km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

Szombathellyel együtt immár két magyarországi tagja van a hálózatnak, Pécs 2017-ben csatlakozott.

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntést az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete jelentette be 2024. február 14-én – számolt be Facebook-oldalán a szombahelyi önkormányzat.

Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében.

A hálózat támogatja a tagjai közötti szakpolitikai párbeszédet és az egymástól való tanulás ösztönzését kapcsolatok kialakításával, partnerségek előmozdításával, kapacitásfejlesztéssel, továbbá olyan eszközök kifejlesztésével, amelyek ösztönzik és elismerik a tanuló városok építésében elért előrehaladást.

A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén – írják.

„Szombathely 2000 éve lakott település, óriási múlttal és gazdag kultúrával, amire rendkívül büszkék vagyunk, ugyanakkor elengedhetetlen számunkra, hogy folyamatosan szem előtt tartsuk jövőbeli fejlődésünket. Városunk jövője jelentős mértékben függ munkaintenzív iparszerkezetünk válságálló tudásgazdasággá történő átalakításától. Azért csatlakoztunk az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatához, mert a digitalizáció mellett az oktatás és az élethosszig tartó tanulás a legfontosabb pillérei ennek a folyamatnak, amelyben kiemelt partnereink között szerepelnek a helyi egyetemi központok, oktatási intézmények, kamarák, magáncégek és önkormányzati intézmények, valamint a város kulturális központja; támogatva a hagyományos és a nonformális oktatás, valamint a tehetséggondozás különböző formáit. Büszkék vagyunk arra, hogy csatlakozhatunk ehhez az inspiráló közösséghez és nagyon várjuk, hogy saját jógyakorlataink bemutatásán túl más tagvárosoktól is tanulhassunk. Ne feledjék, Szombathely az a település, ahol a holnap városa a jelen valósága”

– mondta dr. Nemény András polgármester.

A február 14-i rendezvény keretében 35 ország 64 városának felvételét jelentették be. Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatának Szombathellyel együtt immár két magyarországi tagja van, Pécs 2017-ben csatlakozott.

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.