km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
Szombathely jelenleg 15 ukrán családnak tud lakást biztosítani

Szombathely jelenleg 15 ukrán családnak tud lakást biztosítani

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere közösségi oldalán friss videót osztott meg, melyben az ukrajnai testvérvárosáról, Ungvárról beszélt. Hangsúlyozta, a feladatunk egy ilyen helyzetben a segítés. Segíteni kell a háború elszenvedőinek és különösen testvérvárosnak, Ungvárnak, ahol 12 ezer magyar él. De segíteni kell a határ menti magyar városoknak is, akik nagyon sok feladatot vállaltak.

 

A polgármester visszautalt arra, hogy a múlt héten a közgyűlés egyhangúlag meghozta azt a döntést, hogy humanitárius segítséget nyújtunk a testvérvárosnak, éppen ezért felvette a kapcsolatot Ungvár polgármesterével. Akitől a következő levelet kapta


A kárpátaljai régió és Ungvár városa az elmúlt napok óta mintegy 12 ezer honfitársunkról gondoskodik, akik menekültté váltak és elhagyták az otthonaikat az orosz hadsereg bombázása és támadása következtében.


Polgári kötelességünk, hogy itt tartózkodásukat a lehető legelfogadhatóbbá tegyük annak érdekében, hogy a háborút együtt túléljük. Arra kérjük, nyújtsanak támogatást és segítséget a városnak ebben a nehéz időszakban! Minden humanitárius segítséget, az orosz inváziót elszenvedő emberekhez irányítunk.


Amire szükség lenne: ágyak, hálózsákok, orvosi eszközök, elsősegélykészlet, takarók, párnák és ágyneműk, személyes higiéniai termékek, tisztítószer, eldobható edények és evőeszközök, fűtőtestek, tartós élelmiszerek.


Kérjük, tájékoztassanak arról is, hogy lehetséges-e, hogy városuk ideiglenes háborús menekülteket fogadjon be, anyákat gyermekeikkel és időseket...


A polgármester szerint három fő feladatuk van: az adományok gyűjtése, az eljuttatása és amennyiben van rá felajánlás, úgy a fogadása a menekülteknek. Felvette a kapcsolatot az Egyházmegyei Karitász vezetőjével, helyi vezetőjével, Tuczainé Régvári Mariettával és a Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével, Asbóth Máriával. Tartottak egy kis csapatgyűlést, és arra jutottak, hogy a legjobb, ha a Hollán Ernő utca 14. szám alá, a Karitásznak a helyi központjába viszi mindenki az adományokat. Innen tudják majd a Karitász és az önkormányzat buszaival a megfelelő helyszínre vinni az adományokat.


A lakásoknak a biztosításában dr. Nemény András azt tartaná szerencsésnek, ha annyian jönnének, amennyi lakást fel tudnak ajánlani. Jelenleg 15 családnak az elhelyezését tudja biztosítani, főként a Karitász és az önkormányzat. Az önkormányzat részéről a következő napokban látni fogják, hogy milyen további lakhatási lehetőségek vannak még.


Hozzáfűzte még: tudja, hogy nagyon sok szombathelyi is tenne felajánlást, és arra kér mindenkit, ha ilyen szándéka van, akkor a város honlapján ezt az űrlapot, töltse ki. Dr. Czeglédy Csabát, a Szociális és Lakás Bizottság elnökét a 06 30 939 6915-ös telefonszámon, illetve a szociális osztály vezetőjét, Szentkirályi Bernadettet a 06 20 337 1393-as telefonszámon lehet keresni, ők meg tudják szervezni a menekülteknek az érkezését és az elszállásolását. A város annyi szerepet tud még ebben vállalni, hogy az étkezésüket biztosítani tudja.


A polgármester elmondta még, hogy többnyire gyerekes családokról van szó, leginkább a férj otthon maradt, tehát nem tudott átjönni a határon, vagy besorozták katonának. Valószínűleg és remélhetőleg nem sok időről lenne szó, hiszen valamennyien vissza akarnak menni, ahogy a helyzet rendeződik. 


Arra kért mindenkit, hogy ebben a nehéz helyzetben segítsen, de segítsen jól és szervezetten, hogy minden jó szándék eljusson a célhoz, ezért vegye igénybe az önkormányzat koordinálását és az egyházmegyei Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat munkáját.

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak