km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Tájékoztatás a nem szabvány hulladékgyűjtő edényekkel kapcsolatos tudnivalókról

Tájékoztatás a nem szabvány hulladékgyűjtő edényekkel kapcsolatos tudnivalókról

Az elmúlt időszakban lakossági bejelentések érkeztek, melyek a hulladékgyűjtő edények ürítése során bekövetkezett sérülésekre, törésekre vonatkoztak és mely esetek kivizsgálása során megállapításra került, hogy az ürítésre kihelyezett hulladékgyűjtő edény nem felelt meg a gépi ürítésre alkalmas hulladékgyűjtő edényekről szóló, hatályban lévő MSZ EN 840-1:2013 és MSZ EN 840-1:2020 szabványoknak. Amely gyűjtőedények nem rendelkeznek ezen azonosítók egyikével sem, azok nem alkalmasak a hulladékgyűjtő edény hulladékgyűjtő gépjármű által történő ürítésére, írja közleményében a SZOVA NZrt.

Mint fogalmaznak: "Mivel a lakosság magas számban rendelkezik szabványnak nem megfelelő gyűjtőedénnyel, így a SZOVA NZrt. 2021. 11. 26-án lakossági tájékoztatót tett közzé a honlapján a hulladékgyűjtő edényekkel kapcsolatos problémákról, mely tájékoztató teljeskörű információt adott a gépi ürítésre alkalmas szabványos gyűjtőedények használatának szükségességéről, az ennek elmulasztásával járó kockázatokról, az edényzet sérülésének lehetőségéről és arról, hogy a nem szabvány vagy elhasználódott gyűjtőedényben keletkező sérülések esetén a közszolgáltató felelősséget nem vállal, kárt nem térít meg.

Minden (lakos vagy gépkocsivezető által) bejelentett edényzet sérülés esetében munkatársaink kivizsgálják az esetet, és a kivizsgálás eredményéről tájékoztatják a bejelentőt. Amennyiben szabványedény sérülése

Társaságunk hibájából történik (nem az edény természetes elhasználódásából), azt megjavítjuk, vagy szükség esetén cseréljük.

Az előírt szabványnak nem megfelelő, illetve elhasználódott, elöregedett edények használatából eredő sérülések, károk közszolgáltató általi megtérítése azonban a szolgáltatótól nem várható el.

Az ürítés során megsérült, tudomásunkra jutott nem szabványos edények halaszthatatlanná vált – érintett ingatlanhasználó általi – lecseréléséig (a következő ürítési napig) a SZOVA NZrt. zsákot biztosít a kommunális hulladék gyűjtésének zavartalan biztosítására.

2022. szeptember 27-től az érintett lakosság közvetlen és folyamatos tájékoztatása mellett a lakosság szélesebb körben való megszólításaként a közösségi médiában, a www.szova.hu, a www.szomhull.hu, a www.nyugat.hu, valamint a Vas Népe online és a Savaria Fórum internetes és papír alapú kiadványaiban tájékoztatás jelent meg a fontos tudnivalókról, hogy az érintett lakosok eleget tehessenek a közszolgáltatás résztvevőiként rájuk is vonatkozó előírásoknak."

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek
Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt - jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
Hét balesetnél helyszíneltek a rendőrök tegnap a vármegyében
A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságra a 2023. február 1-jén 5 óra és 2023. február 2-án 5 óra közötti időben kettő könnyű sérüléssel járó és öt anyagi kárral végződött közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés, olvasható a police.hu-n.
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.