km/óra
  2024.07.24., szerda  •  Kinga, Kincső napja
Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

Szombathely UNESCO Tanuló Város lett

Szombathellyel együtt immár két magyarországi tagja van a hálózatnak, Pécs 2017-ben csatlakozott.

Szombathely bekerült az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatába, a döntést az UNESCO Élethosszig Tartó Tanulás Intézete jelentette be 2024. február 14-én – számolt be Facebook-oldalán a szombahelyi önkormányzat.

Az UNESCO kiemeli, ezek a városok kivételes elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot helyi közösségeikben az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek segítésében.

A hálózat támogatja a tagjai közötti szakpolitikai párbeszédet és az egymástól való tanulás ösztönzését kapcsolatok kialakításával, partnerségek előmozdításával, kapacitásfejlesztéssel, továbbá olyan eszközök kifejlesztésével, amelyek ösztönzik és elismerik a tanuló városok építésében elért előrehaladást.

A döntéssel Szombathely egy olyan globális hálózat részévé válik, amelynek célja inspirációt, know-how-t és jó gyakorlatot megosztani a résztvevő városok között az élethosszig tartó tanulás terén – írják.

„Szombathely 2000 éve lakott település, óriási múlttal és gazdag kultúrával, amire rendkívül büszkék vagyunk, ugyanakkor elengedhetetlen számunkra, hogy folyamatosan szem előtt tartsuk jövőbeli fejlődésünket. Városunk jövője jelentős mértékben függ munkaintenzív iparszerkezetünk válságálló tudásgazdasággá történő átalakításától. Azért csatlakoztunk az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatához, mert a digitalizáció mellett az oktatás és az élethosszig tartó tanulás a legfontosabb pillérei ennek a folyamatnak, amelyben kiemelt partnereink között szerepelnek a helyi egyetemi központok, oktatási intézmények, kamarák, magáncégek és önkormányzati intézmények, valamint a város kulturális központja; támogatva a hagyományos és a nonformális oktatás, valamint a tehetséggondozás különböző formáit. Büszkék vagyunk arra, hogy csatlakozhatunk ehhez az inspiráló közösséghez és nagyon várjuk, hogy saját jógyakorlataink bemutatásán túl más tagvárosoktól is tanulhassunk. Ne feledjék, Szombathely az a település, ahol a holnap városa a jelen valósága”

– mondta dr. Nemény András polgármester.

A február 14-i rendezvény keretében 35 ország 64 városának felvételét jelentették be. Az UNESCO Tanuló Városok Globális Hálózatának Szombathellyel együtt immár két magyarországi tagja van, Pécs 2017-ben csatlakozott.

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
A szomszéd megyében kapták el az egyik legkeresettebb magyar bűnözőt, akit tizenhárom hatóság körözött
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai elfogtak egy férfit, akit több hatóság keresett, európai elfogatóparancs is érvényben volt ellene – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu-n.
A legmagasabb szintű bírósági kitüntetést kapta dr. Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék elnöke
A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapján, a Bíróságok napján az az Országos Bírósági Hivatalban elismeréseket adtak át a Vas vármegyében dolgozóknak. Az Országos Bírósági Tanács Juhász Andor-díj arany fokozatú kitüntetést adományozott dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Törvényszék elnökének, míg tanácsosi címben részesítette Szilágyi Csilla elnöki irodavezetőt.
Üdv köztünk Hanga, Kiara, Nala, Teodor, Olivér és Huba!
Íme Szombathely legfrissebb anyakönyvi hírei!
Tudta, hogy idén májusban 652 ezer forint volt a bruttó átlagkereset?
2024 májusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Nem sikerült magához térnie a forintnak
Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.