km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathelyen a 12 egyéni választókerületben 49 képviselőjelölt méreti meg magát

Szombathelyen a 12 egyéni választókerületben 49 képviselőjelölt méreti meg magát

Négyen pályáznak a polgármesteri címre Szombathelyen, a 12 egyéni választókerületben pedig 49 képviselőjelölt méreti meg magát a vasárnapi önkormányzati választáson. A 17 fős közgyűlésbe 5-en kompenzációs listáról jutnak be. A választók arról is döntenek, kik képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben: 11 jelölőszervezet állított listát.

 

A csökkenő lakosságszám miatt tavaly át kellett rajzolni Szombathely választási térképét: 14 helyett 12 választókerületet alakítottak ki. Négy jelölőszervezet - az Éljen Szombathely!, a Fidesz-KDNP, a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesület és a Mi Hazánk Mozgalom - állított listát és jelölteket, összesen 47-et, ketten pedig függetlenként indulnak.


Az 1-es számú választókerületben, azaz a Kámon-Herény-Minerva városrészen Marton Zsolt, László Győző, Horváth Gábor, Szabó Dávid és Szekér István, a 2-esben, vagyis a Stromfeld-lakótelepen Varga Zoltán Károlyné, Bokányi Adrienn, Mák Zsombor és Kádár Csaba, az Oladot magában foglaló 3-as körzetben Horváth Attila, Melega Miklós, Horváth Erik és Pintér Csaba, a 4. számú derkovitsi választókerületben Horváth Soma, Marton Zsolt Csaba, Lakner Gyöngyi és Jagodits Zsuzsanna, az 5-ös számú derkovitsi körzetben Pars Krisztián, Czeglédy Csaba, Saly Antal és Sipos Judit, a keleti városrészt és Zanatot lefedő 6-os számú választókerületben Issovits-Kovács István, Németh Krisztián, Kolonits László és Putz Attila, a belvárosi 7-es körzetben Illés Károly, Várallai Gábor, Danka Lajos és Lukács Dániel, a 8-asban, vagyis a KISZ-lakótelepen Hende Anita, Németi Csaba, Németh Ákos és Árvai György, a Joskar-Ola-lakótelepet magában foglaló 9-esben Kázmér Balázs, Ferenczy Balázs, Kelemen Krisztián és Takács Tamás, a déli városrészen, azaz a 10. számú körzetben Pődör Zoltán, Tóth László, Tóth Kálmán és Idrányi Zsolt, a 11-esben Szuhai Viktor, Pehi Orsolya, Csiszár Zsófia és Darázs Hajnalka, a 12-es választókerületben Ágh Ernő, Benkő Zoltán, Németh László és Gálffy Áron indul képviselőjelöltként.


20 helyett 17 fős lesz a közgyűlés a következő ciklusban, 12-en egyéni körzetből, 5-en kompenzációs listáról jutnak be. 


A polgármesteri székért négyen szállnak versenybe: Balassa Péter, a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesület jelöltje, Nemény András jelenlegi polgármester, az Éljen Szombathely! jelöltje, Lenkai Nóra, a Fidesz-KDNP színeiben, illetve Danka Lajos, a Mi Hazánk Mozgalom részéről.


Nemzetiségi választás is zajlik majd vasárnap. Szombathelyen a horvátok, a németek és a romák 5-5, a szlovének 3 fős testületet választhatnak. Legtöbben, 427-en a roma nemzetiségi névjegyzékben szerepelnek.


Az Európai Parlamenti választáson 11 jelölőszervezet állított listát, közülük választhatnak a voksolók. Magyarország 21 képviselőt küldhet a 720 tagú testületbe.

 

Forrás: SZTV
Fotó: archív/Nagy Jácint
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.