km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Takács Miklósra, az egykori szombathelyi könyvtárigazgatóra emlékeztek

Takács Miklósra, az egykori szombathelyi könyvtárigazgatóra emlékeztek

Az egykori könyvtárigazgató születésének 90. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést kedden a Berzsenyi könyvtárban.

Takács Miklós 1954-től a megyei könyvtár munkatársa, 1955-től vezetőhelyettese, majd vezetője, 1964-től 1994-ig igazgatója. 1970-ben szakmai irányításával készült el a könyvtár épülete. Az egykori igazgató idén december 3-án lenne 90 éves: a család, a szakma és a város együttes akarata révén valósult meg a keddi ünnepség.

Dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató köszöntötte a vendégeket


Dr. Nemény András polgármester köszöntötte a megemlékezés résztvevőit, hangsúlyozva, más ez a születésnap, mintha itt lenne az ünnepelt, akihez annyi kérdést intézne, ha még tehetné: de néha egy életút, ahogy Takács Miklósé, a város életét is formálja, így válaszokat adhat kérdéseinkre. Az egykori könyvtárigazgató teremtő erővel bíró ember volt, nem könnyű, de szigorú, erős hittel és akarattal – a középkorban katedrálisok, a 70-es, 80-as években könyvtár épült ezekkel az erőkkel, mely igazi agórává vált a vezetői és a munkatársak által.

Dr. Nemény András könyvtárbéli emlékeit is felidézte

A polgármester személyes, a Berzsenyi könyvtárhoz kapcsolódó élményeit idézte fel, azt a miliőt, melyet tovább kell örökítenünk utódainknak, hiszen a könyvtár univerzum – hangsúlyozta Nemény András, majd Polgármesteri Emlékérmet adományozott az egykori igazgatónak, amit felesége vett át.

Dr. Tóth Gyula a Takács Miklóssal közös munkaévekről mesélt

Dr. Tóth Gyula nyug. tanszékvezető, főiskolai tanár Takács Miklóssal közös éveikről mesélt, majd Pallósiné Dr. Toldi Márta PhD nyug. könyvtárigazgató ismertette az ünnepelt pályáját. Emlékeztek még: Benke Éva Radnóti-díjas tanár, Pethő Gyula nyug. könyvtárigazgató-helyettes, Nagy Éva nyug. Könyvtárigazgató és dr. Sonnevend Péter PhD nyug. könyvtárigazgató, tanszékvezető főiskolai tanár.

 

TP

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak