km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Szorosabbra fűznék a kapcsolat Felsőőrrel

Szorosabbra fűznék a kapcsolat Felsőőrrel

2021. április 7-én Szuhai Viktor, Szombathely MJV külkapcsolatokért felelős tanácsnoka és Horváth Zoltán, az AGORA ügyvezetője online megbeszélést folytatott a Burgenlandi-Magyar Kultúregyesület elnökségével, a felsőőri testvérvárosi kapcsolat, valamint a határ menti kulturális szervezetek együttműködésének felélénkítése érdekében, olvasható a város honlapján.

 

Mint írják, az egyesületet Ludwig Frauer elnök, Mag. Iris Zsótér elnökhelyettes és Stefan Rath elnökhelyettes képviselte. A szombathelyi tanácsnok hangsúlyozta, hogy a város célja a testvérvárosi kapcsolat szorosabbra fűzése Felsőőrrel, valamint a magyar kötődésű szervezetek együttműködésének erősítése kulturális szinten, ami nem csak rendezvényekre szorítkozik, hanem napi kapcsolatot eredményez a kulturális szereplők között a határ két oldalán. Horváth Zoltán röviden bemutatta az AGORA kulturális intézményeit, illetve a Médiaközpont elemeit, és felvázolta a jövőbeli együttműködésre vonatkozó elképzeléseit.


Frauer elnök és Rath elnökhelyettes hozzátette, hogy a kulturális területen kívül nagyon fontos lenne a gazdasági kapcsolatok felélénkítése a két város között, főként az egyes területek, mint a közlekedés, gazdaság stb. szakembereinek véleménycseréjét és közös projektek fontosságát hangsúlyozták. Szuhai Viktor egyetértését fejezte ki, illetve üzletember-találkozók rendezését javasolta, amit a többi testvérvárossal is kezdeményez, negyedéves gyakorisággal. Célja, hogy a vállalkozók kerüljenek kapcsolatba egymással, ez felpezsdíti a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat is.


Az AGORA igazgatója továbbá elmondta, hogy a kulturális szereplőkről és a felvázolt együttműködésről rövid összefoglalót készít, melyet egy héten belül írásban eljuttat az egyesület részére. A felek megerősítették, hogy a vírus enyhülését követően, vélhetőleg a nyáron már személyes egyeztetés keretében folyhat az egyeztetés a városok között.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek
Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv. Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt - jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
Hét balesetnél helyszíneltek a rendőrök tegnap a vármegyében
A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságra a 2023. február 1-jén 5 óra és 2023. február 2-án 5 óra közötti időben kettő könnyű sérüléssel járó és öt anyagi kárral végződött közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés, olvasható a police.hu-n.
Örömkorcsolyázással köszönt el a jégcsarnok
Elköszönt a Fedett Jégcsarnok a nagyközönségtől - szombaton jégdiscót tartottak, közönségkorcsolyázásra pedig vasárnap délelőtt volt lehetőség a szezonban utoljára. A jégkészítést az elszabadult rezsi díjak miatt állították le. A csarnok a tervek szerint néhány hét múlva görkorcsolyapályaként nyit ki újra, a hokicsapatok is részben műanyagborításon edzenek tovább.
Szabadságvesztésre ítélte Szombathelyen a bíróság az édesapjára késsel támadó vádlottat
A Szombathelyi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt állapította meg a bűnösségét annak a férfinak, aki 2021 februárjában késsel megsebesítette édesapját, közölte a Szombathelyi Törvényszék Sajtóosztály.
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.