km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szombathely 2030: a kormány asztalára kerültek a tervek

Szombathely 2030: a kormány asztalára kerültek a tervek

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Nemény András polgármester, valamint Bokányi Adrienn tanácsnok csütörtökön bemutatták a Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek Budapesten. A megbeszélésen egyértelműsítették, hogy az útfejlesztések határozzák meg a város jövőjét. A kormány e tekintetben teljes támogatásáról biztosította a szombathelyi delegációt.

A Szombathely 2030 elnevezésű, hosszú távú gazdaság- és városfejlesztési programot a frakciókkal történt egyeztetést követően nemrég fogadta el dr. Nemény András polgármester. Egy 15-18 fős szakmai stáb csaknem három hónapon át dolgozott a koncepción, amelynek lényege, hogy válságálló, több lábon nyugvó, stabilan működő gazdasága legyen Szombathelynek, illetve okos és zöld fejlesztések révén vonzóbbá váljon a város a befektetők és a lakosok számára is. A program kidolgozásában részt vettek a legnagyobb cégek vezetői, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselői, civil szervezetek, az ELTE, valamint ezer helyi lakos mondta el véleményét kérdőíves és szabad szöveges formában a tervekről. 


Előrelátó és átfogó anyag született


A szombathelyi küldöttség tagjai csütörtökön csaknem háromnegyed órás megbeszélést folytattak a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a fejlesztési csomagról.


- Úgy gondoltuk, a Szombathely 2030 program érdemes arra, hogy a kormány képviselője is részletesen megismerje. Gulyás Gergely az egyeztetésen támogathatónak nevezte a koncepciót, jónak tartotta, hogy az az uniós és kormányzati fejlesztési prioritásokkal összhangban készült el, továbbá dicsérte az előrelátásunkat, hiszen ez az átfogó anyag versenyelőnyt jelenthet számunkra más városokkal szemben, ha például közvetlen uniós források lehívásáról van szó. A további részleteket majd Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral fogjuk egyeztetni – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Nemény András a tárgyalást követően. 


A Szombathely 2030 fejlesztései illeszkednek a különböző ágazati operatív programokba, a járvány utáni újraindítási tervekbe, és számos uniós törekvéssel is összecsengenek. A csomag tartalmazza a város jövőjét meghatározó infrastrukturális fejlesztéseket is. Dr. Hende Csaba elsősorban ezekről a létfontosságú útépítésekről beszélt a budapesti egyeztetésen. 


Mint ismert, az Európai Unió nem nyújt közvetlen támogatást útfejlesztésekhez, csak vasútépítéshez. Így a tervek megvalósításához kormányzati szándék és anyagi forrás szükséges.

-A találkozó a közvetítésemmel jött létre, és nagyon sikeresnek gondolom – értékelt Szombathely országgyűlési képviselője. - Gulyás Gergely arról biztosított minket, hogy a program minden egyes eleme találkozik a kormány szándékaival. Egyetértettünk abban, hogy az útépítések a legfontosabbak Szombathely fejlődése szempontjából. A Szombathely-Kőszeg közötti M87-es gyorsforgalmi út közvetlen összeköttetést teremt majd Béccsel, míg az M86-os déli irányba történő fejlesztése a horvát és szlovén autópálya-hálózathoz, valamint az észak-olaszországi régiókhoz kapcsol minket. A tervek közt szerepel a szombathelyi elkerülő út, ami az M86-ost köti össze az épülő M87-essel, s azon keresztül a 89-es főúttal. A szélrózsa minden irányába futó utak révén kinyílik a világ Szombathely számára. Politikai pályafutásom egyik legnagyobb sikerének tartom, hogy ez a három útszakasz megvalósulhat. Összesen több mint 50 kilométer gyorsforgalmi útról van szó, amelynek építési költsége jócskán meghaladja a 100 milliárd forintot. Mindhárom számunkra létfontosságú útfejlesztés szerepel az 1974/2020-as kormányhatározatban mint kiemelt társadalmi igényen alapuló közútfejlesztés, tehát eldöntött kérdés, hogy a kormány teljes mértékben biztosítja az utak megépítéséhez szükséges fedezetet. Mindhárom említett útszakasz befejezése a következő ciklusban, 2026-ig várható. Beszéltünk gyorsítási lehetőségekről is, hiszen a kivitelezés és a kiviteli tervek elkészítése most már egy közbeszerzési eljárásban is elbírálható, így időt spórolnánk, és akár már jövő tavasszal letehetjük az elkerülő út alapkövét – tette hozzá dr. Hende Csaba.
 

Kompenzációról később


A megbeszélésen dr. Nemény András polgármester szóba hozta a kormányzati kompenzáció kérdését. Újfent nyomatékosította, mekkora szükség van az iparűzési adóból kieső bevétel visszapótlására a város működőképességének megőrzése érdekében. Gulyás Gergely elmondta, az összes érintett várossal megtörtént az egyeztetés, április végén születik kormánydöntés arról, miként támogatja a kormány a 25 ezer fő feletti lakosságszámú városokat.

Borítókép: dr. Nemény András (balról), dr. Hende Csaba, Bokányi Adrienn, Gulyás Gergely
 

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.