km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Szombathely 2030: a kormány asztalára kerültek a tervek

Szombathely 2030: a kormány asztalára kerültek a tervek

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Nemény András polgármester, valamint Bokányi Adrienn tanácsnok csütörtökön bemutatták a Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek Budapesten. A megbeszélésen egyértelműsítették, hogy az útfejlesztések határozzák meg a város jövőjét. A kormány e tekintetben teljes támogatásáról biztosította a szombathelyi delegációt.

A Szombathely 2030 elnevezésű, hosszú távú gazdaság- és városfejlesztési programot a frakciókkal történt egyeztetést követően nemrég fogadta el dr. Nemény András polgármester. Egy 15-18 fős szakmai stáb csaknem három hónapon át dolgozott a koncepción, amelynek lényege, hogy válságálló, több lábon nyugvó, stabilan működő gazdasága legyen Szombathelynek, illetve okos és zöld fejlesztések révén vonzóbbá váljon a város a befektetők és a lakosok számára is. A program kidolgozásában részt vettek a legnagyobb cégek vezetői, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselői, civil szervezetek, az ELTE, valamint ezer helyi lakos mondta el véleményét kérdőíves és szabad szöveges formában a tervekről. 


Előrelátó és átfogó anyag született


A szombathelyi küldöttség tagjai csütörtökön csaknem háromnegyed órás megbeszélést folytattak a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a fejlesztési csomagról.


- Úgy gondoltuk, a Szombathely 2030 program érdemes arra, hogy a kormány képviselője is részletesen megismerje. Gulyás Gergely az egyeztetésen támogathatónak nevezte a koncepciót, jónak tartotta, hogy az az uniós és kormányzati fejlesztési prioritásokkal összhangban készült el, továbbá dicsérte az előrelátásunkat, hiszen ez az átfogó anyag versenyelőnyt jelenthet számunkra más városokkal szemben, ha például közvetlen uniós források lehívásáról van szó. A további részleteket majd Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral fogjuk egyeztetni – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Nemény András a tárgyalást követően. 


A Szombathely 2030 fejlesztései illeszkednek a különböző ágazati operatív programokba, a járvány utáni újraindítási tervekbe, és számos uniós törekvéssel is összecsengenek. A csomag tartalmazza a város jövőjét meghatározó infrastrukturális fejlesztéseket is. Dr. Hende Csaba elsősorban ezekről a létfontosságú útépítésekről beszélt a budapesti egyeztetésen. 


Mint ismert, az Európai Unió nem nyújt közvetlen támogatást útfejlesztésekhez, csak vasútépítéshez. Így a tervek megvalósításához kormányzati szándék és anyagi forrás szükséges.

-A találkozó a közvetítésemmel jött létre, és nagyon sikeresnek gondolom – értékelt Szombathely országgyűlési képviselője. - Gulyás Gergely arról biztosított minket, hogy a program minden egyes eleme találkozik a kormány szándékaival. Egyetértettünk abban, hogy az útépítések a legfontosabbak Szombathely fejlődése szempontjából. A Szombathely-Kőszeg közötti M87-es gyorsforgalmi út közvetlen összeköttetést teremt majd Béccsel, míg az M86-os déli irányba történő fejlesztése a horvát és szlovén autópálya-hálózathoz, valamint az észak-olaszországi régiókhoz kapcsol minket. A tervek közt szerepel a szombathelyi elkerülő út, ami az M86-ost köti össze az épülő M87-essel, s azon keresztül a 89-es főúttal. A szélrózsa minden irányába futó utak révén kinyílik a világ Szombathely számára. Politikai pályafutásom egyik legnagyobb sikerének tartom, hogy ez a három útszakasz megvalósulhat. Összesen több mint 50 kilométer gyorsforgalmi útról van szó, amelynek építési költsége jócskán meghaladja a 100 milliárd forintot. Mindhárom számunkra létfontosságú útfejlesztés szerepel az 1974/2020-as kormányhatározatban mint kiemelt társadalmi igényen alapuló közútfejlesztés, tehát eldöntött kérdés, hogy a kormány teljes mértékben biztosítja az utak megépítéséhez szükséges fedezetet. Mindhárom említett útszakasz befejezése a következő ciklusban, 2026-ig várható. Beszéltünk gyorsítási lehetőségekről is, hiszen a kivitelezés és a kiviteli tervek elkészítése most már egy közbeszerzési eljárásban is elbírálható, így időt spórolnánk, és akár már jövő tavasszal letehetjük az elkerülő út alapkövét – tette hozzá dr. Hende Csaba.
 

Kompenzációról később


A megbeszélésen dr. Nemény András polgármester szóba hozta a kormányzati kompenzáció kérdését. Újfent nyomatékosította, mekkora szükség van az iparűzési adóból kieső bevétel visszapótlására a város működőképességének megőrzése érdekében. Gulyás Gergely elmondta, az összes érintett várossal megtörtént az egyeztetés, április végén születik kormánydöntés arról, miként támogatja a kormány a 25 ezer fő feletti lakosságszámú városokat.

Borítókép: dr. Nemény András (balról), dr. Hende Csaba, Bokányi Adrienn, Gulyás Gergely
 

kapcsolódó cikkek
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Elkészült Szombathely átfogó, ciklusokon átívelő gazdaság- és városfejlesztési programja, a Szombathely2030. A koncepció kialakításába az üzleti élet szereplői mellett a polgárokat is bevonták, az elképzeléseket pedig a magyar és uniós fejlesztésekbe is beépítik. A programról annak felelősével, Bokányi Adrienn tanácsnokkal (ÉSZ!) beszélgettünk. 
címkék
kapcsolódó cikkek
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Elkészült Szombathely átfogó, ciklusokon átívelő gazdaság- és városfejlesztési programja, a Szombathely2030. A koncepció kialakításába az üzleti élet szereplői mellett a polgárokat is bevonták, az elképzeléseket pedig a magyar és uniós fejlesztésekbe is beépítik. A programról annak felelősével, Bokányi Adrienn tanácsnokkal (ÉSZ!) beszélgettünk. 
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.