km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata

Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata

Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.

Az Anyaszemefénye című előadásukat október 5-én láthatjuk a Sportházban. Az Imádkozót november 22-én. Mindkettőben játszik Fodor Annamária, akit annak idején a Beugró Pluszban ismerhettek meg a nézők, majd az egyik főszereplője volt a Munkaügyek című telesorozatnak. Játszott az Új Színházban, a Tháliában, s immár négy éve tagja Pintér Béla Társulatának. A Színházi Kritikusok Céhe idén őt is jelölte a legjobb női főszereplő díjára, s bár nem kapta meg, ám önmagában rangot jelent az, hogy a legjobb három egyikeként tartották/tartják számon. Őt kérdeztük arról, mire számíthat a szombathelyi közönség neves társulatának vendégfellépésein.Jelenet Az Imádkozóból Fotó: Pintér Béla Társulata

„Mindkét előadást nagyon szeretem. Igazából az Anyaszemefényét és Az Imádkozót is nevezhetnénk akár családtörténetnek, igaz, egészen más stílusba öltöztetve. Az előbbi valójában zenedráma, merthogy Pintér Béla hol zenei, hol meg prózai formát választ mondanivalója közléséhez. Hiszen végül is bármit lehetne zenére és prózára is írni. Neki most ez a zenedrámás ötlete, vágya támadt. S olyan csodálatos kompozíciót rakott össze, hogy tulajdonképpen két órán keresztül – egyetlen zongoristával – végigénekeljük az egész darabot. Miközben hétköznapi gondolatokról beszélünk. Semmi magasztos dolog nincs benne. Szenvedések, szenvedéstörténetek, anya-lánya, férj-feleség kapcsolat. Ám az egész igen magas szintre emelve zajlik. Nyilván köszönhető ez a nagyszerű kollégáimnak is, akikkel együtt boldogan alkotok jómagam is. Gyönyörűen előadott énekek hangzanak el, szívfacsaró történet körvonalazódik. Igazán tragikus végkifejlettel.”


A katarzis mégis megszülethet bennünk, vetjük közbe.


„Egyértelmű. A tragédiát nem is negatív értelemben említettem, mert hiszen az lehet jó dolog is. Szenvedéstörténet is lehet felemelő és előrevivő. Ezek a kifejezések mindkét előadáshoz méltóak. Még maradva az Anyaszemefényénél: attól nem kell megijedni, hogy opera. Mert mindent lehet érteni. Ráadásul Pintér Bélának iszonyúan jó a humora. Ez persze süt mindkét előadásból. Miközben sírunk-nevetünk. Ez így egyszerre van jelen. Szerintem mindettől is fantasztikusak!
Nekem mindig is az volt a vágyam, hogy mindent lehessen csinálni, mindent meg tudjunk élni mélyen és magasan. Mindkét előadásban ez a fő vonal. S nem tud senki érintetlenül maradni, aki majd távozik a két óra után. Eddig legalábbis ezt tapasztaltuk. Igen jól fogadja a közönség, nem túlzok, ha azt mondom: imádják. Vidékre is járunk, s annyira jólesik az ottaniak várakozása. Nem mindenki juthat el budapesti színházakba, az előadásainkra. Mi is izgatottan készülünk az újabb és újabb találkozásra, hiszen mindig mindenütt megmérettetünk. Mindenhol valamennyire más a légkör, mint mikor az úgymond megszokott kis közönségünknek adunk elő. Úgyhogy bennünk is nagy a várakozás.”


Köztudott, hogy többnyire nehéz bejutni a társulat fővárosi előadásaira, mert elkapkodják a jegyeket.


„Így van. S nagyon bízunk abban a kollégáimmal együtt, hogy tetszeni fogunk a szombathelyi közönségnek is. Az Imádkozó című előadásunk (a kritikusok a legjobb három független színházi előadás egyikének jelölték – szp) pedig még közelebb van a szívemhez. Itt is van ének, zene, de ebben az esetben prózai előadásról beszélünk. Öten ’visszük’ ezt a sűrű másfél órát. Ez is szerelmi történetnek mondható, mindenféle fájdalmával, nehézségével; valójában szenvedéstörténet ez is. Gyermekvállalás, szerelmi háromszög; abszolút mai, létező, kézzelfogható, valóságos problémák, megoldandó feladatok. Izgalmas, nagy kihívás. Teli fájdalommal és a fájdalom szépségeivel. Maraton egy nőről, aki hinni akar valamiben, aztán a végén kiderül, hogy beteljesül-e az, amiért imádkozik. Eddig, azt hiszem, nem volt olyan néző, ha szerénytelenségnek tűnhet is ilyet mondani, akinél ez ’nem talált be’. Odatesszük a szívünket-lelkünket. Amíg még lehet. Hiszen ez a mostani időszak azért nem könnyű a mi színházunk életében. Viszont szeretjük egymást, nagyon szeretünk Pintér Bélával dolgozni. Mert erős pillanatok tudnak megszületni, amiként Az Imádkozóban is. Mindig úgy érzem, hogy minden este valahogy leszakad az ég. Valami nagyon fontos dolog történik. Minden tehetségünkkel, tudásunkkal ezért vagyunk. Ebben hiszünk, ezt hirdetjük, ezért játszunk.”

 

Pintér Béla és Társulatának előadásai a Sportházban:


október 5. (csütörtök), 19 óra, Anyaszemefénye.
Szereplők: Jordán Adél, Nagy Ervin, Pintér Béla, Stefanovics Angéla, Pető Kata, Fodor Annamária, Jankovics Péter.

November 22. (szerda), 19 óra, Az Imádkozó.
Szereplők: Fodor Annamária, Jankovics Péter, Takács Géza, Messaoudi Emina, Szabó Zoltán. Mindkét előadást Pintér Béla írta és rendezte.Borítókép: Fodor Annamária Fotó: Pintér Béla Társulata

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.