km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Szombathelyen szabadalmaztatták a zsebben hordható esernyőt

Szombathelyen szabadalmaztatták a zsebben hordható esernyőt

Tudtátok hogy a zsebben hordható esernyőt 1920 tájékán Uraiújfaluban a Balogh fivérek találták fel, és az ő gép- és műlakatos-műhelyükből indult világhódító útjára? A Savaria Turizmus Kft- Tourinform Iroda Szombathely Facebook-oldalán újabb érdekes helytörténeti írás jelent meg az Amit eddig nem tudtál Szombathelyről... sorozatban.

Mint olvasható: "1923-ban Magyarországon bejegyzett szabadalom a Szombathelyi Királyi Közjegyző által aláírt szerződés szerint: Ausztriában, Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban, Franciaországban, Angliában, az USA-ban is szabadalmi védelmet kapott.

Balogh Károly géplakatos 1881-ben született Ostffyasszonyfán, iparát Sárváron tanulta, segédként dolgozott Sopronban, Sárváron, Bécsben, Badenben, 1906-ban lett önálló. Kálmán nevű öccse a szakmát már fivérénél sajátította el, lakatos műhelyüket 1920-ban ketten alapították.

Az esernyőt Európában egyébként már a 16. században ismerték.  Az első európai ősesernyő vázát halcsont bordázat alkotta, amire bőrhuzat feszült, s így ez egy több kilós, hordozható, ámde igencsak nehéz szerkezetet eredményezett. A 18. század közepén újabb kísérlet következett az esernyő elterjesztésére.  Első használóját Sir Jonas Hauway-t bolondnak tartották, a londoni kocsisok ugyanis féltették a bevételüket, ami az eső leestével mindig megnövekedett. Számos tüntetés ellenére Sir Jonas 1750-től kezdve, harminc éven át sétált kitartóan esernyő alatt London utcáin. Gúny és szitok volt a része, végül nem hiába, győzött az esernyő.

A zsebben hordható aprócska esernyő már egy továbbfejlesztett változat, mely a kor igényeihez igazodott. A Vas megyei Levéltárban őrzött kis fémtok méltó bizonyítéka az emberi találékonyságnak, mely több mint 100 éve őrzi a zsebben hordható Balogh ernyőnek minden valószínűség szerint fennmaradt egyetlen eredeti példányát."

(Fotó: ng24.hu/Kisgyörgy Éva)

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.