km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Szombathelyi advent: fellobbant az első gyertya lángja

Szombathelyi advent: fellobbant az első gyertya lángja

Szombat délután a Berzsenyi téren ünnepi liturgia keretében, gyönyörű hóesésben gyújtották meg az első gyertyát a város adventi koszorúján.

“Ismét eltelt egy év, és közösen várjuk a szeretet ünnepét, a karácsonyt, amelyet megelőz advent szent ideje. Advent a belső elcsendesedés, az elmélkedés és az új elhatározások ideje. Egy várakozással, örömmel és felkészüléssel teli időszak közeledik.

Az adventi várakozás célja felkészülni a karácsonyra, ünneplőbe öltöztetni a szívünket az „ünnepélyes megérkezés”- re” - köszöntötte a gyertyagyújtásra összegyűlteket Kéner Balázs, a Polgármesteri Kabinet kommunikációs vezetője Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében, majd Pilinszky János gondolatait idézte: “Advent „valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.”

Az adventi koszorú gyertyáinak sorra fellobbanó lángja szimbolizálja a növekvő fényt, és minden meggyújtott gyertya szimbolizál egy-egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm, amelyek végül elvezetnek bennünket karácsony ünnepéhez, mondta el Kéner Balázs, majd a történelmi egyházak képviselőit ökumenikus szertartás megtartására kérte fel. Az ünnepi liturgiában közreműködött  Steindl-Papp Judit lelkész, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség képviselője, Bodorkós Áron, a Szombathelyi Egyházmegye iskolalelkésze és Jakab Bálint, a Szombathelyi Református Egyházközség lelkésze. 

“Ebben a városban a lélek elcsendesedésére is van igény, és van olyan vágy az emberekben, hogy valami nagyobb történjen az életünkben, mint amit mi, emberek az ünnepi készülődésben el tudunk érni” - mondta Jakab Bálint református lelkész.  “És ez a nagyobb, hogy valaki, aki fölöttünk van, akiről mi, keresztények hisszük és valljuk, hogy örökkévaló, eljött egyszer az időben, és önmagát testbe öltöztetve elhozta és nekünk adta a szeretetét ebben a világban. És eljön újra, és újra, és emlékeztet. Emlékeztet arra, hogy emberek vagyunk, hogy segítségre szorulunk, és emlékeztet arra, hogy az életünk több annál, mint ami test. Több annál, mint ami emberi. Az Isten, aki eljön közénk ezen az adventen is, mert szeretne a közelünkben lenni a készülődésben” - zárta szavait Jakab Bálint, majd liturgikus énekek, ima hangzottak el a szertartásban.

A liturgia után ünnepi gyertyagyújtás következett: dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármesterét, gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját az ökumené jegyében. A téren, Jakab Bálint lelkész szavait igazolva idén is sokan gyűltek össze a városi szertartásra, amit a hatalmas pelyhekben hulló hó még meghittebbé, igazi ünneppé varázsolt.

 

Tp

 

Fotó: Nagy Jácint
                                                                                          
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak