km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Szombathely jelenleg 15 ukrán családnak tud lakást biztosítani

Szombathely jelenleg 15 ukrán családnak tud lakást biztosítani

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere közösségi oldalán friss videót osztott meg, melyben az ukrajnai testvérvárosáról, Ungvárról beszélt. Hangsúlyozta, a feladatunk egy ilyen helyzetben a segítés. Segíteni kell a háború elszenvedőinek és különösen testvérvárosnak, Ungvárnak, ahol 12 ezer magyar él. De segíteni kell a határ menti magyar városoknak is, akik nagyon sok feladatot vállaltak.

 

A polgármester visszautalt arra, hogy a múlt héten a közgyűlés egyhangúlag meghozta azt a döntést, hogy humanitárius segítséget nyújtunk a testvérvárosnak, éppen ezért felvette a kapcsolatot Ungvár polgármesterével. Akitől a következő levelet kapta


A kárpátaljai régió és Ungvár városa az elmúlt napok óta mintegy 12 ezer honfitársunkról gondoskodik, akik menekültté váltak és elhagyták az otthonaikat az orosz hadsereg bombázása és támadása következtében.


Polgári kötelességünk, hogy itt tartózkodásukat a lehető legelfogadhatóbbá tegyük annak érdekében, hogy a háborút együtt túléljük. Arra kérjük, nyújtsanak támogatást és segítséget a városnak ebben a nehéz időszakban! Minden humanitárius segítséget, az orosz inváziót elszenvedő emberekhez irányítunk.


Amire szükség lenne: ágyak, hálózsákok, orvosi eszközök, elsősegélykészlet, takarók, párnák és ágyneműk, személyes higiéniai termékek, tisztítószer, eldobható edények és evőeszközök, fűtőtestek, tartós élelmiszerek.


Kérjük, tájékoztassanak arról is, hogy lehetséges-e, hogy városuk ideiglenes háborús menekülteket fogadjon be, anyákat gyermekeikkel és időseket...


A polgármester szerint három fő feladatuk van: az adományok gyűjtése, az eljuttatása és amennyiben van rá felajánlás, úgy a fogadása a menekülteknek. Felvette a kapcsolatot az Egyházmegyei Karitász vezetőjével, helyi vezetőjével, Tuczainé Régvári Mariettával és a Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével, Asbóth Máriával. Tartottak egy kis csapatgyűlést, és arra jutottak, hogy a legjobb, ha a Hollán Ernő utca 14. szám alá, a Karitásznak a helyi központjába viszi mindenki az adományokat. Innen tudják majd a Karitász és az önkormányzat buszaival a megfelelő helyszínre vinni az adományokat.


A lakásoknak a biztosításában dr. Nemény András azt tartaná szerencsésnek, ha annyian jönnének, amennyi lakást fel tudnak ajánlani. Jelenleg 15 családnak az elhelyezését tudja biztosítani, főként a Karitász és az önkormányzat. Az önkormányzat részéről a következő napokban látni fogják, hogy milyen további lakhatási lehetőségek vannak még.


Hozzáfűzte még: tudja, hogy nagyon sok szombathelyi is tenne felajánlást, és arra kér mindenkit, ha ilyen szándéka van, akkor a város honlapján ezt az űrlapot, töltse ki. Dr. Czeglédy Csabát, a Szociális és Lakás Bizottság elnökét a 06 30 939 6915-ös telefonszámon, illetve a szociális osztály vezetőjét, Szentkirályi Bernadettet a 06 20 337 1393-as telefonszámon lehet keresni, ők meg tudják szervezni a menekülteknek az érkezését és az elszállásolását. A város annyi szerepet tud még ebben vállalni, hogy az étkezésüket biztosítani tudja.


A polgármester elmondta még, hogy többnyire gyerekes családokról van szó, leginkább a férj otthon maradt, tehát nem tudott átjönni a határon, vagy besorozták katonának. Valószínűleg és remélhetőleg nem sok időről lenne szó, hiszen valamennyien vissza akarnak menni, ahogy a helyzet rendeződik. 


Arra kért mindenkit, hogy ebben a nehéz helyzetben segítsen, de segítsen jól és szervezetten, hogy minden jó szándék eljusson a célhoz, ezért vegye igénybe az önkormányzat koordinálását és az egyházmegyei Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat munkáját.

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.