km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Szombathelyi írónő a világ körül – különleges könyvbemutató a Savaria moziban

Szombathelyi írónő a világ körül – különleges könyvbemutató a Savaria moziban

32 témakör, 40 ország, 100 történet ABC sorrendben. Utazások a komfortzónán kívül Brazíliától Kamcsatkáig – Ertler Aliz grafikus, író, világutazóval jártuk körbe a világot a Savaria moziban.

„Még soha nem jöttek el ennyien a Világjárók-sorozat egyik előadására sem. Hadd mutassam be önöknek Ertler Aliz grafikust, világutazót, akinek Menni kell! - Utazások a komfortzónán kívül Brazíliától Kamcsatkáig címmel jelent meg könyve” – konferálta fel Mayer Rudolf moziigazgató a szombathelyi írót, aki most élményeiről tartott előadást az AGORA Világjárók című előadássorozatának keretében.

„Először is nagyon szépen köszönöm, hogy ennyien eljöttek. Volt bennünk egy kis szkepticizmus, hogy nagyon közel van az időpont karácsonyhoz, de én bevállaltam, mert szerettem volna Szombathelyen beszélni erről a könyvről, mielőtt még megáll a világ egy-két hétre. Azért, mert szombathelyi vagyok, itt születtem, anyukám és a nővérem most is itt él, itt ülnek most is és eljött egy csomó osztálytársam, szomszédom, ismerősöm is, és persze nagyon sokan, akiket nem ismerek, úgyhogy köszönöm még egyszer” – kezdte Ertler Aliz.

19 éves koráig élt itt, de mindig úgy érzi, ide hazajön. Főleg, hogy itt kezdődött minden: nem volt nagy utazó a család, így nem is tudja, miért, de gyermekkora óta Afrikába vágyott, ami akkor tulajdonképpen majdnem ugyanaz volt, mintha a Holdra akart volna utazni.

Aztán jött a rendszerváltás és vele együtt valami más is: megjelent egy újságcikk, hogy egy amerikai szervezet családokhoz keres fiatalokat dolgozni, a repülőjegyet is fizették Londonból. Aliz pedig rögtön lecsapott a lehetőségre, az érettségi után azonnal ment Amerikába. 10 hetet tölthetett el ott és egyrészt jól megtanult angolul, másrészt megtapasztalta, hogy milyen az, amikor az embert beledobják a mélyvízbe.

De nagyon élvezte és ezzel el is kezdődött élete új fejezete. Ezután egy évet Dániában töltött, itt megismerte férjét, aki azóta is kedvenc útitársa. Az utazás pedig azóta egy életforma lett. Mindketten home office-ban dolgoznak, ez nagy könnyedség, hiszen nem kell a szabadságok miatt aggódniuk és könnyen tudnak olcsó repülőjegyeket foglalni.

„Közel 100 országba eljutottunk már, fotóalbumokat mindig készítettem, de soha nem írtam naplót, semmit. Úgy gondoltam, mindenki elvan a maga kis dolgával, senki sem kíváncsi erre. De aztán egyre többen megkerestek és arra jutottunk, mégiscsak kellene erről valamit írni. Azt gondoljuk egy csomó országról, hogy koszos, veszélyes, nincs ott semmi érdekes és engem valamiért ezek a helyek vonzanak, így összegyűjtöttem a legérdekesebbeket. Próbáltam kitalálni egy struktúrát, hogy ne csak sztorizás legyen, így hétköznapi témák alapján, ABC-sorrendben építettem fel a könyvet” – avatott be.

Így született meg a 32 téma, melyekre felfűzte a sztorikat a 40 országról. Minden fejezetben legalább két történet van, kicsit összehasonlítva az országokat, de mint nevetve mondta, az állatvilágnál túllőtt a célon, itt kilenc sztorit olvashatunk.

Az első fejezet a „legszombathelyibb”. Édesanyjáról szól, aki világéletében itt élt és nem volt nagy utazós. Amikor azonban lánya elkezdte járni a világot és élt például Moszkvában és Dubajban is, azért csak kilépett a komfortzónájából és felszállt egy-egy repülőre, hogy meglátogassa. Mint mondta, nagyon érdekes volt az ő szemével látni az általa már ismert helyeket.

„A hab a tortán a közös utazásunk volt, amikor a 75. születésnapján elmentünk megnézni a szívem csücskét, Afrikát. Elvittem Szváziföldre egy szafarira 10 napra. Egy nagyon izgalmas hely, ugyanakkor békés és olcsó is. Egyike azon kevés országoknak, ahova vissza-visszatérek” – mesélte.

Külön fejezetet kapott például a biciklizés, amihez egy iráni történetet párosított. Mert hát kiderült, hogy csak iráni bankkártyát fogadnak el, egy járókelő azonban a segítségükre sietett és annyira kedves volt, hogy nem is engedte nekik kifizetni. Az iráni kedvességet pedig később is megtapasztalták: amikor egy piros lámpánál álltak, teával kínálták meg őket. Érdekesség egyébként, hogy bár a Korán nem tiltja – hiszen nem is volt még bicikli, amikor megírták –, de Iránban a nők nem nagyon bicikliznek.

Erdőkbe is elkalauzolja az olvasót, különleges fákat mutat be, köztük a kedvenceit, a madagaszkári majomkenyérfákat. Az afrikaiaknak van egy legendájuk: amikor Isten megteremtette a fákat, kiadta az utasítást, hogy hogyan kell kinézniük, de a majomkenyérfa nem hallgatott Istenre és a saját útját járta. Erre Isten megharagudott, kihúzta a földből, megfordította és fejjel lefelé tette vissza, így tulajdonképpen a gyökereket látjuk.

„Sok-sok kanyar után most Badacsonyörsön élünk, így van saját borunk és emiatt nagyon szeretünk bort kóstolni, amikor utazunk. Egyik kedvencünk a dél-afrikai, ott a borászatok egyébként hihetetlen méretűek és nagyon látványos helyeken vannak. Argentínában ugyanez a helyzet és egyre jobban terjed a trópusokon is a bortermelés, Thaiföldön is Balin is vannak már nagyon jó borászatok. Bár az elefánt a szőlőtőkék között furcsa látvány volt” – árulta el.

Mesélt furcsa japán szerencsejáték élményeikről; az Etiópiában kőkorszaki viszonyok között élő törzsekről; férfivá avatási ceremóniákról, amelyeken a férfiak bottal ütötték a nőket; a gyémántokkal teli namíbiai német kisvárosról; fantasztikus dubaji galériákról az iparnegyed kellős közepén;  a nepáli hindu halottégetésről; hogy Iránban ette élete legfinomabb fagyiját, hogy 70 pandát etethetett önkéntesként egy kínai rezervátumban és arról is, hogy mi is az a lakáscsere, amivel a lakhatásukat oldják meg a sátrazás mellett.

Érdekesség, hogy a könyv ajánlását Für Anikó színművésznő írta, aki egyébként a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett:

„Gyerekkora/om óta ismerem - legalábbis azt hittem! Mégsem lepett meg túlságosan világraszóló vállalkozása. Szükségszerűnek mondanám: mindig volt benne valami különleges, megspékelve jó adag perfekcionizmussal. Hála Istennek, sokan világjárnak, megkapóan érdekes útleírásokkal, élménybeszámolókkal Dunát (Nílust, Temzét stb.) lehet rekeszteni, és ez igazi ajándék a kényszerből vagy önként otthonülősebb fajtának. Lapozgatok, látom a sok gyönyörűséget képen-szövegben, pereg a mozi, és közben arra gondolok: de jó neki!

Aliz könyve azonban tartogat még valamit mindezeken és a személyességén túl! Nevezetesen, hogy most azonnal le akarom rángatni a felső szekrény legfelső polcáról a bőröndömet, beledobálni a legszükségesebbeket, és világgá menni, menni, menni, menni... ?, de jó nekem!”

A következő Világjárók-előadás január 30-án lesz 17 órakor, Kolumbiáról, Costa Ricáról és Panamáról fog mesélni Tóth Péter utazásszervező.

 

CzB

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a Trump elleni merénylet miatt
Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.