km/óra
  2023.03.27., hétfő  •  Hajnalka napja
Szombathely jelenleg 15 ukrán családnak tud lakást biztosítani

Szombathely jelenleg 15 ukrán családnak tud lakást biztosítani

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere közösségi oldalán friss videót osztott meg, melyben az ukrajnai testvérvárosáról, Ungvárról beszélt. Hangsúlyozta, a feladatunk egy ilyen helyzetben a segítés. Segíteni kell a háború elszenvedőinek és különösen testvérvárosnak, Ungvárnak, ahol 12 ezer magyar él. De segíteni kell a határ menti magyar városoknak is, akik nagyon sok feladatot vállaltak.

 

A polgármester visszautalt arra, hogy a múlt héten a közgyűlés egyhangúlag meghozta azt a döntést, hogy humanitárius segítséget nyújtunk a testvérvárosnak, éppen ezért felvette a kapcsolatot Ungvár polgármesterével. Akitől a következő levelet kapta


A kárpátaljai régió és Ungvár városa az elmúlt napok óta mintegy 12 ezer honfitársunkról gondoskodik, akik menekültté váltak és elhagyták az otthonaikat az orosz hadsereg bombázása és támadása következtében.


Polgári kötelességünk, hogy itt tartózkodásukat a lehető legelfogadhatóbbá tegyük annak érdekében, hogy a háborút együtt túléljük. Arra kérjük, nyújtsanak támogatást és segítséget a városnak ebben a nehéz időszakban! Minden humanitárius segítséget, az orosz inváziót elszenvedő emberekhez irányítunk.


Amire szükség lenne: ágyak, hálózsákok, orvosi eszközök, elsősegélykészlet, takarók, párnák és ágyneműk, személyes higiéniai termékek, tisztítószer, eldobható edények és evőeszközök, fűtőtestek, tartós élelmiszerek.


Kérjük, tájékoztassanak arról is, hogy lehetséges-e, hogy városuk ideiglenes háborús menekülteket fogadjon be, anyákat gyermekeikkel és időseket...


A polgármester szerint három fő feladatuk van: az adományok gyűjtése, az eljuttatása és amennyiben van rá felajánlás, úgy a fogadása a menekülteknek. Felvette a kapcsolatot az Egyházmegyei Karitász vezetőjével, helyi vezetőjével, Tuczainé Régvári Mariettával és a Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével, Asbóth Máriával. Tartottak egy kis csapatgyűlést, és arra jutottak, hogy a legjobb, ha a Hollán Ernő utca 14. szám alá, a Karitásznak a helyi központjába viszi mindenki az adományokat. Innen tudják majd a Karitász és az önkormányzat buszaival a megfelelő helyszínre vinni az adományokat.


A lakásoknak a biztosításában dr. Nemény András azt tartaná szerencsésnek, ha annyian jönnének, amennyi lakást fel tudnak ajánlani. Jelenleg 15 családnak az elhelyezését tudja biztosítani, főként a Karitász és az önkormányzat. Az önkormányzat részéről a következő napokban látni fogják, hogy milyen további lakhatási lehetőségek vannak még.


Hozzáfűzte még: tudja, hogy nagyon sok szombathelyi is tenne felajánlást, és arra kér mindenkit, ha ilyen szándéka van, akkor a város honlapján ezt az űrlapot, töltse ki. Dr. Czeglédy Csabát, a Szociális és Lakás Bizottság elnökét a 06 30 939 6915-ös telefonszámon, illetve a szociális osztály vezetőjét, Szentkirályi Bernadettet a 06 20 337 1393-as telefonszámon lehet keresni, ők meg tudják szervezni a menekülteknek az érkezését és az elszállásolását. A város annyi szerepet tud még ebben vállalni, hogy az étkezésüket biztosítani tudja.


A polgármester elmondta még, hogy többnyire gyerekes családokról van szó, leginkább a férj otthon maradt, tehát nem tudott átjönni a határon, vagy besorozták katonának. Valószínűleg és remélhetőleg nem sok időről lenne szó, hiszen valamennyien vissza akarnak menni, ahogy a helyzet rendeződik. 


Arra kért mindenkit, hogy ebben a nehéz helyzetben segítsen, de segítsen jól és szervezetten, hogy minden jó szándék eljusson a célhoz, ezért vegye igénybe az önkormányzat koordinálását és az egyházmegyei Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat munkáját.

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
legfrissebbek
Áprilisban velemi utcát neveznek el Törőcsik Mariról
Megvan a pontos dátum is, hogy mikor avatják fel az utcanévtáblát - írja a Nyugat.hu.
Haladás-Viktória: egygólos vereség a Puskás Akadémia otthonában
A szombathelyiek a második félidőben bátran, jól futballoztak, Szemán-Tóth Barbara 30. percben szerzett gólja azonban eldöntötte a három pont sorsát.
Két baleset az elmúlt 72 órában: Hétvégi rendőrségi összefoglaló
Kettő, személyi sérüléssel járó baleset történt az elmúlt 72 órában a vármegyei utakon. Hét anyagi káros balesetnél is intézkedtek a rendőrök - közölte a rendőrség.
Három autó tört össze Szombathelyen
A kereszteződéshez érkező terepjáró féke az elmondás alapján nem működött. A Toyota először egy másik terepjáró oldalába hajtott, majd ütközött egy Mercedessel. Senki sem sérült meg - írja a 112Press.
Sikerrel szerepeltek a szombathelyi karatések Németországban
A hétvégén rendezték meg a németországi Burghardtsdorfban a 18. Zwönitztalpokal elnevezésű Nyílt Nemzetközi Karate Versenyt. A megmérettetésen 7 ország 59 egyesülete 673 nevezéssel képviseltette magát - írja a Nyugat.