km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
Szívvel, tettel szeresd a hazát! Éhen Gyula születésének 169. évfordulóját ünnepelték

Szívvel, tettel szeresd a hazát! Éhen Gyula születésének 169. évfordulóját ünnepelték

Éhen Gyula ügyvéd, író, Szombathely polgármestere, országgyűlési képviselő születésének 169. évfordulójára emlékeztek kedden délután. Alkotás utcai szobránál Kozma Gábor, az Éhen Gyula Baráti Kör elnöke mondott beszédet.

34 éve tart megemlékezést Éhen Gyula születésnapjára emlékezve az Éhen Gyula Baráti Kör. Ma arra a személyiségre emlékezünk – mondta Kozma Gábor –, aki szerencsés történelmi helyzetben megragadta az alkalmat, hogy Szombathelyt modernizálódó polgárvárossá tegye. Egy élhető, gazdaságilag fejlett és szellemileg pezsgő várost teremtett a kor szellemi és gazdasági elitjével karöltve, az erőket közös cél irányába terelve.

Útépítések, a villamosközlekedés és csatornázás fémjelzik az útját, melyben a legfontosabb a polgárosodás – hangsúlyozta Kozma Gábor –, ami egy városnak arculatot, erkölcsöt és tartást ad. 1988-ban alakult meg a baráti kör, azzal a reménnyel, hogy példát mutat e város lakóinak, mely újra dicső polgárváros lesz. Sok cél nem teljesült, de van, ami igen: újra itt állunk és emlékezünk Éhen Gyulára, Szombathely a várospolitikai térképen még mindig megállja a helyét, és képesek vagyunk egy célért a politikai csatározásokat félretéve cselekedni. Ez a legszebb öröksége Éhen Gyulának és korának – zárta szavait Kozma Gábor.

A beszédet koszorúzás követte: Horváth Soma alpolgármester, Kelemen Krisztián és Putz Attila képviselők az önkormányzat, Kozma Gábor az Éhen Gyula Baráti kör képviseletében koszorúzott. A Szombathely Keleti Városrészért Egyesület és a Nyitra Utcai Általános Iskola is elhelyezte az emlékezés mécseseit a szobor talapzatánál.

TP

Fotó: Nagy Jácint

 

 

 

 

 

 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.