km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Szombathely 2030: a kormány asztalára kerültek a tervek

Szombathely 2030: a kormány asztalára kerültek a tervek

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Nemény András polgármester, valamint Bokányi Adrienn tanácsnok csütörtökön bemutatták a Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek Budapesten. A megbeszélésen egyértelműsítették, hogy az útfejlesztések határozzák meg a város jövőjét. A kormány e tekintetben teljes támogatásáról biztosította a szombathelyi delegációt.

A Szombathely 2030 elnevezésű, hosszú távú gazdaság- és városfejlesztési programot a frakciókkal történt egyeztetést követően nemrég fogadta el dr. Nemény András polgármester. Egy 15-18 fős szakmai stáb csaknem három hónapon át dolgozott a koncepción, amelynek lényege, hogy válságálló, több lábon nyugvó, stabilan működő gazdasága legyen Szombathelynek, illetve okos és zöld fejlesztések révén vonzóbbá váljon a város a befektetők és a lakosok számára is. A program kidolgozásában részt vettek a legnagyobb cégek vezetői, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselői, civil szervezetek, az ELTE, valamint ezer helyi lakos mondta el véleményét kérdőíves és szabad szöveges formában a tervekről. 


Előrelátó és átfogó anyag született


A szombathelyi küldöttség tagjai csütörtökön csaknem háromnegyed órás megbeszélést folytattak a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a fejlesztési csomagról.


- Úgy gondoltuk, a Szombathely 2030 program érdemes arra, hogy a kormány képviselője is részletesen megismerje. Gulyás Gergely az egyeztetésen támogathatónak nevezte a koncepciót, jónak tartotta, hogy az az uniós és kormányzati fejlesztési prioritásokkal összhangban készült el, továbbá dicsérte az előrelátásunkat, hiszen ez az átfogó anyag versenyelőnyt jelenthet számunkra más városokkal szemben, ha például közvetlen uniós források lehívásáról van szó. A további részleteket majd Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral fogjuk egyeztetni – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Nemény András a tárgyalást követően. 


A Szombathely 2030 fejlesztései illeszkednek a különböző ágazati operatív programokba, a járvány utáni újraindítási tervekbe, és számos uniós törekvéssel is összecsengenek. A csomag tartalmazza a város jövőjét meghatározó infrastrukturális fejlesztéseket is. Dr. Hende Csaba elsősorban ezekről a létfontosságú útépítésekről beszélt a budapesti egyeztetésen. 


Mint ismert, az Európai Unió nem nyújt közvetlen támogatást útfejlesztésekhez, csak vasútépítéshez. Így a tervek megvalósításához kormányzati szándék és anyagi forrás szükséges.

-A találkozó a közvetítésemmel jött létre, és nagyon sikeresnek gondolom – értékelt Szombathely országgyűlési képviselője. - Gulyás Gergely arról biztosított minket, hogy a program minden egyes eleme találkozik a kormány szándékaival. Egyetértettünk abban, hogy az útépítések a legfontosabbak Szombathely fejlődése szempontjából. A Szombathely-Kőszeg közötti M87-es gyorsforgalmi út közvetlen összeköttetést teremt majd Béccsel, míg az M86-os déli irányba történő fejlesztése a horvát és szlovén autópálya-hálózathoz, valamint az észak-olaszországi régiókhoz kapcsol minket. A tervek közt szerepel a szombathelyi elkerülő út, ami az M86-ost köti össze az épülő M87-essel, s azon keresztül a 89-es főúttal. A szélrózsa minden irányába futó utak révén kinyílik a világ Szombathely számára. Politikai pályafutásom egyik legnagyobb sikerének tartom, hogy ez a három útszakasz megvalósulhat. Összesen több mint 50 kilométer gyorsforgalmi útról van szó, amelynek építési költsége jócskán meghaladja a 100 milliárd forintot. Mindhárom számunkra létfontosságú útfejlesztés szerepel az 1974/2020-as kormányhatározatban mint kiemelt társadalmi igényen alapuló közútfejlesztés, tehát eldöntött kérdés, hogy a kormány teljes mértékben biztosítja az utak megépítéséhez szükséges fedezetet. Mindhárom említett útszakasz befejezése a következő ciklusban, 2026-ig várható. Beszéltünk gyorsítási lehetőségekről is, hiszen a kivitelezés és a kiviteli tervek elkészítése most már egy közbeszerzési eljárásban is elbírálható, így időt spórolnánk, és akár már jövő tavasszal letehetjük az elkerülő út alapkövét – tette hozzá dr. Hende Csaba.
 

Kompenzációról később


A megbeszélésen dr. Nemény András polgármester szóba hozta a kormányzati kompenzáció kérdését. Újfent nyomatékosította, mekkora szükség van az iparűzési adóból kieső bevétel visszapótlására a város működőképességének megőrzése érdekében. Gulyás Gergely elmondta, az összes érintett várossal megtörtént az egyeztetés, április végén születik kormánydöntés arról, miként támogatja a kormány a 25 ezer fő feletti lakosságszámú városokat.

Borítókép: dr. Nemény András (balról), dr. Hende Csaba, Bokányi Adrienn, Gulyás Gergely
 

kapcsolódó cikkek
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Elkészült Szombathely átfogó, ciklusokon átívelő gazdaság- és városfejlesztési programja, a Szombathely2030. A koncepció kialakításába az üzleti élet szereplői mellett a polgárokat is bevonták, az elképzeléseket pedig a magyar és uniós fejlesztésekbe is beépítik. A programról annak felelősével, Bokányi Adrienn tanácsnokkal (ÉSZ!) beszélgettünk. 
címkék
kapcsolódó cikkek
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Szombathely2030: zöld, okos, élhető
Elkészült Szombathely átfogó, ciklusokon átívelő gazdaság- és városfejlesztési programja, a Szombathely2030. A koncepció kialakításába az üzleti élet szereplői mellett a polgárokat is bevonták, az elképzeléseket pedig a magyar és uniós fejlesztésekbe is beépítik. A programról annak felelősével, Bokányi Adrienn tanácsnokkal (ÉSZ!) beszélgettünk. 
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Megyei I. osztály: mindkét vasárnapi mérkőzésen döntetlen született
A Vép pontvesztésével biztossá vált a Celldömölk harmadik helye, a Bük nehéz helyzetből mentett pontot a Táplán otthonában.
legfrissebbek
Már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
A válaszadók nagyjából kétharmada szintén maximum 10 alkalmazást használt nagyobb gyakorisággal.
Egy apa ölhette meg lányait Aszódon
A 46 éves férfi - nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra - álmukban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács közelében egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.
 Mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön 
A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Hamis pozitív Covid-teszttel akarta elkerülni a börtönt egy tolvaj
A hamis teszt beszerzésében a férfi egy 28 éves ismerősének segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Az első mintavételkor, tavaly decemberben százezer forintot adott át a 48 éves nőnek.
Ötkilónyi heroint akart Magyarországra csempészni egy német férfi
A dupla falú kofferben a férfi tizenhárom, fóliába tekert csomagban heroint rejtett el.