km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathelyi kampányhajrá: videóra vett rendőri intézkedés, helyszínre érkező újságírók - különös bogáti este (Frissítve)

Szombathelyi kampányhajrá: videóra vett rendőri intézkedés, helyszínre érkező újságírók - különös bogáti este (Frissítve)

A szombathelyi választási kampány eddigi is mozgalmas volt, azonban a hajrát sikerült még jobban megpörgetni: a megyei pártlap egy rendőri intézkedésre startolt rá, azonban a célpontnak vélt képviselő nem volt érintett az ügyben. Dolgozat így is született, sőt, valaki az ellenőrzést is videóra vette - különös este Bogáton.

Egy péntek esti rendőri igazoltatásból lett drámai hangú cikk a megyei pártlap online verzióján: a szokásos hangnemben számoltak be arról, hogy az intézkedés "sötét árnyékot" vethet a városvezető ellenzéki koalíció kampányfinisére. A kormánypárti média által az esetben szereplőnek vélt  képviselő, Tóth Kálmán szerint számára ismeretlen személy fotózta és videózta, majd agresszíven lépett fel ellene. Megpróbáltuk kibogozni, mi történt. 


Az esetről két beszámoló áll rendelkezésre, Tóth Kálmán az Éljen Szombathely képviselője és képviselő-jelöltje közleményben adta hírül, hogy az autóval hazafelé tartó élettársát a rendőrök igazoltatták. "A helyszínen egy általunk ismeretlen, nem helybéli, nagy darab csuklyás személy is jelen volt, és az igazoltatás közben a nem közszereplő páromról fotó- és videofelvételeket készített", írta a képviselő. Kiemelte azt is, hogy "a gépjárművet nem én vezettem, velem szemben semmilyen rendőri intézkedés nem történt."
 

A kormányoldalt favorizáló Vas Népe ott kapcsolódott bele a történetbe (ahogy a dolgozatból kibogozható), hogy a munkatársai a helyszínre siettek, ahol még zajlott az intézkedés, a kocsi mellett csak egy nőt láttak, a képviselőt nem, vele később találkoztak a Bogáti úton. A lap szerint itt szóváltásba keveredtek, majd a képviselő kivette az újság dolgozója kezéből a telefont és leállította felvételt. 
 

Tóth Kálmán közleménye szerint "az esetet követően odamentem az ismeretlen csuklyás személyhez megkérdezni, hogy mit csinál, aki erre velem szemben támadólag lépett fel és inzultált. Mindeközben számomra érthetetlen módon megjelent a Vas Népe fotósa és újságírója, akik szintén rendkívül agresszívan viselkedtek."


A lap ezután arról ír, hogy felmerülhet a járművezetés tiltott átengedésének gyanúja, tételesen felsorolják, hogy ennek melyek az ismérvei és milyen következményei vannak. Hogy a cikk nem ebben az irányban indult el eredetileg, arról az URL-je árulkodik: www.vaol.hu/helyi-kozelet/2024/06/szombathely-toth-kalman-esz-rendorseg-ittas-vezetes-gyanuja - a címe viszont már más lett (Mit keres egy rendőrségi intézkedés helyszínén Tóth Kálmán, az ÉSZ elnöke?)
 

Okkal tehetik fel sokan a kérdést most: hogyan lehetséges az, hogy egy nem frekventált utcában történő rendőri intézkedést rögzít valaki, majd hamarosan a megyei pártlap munkatársai is a helyszínre érkeznek? 
 

Update:

Ahogy az várható volt, a megyei lap újabb írást közölt az esetről, ebben azt írják, hogy "a Vas Népe munkatársai péntek este is szakszerűen, higgadtan végezték a munkájukat".  Az is szerepel a cikkben, hogy "az újságíróról az is köztudott, hogy mindig két telefonnal jár, s mindkettőt párhuzamosan szokta hangrögzítésre használni, minden eshetőségre felkészülve".

 


Az írásban hosszan felsorolják, hogy a lap újságíróit többször érte már nemtelen támadás, és újabb csavarral azt is belinkelik, hogy a napokban pedig Lenkai Nórát, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét a nyugat.hu által szervezett polgármesterjelölti vitán érte baloldalról verbális támadás füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták, amikor a háború és béke kérdéséről kívánt beszélni. 
 

Hogy ennek mi köze van az említett esethez, azt nem világos, aki viszont szeretné elolvasni, hogy Lenkai Nóra hogyan reagált arra kérdésre, tudott-e a Fidesz szóróanyagáról, amelyben az Éljen Szombathely! jelöltjeit háborúpártinak állítják be, az itt megteheti és megtudhatja, mit olvasott fel válaszként telefonjából a kormánypárti jelölt.  


Meg nem erősített információk szerint egyébként kiderült, ki volt az intézkedést kamerázó, éppen arra járó személy, aki az egyik Faecbook-csoportba is betette a helyszíni videót, majd pedig törölte - így várható még fejlemény az ügyben. 


A nyugat.hu kérdéseket küldött a rendőrségnek, a beérkezett válasz szerint a Szombathelyi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit, ezért jelenleg bővebb információt nem adhatnak.


Tóth Kálmán közleménye: 


Sajtóközlemény

A tegnap este folyamán az élettársam hazafelé tartva gépjárművet vezetett, amikor is rendőr igazoltatta Szentkirályon. Az igazoltatás során mindenben együttműködött. A helyszínen egy általunk ismeretlen, nem helybéli, nagy darab csuklyás személy is jelen volt, és az igazoltatás közben a nem közszereplő páromról fotó- és videofelvételeket készített.

Az esetet követően odamentem az ismeretlen csuklyás személyhez megkérdezni, hogy mit csinál, aki erre velem szemben támadólag lépett fel és inzultált. Mindeközben számomra érthetetlen módon megjelent a Vas Népe fotósa és újságírója, akik szintén rendkívül agresszívan viselkedtek. Ijesztő és támadó fellépésük nagyon megrémített. Sok mindent tapasztaltam már több éves képviselői munkám során, de ilyet még soha. Hogy Szentkirályon ismeretlen, sötét ruhás emberek inzultáljanak másokat, és mindezt a Vas Népe “újságírói” - éjszaka pont arra járva - rögzítik, az túlmegy minden határon. A rólam készült felvételeket megítélni nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy amennyiben azokat megvágják és manipulálják, akkor alkalmasak arra, hogy engem negatív színben tüntessenek fel. Soha nem gondoltam volna, hogy séi kihívom Pődör Zoltán sportemberként ilyen tisztességtelen eszközökhöz hajlandó folyamodni a választási kampányban!

Hangsúlyozom, hogy a gépjárművet nem én vezettem, velem szemben semmilyen rendőri intézkedés nem történt. Az ellenem támadólag fellépő személyekkel szemben a büntetőfeljelentést haladéktalanul megteszem.

Tóth Kálmán
elnök
Éljen Szombathely! Egyesület

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.