás az önkormányzat és intézményei esetében 488 millió forint. Ugyanakkor az ezekkel járó többlet teher 571 millió forint. Azaz a tavalyi évhez képest 83 millió forinttal többet kell kigazdálkodnunk.

Ebben az összegben nincsen benne az önkormányzati cégeknél kifizetendő többlet bérköltség, melyre nem kaptunk semmilyen támogatást.

A béremelés szükséges és fontos volt, a hozzá adott támogatás valódi segítség, ugyanakkor a a végén az igéret ellenére mégiscsak a nagyon nehéz helyzetben lévő önkormányzatok állják a számla egy részét.

Az iparűzési adókiesés adóerőképesség alapján történő kompenzációja mind Székesfehérvár mind Szombathely esetében azt jelenti, hogy a tavalyi évhez hasonlóan nem kapunk majd támogatást. (Székesfehérvár korábban kapott 1,4 Mrd működésre fordítható összeget míg Szombathely akkor sem kapott semmit).

Ezt azért tartom sérelmesnek mert mindkét város nagyon magas szolidaritási adót fizet (Szombathely a 8,3 Mrd- os HIPA bevételéből 2,7 Mrd forintot.) Ennek az adónak pedig ugyanúgy az adóerőképesség a számítási alapja. Azaz azzal, hogy nem kapunk kompenzációt kétszeresen is sújtanak minket.

Kedves András!

Magam is annak a híve vagyok, hogy amit kapunk a kormánytól, azt is köszönjük meg és ne csak a kritikákat mondjuk el. Amikor fejlesztési támogatást kaptunk, meg is köszöntem a Belügyminiszter Úrnak.
De mint tudod, egy polgármesternek a fejlesztések mellett az egész város működéséért van felelőssége, és minden eszközzel ezt kell segítenie.
Mi most a szombathelyiek támogatását kérjük abban, hogy írjanak alá Szombathelyért, és tegyék egyértelművé a kormány felé, nem vagyunk másodrangú város, és jogunk van ugyanarra a támogatásra amire a többi városnak.
Ebben a törekvésünkben ahogy eddig is, továbbra is számítunk a támogatásodra.

Barátsággal:
dr. Nemény András
Szombathely polgármestereKedves Polgármester Úr!

Először is köszönöm leveled és partnerséged abban, hogy a pártpolitikát félretéve, tényszerűen tudjunk beszélgetni és tárgyalni a városaink, illetve általában az önkormányzatok helyzetéről. Nagyon bízom benne, hogy egyre több kollégánk követi ezt az attitűdöt. Jót tenne ez azt hiszem a közéletnek általában is, a polgármesteri hivatásnak pedig mindenképp.


Természetes, hogy támogattuk a közös tárgyalásra való nyitottságotokat és javaslatotokat, hiszen éles váltás volt ez ahhoz képest, amikor 2019-ben megalapítottátok a "Szabad Városok Szövetségét" (mintha a többi város nem lenne szabad…?), közvetlen az egyébként konstruktív hangulatú, pontosan a közös érdekérvényesítést szolgáló MJVSZ alakuló ülése után. Azt hiszem az egy téves és sokunknak rosszul eső lépés volt, mely egyértelművé tette, hogy politikai közösséged gondolkodik "fideszes" és "nem-fideszes" városokban. Önreflexióra és bölcsességre vall részetekről, hogy immár a közös fellépést szorgalmazzátok, ezért én, és azt hiszem kormánypárti kollégáim is hálásak!

Igen, a gazdasági helyzet óriási kihívásokkal tűzdelt volt az elmúlt 2 évben, komoly áldozatokat kellett hoznia a teljes közszférának annak érdekében, hogy ismét lendületbe hozzuk az ország motorját, a gazdaságot, és hogy megvédjük polgárainkat mind a koronavírustól, mind a piac szélsőséges kilengéseitől.

Ebben oroszlánrészt vállalt a kormány, energiát, költséget, egyéb ráfordítást nem kímélve hajtotta végre járvány- és gazdaságvédelmi intézkedéseit. Ennek következményeként 2021-ben újra nőtt a gazdaság, gondolom nálatok is. Ez pedig újra növekvő önkormányzati bevételeket is eredményez. Bízunk benne, hogy ez így fog történni 2022-ben és a következő években is. Szombathelyen is, Székesfehérváron is. Szurkolok Nektek!


Az önkormányzatoknak azonban szintén komoly áldozatokat kellett hozni tavaly és tavalyelőtt, részben beadtunk a közösbe a gépjárműadóval, részben pedig az embereknél, a vállalkozásoknál hagytuk a forrásokat a be nem szedett adók formájában. Székesfehérvárnak is komoly teher volt ez, most is az, ahogy Te is említetted, emelkedő költségek mellett.


Hozzáteszem azonban, hogy Fehérvár esetében sem minden területen teljes a kormányzati kompenzáció, de a minimálbér, a garantált bérminimum és az ágazati béremelések, pótlékemelések kompenzációjára vonatkozóan egyértelmű és minden önkormányzatot egyaránt érintő, jelentős mértékű kormányzati döntésről, támogatásról van szó.


Ne zárjuk ki emellett azt sem, hogy születnek még további döntések is, ahogy szerintem vannak kiadások, amiket pedig részben nekünk, magunknak kell kigazdálkodni, mivel egy önkormányzatnak is hozzá kell tennie a magáét az emberek jólétének növeléséhez. Igen rossz üzenet lenne az, ha mindig csak a markunkat tartanánk a kormány felé, mert az önkormányzatiság cselekvőképességet is jelent. Fehérváron például ezért is halasztottuk el kormányzati kérés nélkül is a tervezett építményadó-emelést további egy évvel, ezzel is könnyítve a vállalkozások helyzetét, védve az általuk biztosított munkahelyeket.

Ami a szolidaritási hozzájárulást illeti, sokszor kifejtettem álláspontomat róla. Ilyen jogintézmény – bár más néven -, de 2010 előtt is létezett. Az elvet elfogadom, a mértékét sokallom. Elhiheted, hogy az egyik legnagyobb HIPA bevételű önkormányzat vezetőjeként én sem kedvelem ezt az intézményt. Ugyanakkor értem a kormányzati álláspontot is, de hozzád hasonlóan a mértékével én sem értek egyet, ezért alternatívát is ajánlottam erre. Tartsuk fenn a szolidaritási hozzájárulást, csökkentett formában, de azt egy agglomerációs fejlesztési alapba helyezzük, melyet csak városaink agglomerációs vonzáskörzetében vagy városainkban megjelenő térségi feladatokra, például közlekedésre, egészségügyre, kultúrára lehessen elkölteni. Mert Székesfehérváron a hivatalos lakosságszámon túl óvatos becslések szerint 30-40 ezerrel többen dolgoznak, illetve használják az infrastruktúránkat. Komoly létminőségi és tehermentesítési lépés lenne, ha elérnénk, hogy szolidaritási hozzájárulásunkból a környéki infrastruktúrát lehetne fejleszteni! Azt is reálisnak tartanám, hogy ezt a forrást a megyei önkormányzatokkal közösen használjuk fel. Kíváncsian várom majd véleményed a javaslatomról, bár ennek komoly tárgyalását csak a választások után tartom elképzelhetőnek, a kampány hevében nem.

Bízom benne, hogy lesz majd alkalmunk az MJVSZ gyűlések keretében mindezeket a témákat alaposan megvitatni és közös szakmai álláspontot kialakítani!

Maradok addig is baráti üdvözlettel:
Cser-Palkovics András

 

 

És akkor jött Hende Csaba
 

A képviselő csütörtökön a jobboldali portálok híradásai szerint bejelentette - innét betűhven közöljük a beszámolót , miközben a baloldali városvezetés folyamatosan siránkozik, elvonásokra és költségvetési problémákra hivatkozik, aközben Magyarország Kormánya ismét jelentős összeggel támogatja Szombathelyt , nyitotta csütörtök délutáni sajtótájékozatóját Dr.Hende Csaba Szombathely és térsége országgyűlési képviselője. A Kormány a 8./ 2022-es számú rendeletében összesen 489.511. 603 forintos támogatásban részesíti a várost. Ebből általános működéstámogatásra, a hivatal és a település üzemeltetésére 28 millió 684 ezer forint, köznevelési feladatokra 211 millió 959 ezer forint, szociális, gyermekjóléti célokra 225 millió 282 ezer forint, gyermekétkeztetésre pedig 23 millió 585 ezer forint jut.

Ahonnét ez jött, van ott még, csak tessék engem támogatni és szívesen hozok még üzente a képviselő a városvezetésnek.


ÉSZ!: Hende Csabának semmi köze sincs hozzá
 

Az utolsó mondat tükrében annyira nem meglepő, hogy az önkormányzati többséget adó Éljen Szombathely frakció közleményben reagált a képviselő szavaira:

Hende Csaba megint olyannal dicsekszik, amihez semmi köze nincs.

Dr. Nemény András polgármester kezdeményezésére a Megyei Jogú Városok Szövetsége egységesen tárgyalt a kormánnyal a városokat több területen érintő kompenzációról. Az egyik tárgyalási pont a minimálbér emeléséhez kapcsolodó kormányzati bértámogatás volt. A kormány ígéretet tett arra, hogy megfizeti az önkormányzatok erre vonatkozó többletköltségeit (hisz a megfizetett járulékok amúgy is az államhoz kerülnek vissza) Mint hétfőn kiderült, Szombathely végül 488 millió forintot kap a tényleges 571 milliós többletteher helyett. Azaz 83 millió forintot saját magunknak kell előteremtenünk.  

Hende Csaba, aki ezidáig azt hangoztatta, hogy  semmilyen "postás" szerepet nem vállal  az önkormányzat és a kormány között, most hogy 4 nappal később értesült a tárgyalások ezen eredményéről, hirtelen saját érdemnek tulajdonítja azt.  A 83 millió forint minusznak, amelyet utak felújítására, parkolók építésére vagy akár játszótér létesítésére is költhetné a város, nem örülni kellene, hanem szerényen csöndben maradni. 

Sajnos azonban az összkép még ennél is rosszabb, mert a tárgyalásokon az derült ki, hogy Szombathely nem fog helyi iparűzési adó kompenzációt kapni, azaz 1,2 milliárd forint további veszteség éri. Nem úgy, mint azokat a szerencsés városokat, akiknek rendesen dolgozó, a kormány által is komolyan vett országgyűlési képviselőjük van. A szombathelyiek jövő péntektől aláírásukkal üzenni fognak Hende Csabának, hogy olyan országgyűlési képviselőt akarnak, aki elvégzi a munkáját és nem hagyja, hogy Szombathely másodrangú város legyen.
 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.