km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathelyi advent: fellobbant az első gyertya lángja

Szombathelyi advent: fellobbant az első gyertya lángja

Szombat délután a Berzsenyi téren ünnepi liturgia keretében, gyönyörű hóesésben gyújtották meg az első gyertyát a város adventi koszorúján.

“Ismét eltelt egy év, és közösen várjuk a szeretet ünnepét, a karácsonyt, amelyet megelőz advent szent ideje. Advent a belső elcsendesedés, az elmélkedés és az új elhatározások ideje. Egy várakozással, örömmel és felkészüléssel teli időszak közeledik.

Az adventi várakozás célja felkészülni a karácsonyra, ünneplőbe öltöztetni a szívünket az „ünnepélyes megérkezés”- re” - köszöntötte a gyertyagyújtásra összegyűlteket Kéner Balázs, a Polgármesteri Kabinet kommunikációs vezetője Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében, majd Pilinszky János gondolatait idézte: “Advent „valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.”

Az adventi koszorú gyertyáinak sorra fellobbanó lángja szimbolizálja a növekvő fényt, és minden meggyújtott gyertya szimbolizál egy-egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm, amelyek végül elvezetnek bennünket karácsony ünnepéhez, mondta el Kéner Balázs, majd a történelmi egyházak képviselőit ökumenikus szertartás megtartására kérte fel. Az ünnepi liturgiában közreműködött  Steindl-Papp Judit lelkész, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség képviselője, Bodorkós Áron, a Szombathelyi Egyházmegye iskolalelkésze és Jakab Bálint, a Szombathelyi Református Egyházközség lelkésze. 

“Ebben a városban a lélek elcsendesedésére is van igény, és van olyan vágy az emberekben, hogy valami nagyobb történjen az életünkben, mint amit mi, emberek az ünnepi készülődésben el tudunk érni” - mondta Jakab Bálint református lelkész.  “És ez a nagyobb, hogy valaki, aki fölöttünk van, akiről mi, keresztények hisszük és valljuk, hogy örökkévaló, eljött egyszer az időben, és önmagát testbe öltöztetve elhozta és nekünk adta a szeretetét ebben a világban. És eljön újra, és újra, és emlékeztet. Emlékeztet arra, hogy emberek vagyunk, hogy segítségre szorulunk, és emlékeztet arra, hogy az életünk több annál, mint ami test. Több annál, mint ami emberi. Az Isten, aki eljön közénk ezen az adventen is, mert szeretne a közelünkben lenni a készülődésben” - zárta szavait Jakab Bálint, majd liturgikus énekek, ima hangzottak el a szertartásban.

A liturgia után ünnepi gyertyagyújtás következett: dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármesterét, gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját az ökumené jegyében. A téren, Jakab Bálint lelkész szavait igazolva idén is sokan gyűltek össze a városi szertartásra, amit a hatalmas pelyhekben hulló hó még meghittebbé, igazi ünneppé varázsolt.

 

Tp

 

Fotó: Nagy Jácint
                                                                                          
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
legfrissebbek
Gothard csillagok: a versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmazták
Megyei és országos tanulmányi versenyeken sikerrel szerepelt tanulókat jutalmaztak idén is a Gothard Jenő Általános Iskolában. A büszke szülők és tanárok megtöltötték a Savaria mozi nagytermét a “Gothard Csillagok” gálán, ahol az iskola minden hatodik diákját emléklappal köszöntötték.
Záporok és jégeső miatt adtak ki riasztást vármegyénkre is
Öt megyére adott ki figyelmeztetés zivatarok miatt szombaton a HungaroMet. Az előrejelzés szerint késő délutántól záporok alakulhatnak ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében. Vasárnap pedig az északkeleti, keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.
Baleset történt a 87-es főúton
A szombathelyi tűzoltók végzik a műszaki mentést, írják a vasi katasztrófavédők.
Isten éltesse, Rost Andrea!
Ma 62 esztendős. 1962. június 15-én, Budapesten született Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán), érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia nagykövete. Nemzetközi pályáját Riccardo Muti indította el, aki 1994-ben meghívta a milánói Scalába, írja a Paprikablog Facebook-oldala.
Foci Eb 2024: Szijjártó Péter: minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet lesz Kölnben a magyar válogatott meccse idején
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter minden eddiginél nagyobb konzuli jelenlétet rendelt el a németországi Európa-bajnokságon részt vevő magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésének helyet adó Kölnben.