km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Jövőre beleolvad az AGORA-ba a Szombathelyi Képző Központ

Jövőre beleolvad az AGORA-ba a Szombathelyi Képző Központ

2022. július 1-jével az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpontba olvasztják a Szombathelyi Képző Központot. Erről is tárgyaltak ma a képviselők.

 

Mint az az előterjesztésből is kiderül, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata kizárólagos tulajdonában áll a Szombathelyi Képző Központ Nonprofit Kft. A társaság egyik legfontosabb tevékenysége, hogy konzorciumi partnerként vesz részt egy TOP-os projektben, amelynek során komplex munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújt. A projekt 2022. március 31. napjáig tart. A társaság működéséhez szükséges forrás egy része a fenti projektekből biztosított, azonban a zavartalan működéshez önkormányzati támogatás biztosítása is szükséges. Az önkormányzat 2021-ben 10 millió forintos támogatást nyújtott a kft-nek, amely kevesebb, mint a fele a korábbi évek támogatásának. 


A Kft. ügyvezetője levelében arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy 2022-ben 35 millió Ft összegű támogatásra lenne szükségük a jelen tevékenységeik és a stabil gazdálkodás folytatásához, anélkül a kft. gazdálkodása ellehetetlenülne, illetve sérülne a vállalkozás folytatásának elve. 


Mint írják, az önkormányzatnak a jelen költségvetési helyzetben nem áll módjában, hogy a kért finanszírozást 2022. évben a társaság számára biztosítsa. Ezért azt javasolják, hogy a Szombathelyi Képző Központ Nonprofit Kft. olvadjon be az Agora Kulturális és Médiaközpontba. Az indoklás szerint a két önkormányzati cég tevékenységei között amúgy is átfedés van, és a Képző Központ által ellátott feladatok illeszkednek az Agora profiljába. Mindez 2022. július 1. napjával valósulna meg. 

 

Illés Károly (Fidesz) szerint az Agora egy nagy gyűjtő lesz az összevonás által, ez egy átgondolatlan, hirtelen ötlet, nem támogatja a frakció. Dr. Nemény András polgármester erre reagálva elmondta, hogy máshol is van erre példa, ott is zavartalan a működés. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) attól tart, hogy az ügyvezető nem bírja majd a terheket, ezt a polgármester megcáfolta. 


Horváth Gábor (Fidesz) a kis gömböchöz hasonlította a szervezetet. Azt kérdezte, hogy a legutóbbi felügyelőbizottsági ülésen (FEB) az összeolvadás miért nem került szóba. A képző központ dolgozóinak a jövőjéről is érdeklődött. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) az összevonás fő oka iránt érdeklődést. Ha anyagi oka volt, akkor mi lesz majd azokkal az emberekkel, akiket felkarolt a képző központ? – kérdezte. 


Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (Fidesz) felhívta arra a figyelmet, hogy a központnak helységhasználati joga van, ezt ne engedjék el! Elmondta, hogy saját tapasztalatai alapján az Agora a legutóbbi egyesítéssel helyszűkében van. 


Dr. László Győző alpolgármester válaszolt a kérdésekre, kiemelve, hogy most ésszerű az összevonás, mivel kifut a pályázat, amiből finanszírozták a működést. Az embereket nem hagyják egyedül, a város más módon segíti a dolgozni akarókat.  A FEB ülésén pedig azért nem közölte a terveket, mivel akkor még az előterjesztés nem született meg. Sajnálatosnak nevezte, hogy az állam nem támogatja ezt tovább az önkormányzaton keresztül. Reméli, hogy a jövőben is hasonló szinten látja majd el az a hivatal, aki átveszi a feladatot.  


A képviselők elfogadták a javaslatot. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint 
 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.