km/óra
  2022.09.28., szerda  •  Vencel napja
Szombathely 2030: a kormány asztalára kerültek a tervek

Szombathely 2030: a kormány asztalára kerültek a tervek

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Nemény András polgármester, valamint Bokányi Adrienn tanácsnok csütörtökön bemutatták a Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek Budapesten. A megbeszélésen egyértelműsítették, hogy az útfejlesztések határozzák meg a város jövőjét. A kormány e tekintetben teljes támogatásáról biztosította a szombathelyi delegációt.

A Szombathely 2030 elnevezésű, hosszú távú gazdaság- és városfejlesztési programot a frakciókkal történt egyeztetést követően nemrég fogadta el dr. Nemény András polgármester. Egy 15-18 fős szakmai stáb csaknem három hónapon át dolgozott a koncepción, amelynek lényege, hogy válságálló, több lábon nyugvó, stabilan működő gazdasága legyen Szombathelynek, illetve okos és zöld fejlesztések révén vonzóbbá váljon a város a befektetők és a lakosok számára is. A program kidolgozásában részt vettek a legnagyobb cégek vezetői, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselői, civil szervezetek, az ELTE, valamint ezer helyi lakos mondta el véleményét kérdőíves és szabad szöveges formában a tervekről. 


Előrelátó és átfogó anyag született


A szombathelyi küldöttség tagjai csütörtökön csaknem háromnegyed órás megbeszélést folytattak a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a fejlesztési csomagról.


- Úgy gondoltuk, a Szombathely 2030 program érdemes arra, hogy a kormány képviselője is részletesen megismerje. Gulyás Gergely az egyeztetésen támogathatónak nevezte a koncepciót, jónak tartotta, hogy az az uniós és kormányzati fejlesztési prioritásokkal összhangban készült el, továbbá dicsérte az előrelátásunkat, hiszen ez az átfogó anyag versenyelőnyt jelenthet számunkra más városokkal szemben, ha például közvetlen uniós források lehívásáról van szó. A további részleteket majd Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral fogjuk egyeztetni – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Nemény András a tárgyalást követően. 


A Szombathely 2030 fejlesztései illeszkednek a különböző ágazati operatív programokba, a járvány utáni újraindítási tervekbe, és számos uniós törekvéssel is összecsengenek. A csomag tartalmazza a város jövőjét meghatározó infrastrukturális fejlesztéseket is. Dr. Hende Csaba elsősorban ezekről a létfontosságú útépítésekről beszélt a budapesti egyeztetésen. 


Mint ismert, az Európai Unió nem nyújt közvetlen támogatást útfejlesztésekhez, csak vasútépítéshez. Így a tervek megvalósításához kormányzati szándék és anyagi forrás szükséges.

-A találkozó a közvetítésemmel jött létre, és nagyon sikeresnek gondolom – értékelt Szombathely országgyűlési képviselője. - Gulyás Gergely arról biztosított minket, hogy a program minden egyes eleme találkozik a kormány szándékaival. Egyetértettünk abban, hogy az útépítések a legfontosabbak Szombathely fejlődése szempontjából. A Szombathely-Kőszeg közötti M87-es gyorsforgalmi út közvetlen összeköttetést teremt majd Béccsel, míg az M86-os déli irányba történő fejlesztése a horvát és szlovén autópálya-hálózathoz, valamint az észak-olaszországi régiókhoz kapcsol minket. A tervek közt szerepel a szombathelyi elkerülő út, ami az M86-ost köti össze az épülő M87-essel, s azon keresztül a 89-es főúttal. A szélrózsa minden irányába futó utak révén kinyílik a világ Szombathely számára. Politikai pályafutásom egyik legnagyobb sikerének tartom, hogy ez a három útszakasz megvalósulhat. Összesen több mint 50 kilométer gyorsforgalmi útról van szó, amelynek építési költsége jócskán meghaladja a 100 milliárd forintot. Mindhárom számunkra létfontosságú útfejlesztés szerepel az 1974/2020-as kormányhatározatban mint kiemelt társadalmi igényen alapuló közútfejlesztés, tehát eldöntött kérdés, hogy a kormány teljes mértékben biztosítja az utak megépítéséhez szükséges fedezetet. Mindhárom említett útszakasz befejezése a következő ciklusban, 2026-ig várható. Beszéltünk gyorsítási lehetőségekről is, hiszen a kivitelezés és a kiviteli tervek elkészítése most már egy közbeszerzési eljárásban is elbírálható, így időt spórolnánk, és akár már jövő tavasszal letehetjük az elkerülő út alapkövét – tette hozzá dr. Hende Csaba.
 

Kompenzációról később


A megbeszélésen dr. Nemény András polgármester szóba hozta a kormányzati kompenzáció kérdését. Újfent nyomatékosította, mekkora szükség van az iparűzési adóból kieső bevétel visszapótlására a város működőképességének megőrzése érdekében. Gulyás Gergely elmondta, az összes érintett várossal megtörtént az egyeztetés, április végén születik kormánydöntés arról, miként támogatja a kormány a 25 ezer fő feletti lakosságszámú városokat.

Borítókép: dr. Nemény András (balról), dr. Hende Csaba, Bokányi Adrienn, Gulyás Gergely
 

kapcsolódó cikkek
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Elkészült Szombathely átfogó, ciklusokon átívelő gazdaság- és városfejlesztési programja, a Szombathely2030. A koncepció kialakításába az üzleti élet szereplői mellett a polgárokat is bevonták, az elképzeléseket pedig a magyar és uniós fejlesztésekbe is beépítik. A programról annak felelősével, Bokányi Adrienn tanácsnokkal (ÉSZ!) beszélgettünk. 
címkék
kapcsolódó cikkek
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Elkészült Szombathely átfogó, ciklusokon átívelő gazdaság- és városfejlesztési programja, a Szombathely2030. A koncepció kialakításába az üzleti élet szereplői mellett a polgárokat is bevonták, az elképzeléseket pedig a magyar és uniós fejlesztésekbe is beépítik. A programról annak felelősével, Bokányi Adrienn tanácsnokkal (ÉSZ!) beszélgettünk. 
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A nyári szünet utáni első rendes ülését tartja csütörtökön a szombathelyi képviselő-testület. 14 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyalnak. A 9 órakor kezdődő közgyűlést élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán, az sztv.hu-n és a Facebookon, valamint honlapunkon is.
Élőláncot szervez 15. születésnapja alkalmából a Weöres Sándor Színház
Magára hagyott a hajléktalanszállón egy öntudatlan embert, aki meghalt: felfüggesztett börtönt kapott
A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. Elrendelte pártfogó felügyeletét, valamint kötelezte 366.681 forint bűnügyi költség megfizetésére.
NNK: a múlt héten enyhén csökkent a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
Enyhén csökkent a szennyvízben a koronavírus koncentrációja a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.
A biztonsági őr rúgott meg egy kiskorút egy szombathelyi szórakozóhelyen