km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja

Színházi szezonnyitó: sikeres volt a Weöres T.É.R. és Az ígéret földje is 

Két helyszínen tartotta nyilvános évadnyitóját a Weöres Sándor Színház szeptember 11-én, szombaton. Délután a Fő téren – Társulati Évadnyitó Roadshow-n (T.É.R.) – adtak ízelítőt alkotók és szereplők a bérletes őszi bemutatókból; az Ájlávjú-ból, az Árad a gazságból, a Vízkereszt, vagy amit…-ből. Este a Püspöki Palota Látogatóközpontjának dísztermében Kovács Dániel Gábor Az ígéret földje című drámáját mutatta be a társulat (egy része), soproni kollégákkal közösen; kirobbanó sikerrel.


Első felvonás


Nem titkoltan az volt a célja a délutáni WSSZ road-shownak, hogy nézőket – elsősorban is bérletes közönséget – toborozzon ebben a pandémia utáni (remélhetőleg nem egy újabb előtti!) időszakban. Amint arról már korábban is beszámoltunk: a 2021-2022-es évadbérlet hat előadást tartalmaz, és az egész szezonra szól. Bevezették a Mecénás bérletet, amely egy támogatási forma azoknak, akik nagyobb összeggel szeretnék segíteni a színházat. 
Újdonság a szabadbérlet is: öt, szabadon választott előadást tartalmaz, ez is szintén egész évadra szól (nem konkrét helyre és napra), tehát szabadon felhasználható. Tulajdonosának előfoglalási joga van. Ez mostanság – amikor szinte folyamatosan ott bujkál mindnyájunkban az esetleges újabb Covid-hullám lehetőségének rémképe – talán még fontosabb lehet, mint máskor. Biztonságot nyújt, rugalmasságot jelent nézőnek és színháznak egyaránt. Tehát igény és korkövetelmény is szerepet játszott abban, hogy ezt éppen most hirdette meg a WSSZ.


A Fő téren kóstolót kaphattak az érdeklődök a színház szinte minden ízéből. Teljes gőzzel működött a fodrásztár, az öltőztetők csapata… A teátrum szerelmeseit – óhajukat lesve – átvarázsolták színésszé, pontosabban jelmezes szereplőkké. Akár furfangosan elkészített frizurával, vagy remekbe szabott parókával. 


A nagyszínpadon egymást követték a műsorok: bemutatkoztak az őszi előadások szereplői, ízelítőt adtak a sokszínű premierekből. A WSSZ JátsszMa Műhely diákstúdiója Weöres Sándor műveiből készült versjátékkal lépett föl. Szabó Tibor direktor Peltzer Géza újságíróval-zenésszel muzsikált, teremtett jó hangulatot a kánikulai melegben. A most a WSSZ-be szerződött Keller-Dénes Emőke és férje, Keller Dániel zenés duója olykor a szívekbe markolt, a Kávészünet című műsorban pedig kulisszatitkokat is megosztottak a nézőkkel művészek, alkotók, közreműködők. A Mágikus Mintha – a WSSZ csupa szív zenészcsapata – akusztikus koncerttel rukkolt elő. Színházi állomásokat járhattak be a Kapcsolati útvesztő című élő társasjátékban a bátrabb nézők. A teátrum büféjének feladatkörét ezúttal a Mészáros Cukrászda munkatársai vették át. Valójában minden azt erősítette a Fő téren: startra kész a WSSZ csapata, teljes gőzzel beindul az idei színházi évad! Második felvonás


Kirobbanó sikert aratott szombaton este a Püspöki Palota Látogatóközpontjának díszterében bemutatott, Kovács Dániel Gábor jegyezte mű, Az ígéret földje, amit Kelemen Zoltán rendezett. „Történelmi királydráma IV. Károly 1921-es visszatérési kísérletéről – felolvasó színházi ősbemutató”. Első pillanatra száraznak is tűnhetett volna mindez, ám annyi, de annyi élettel töltötte meg a WSSZ és a Soproni Petőfi Színház művészeiből álló előadói művészgárda a remek szöveget, hogy a mintegy százötven főnyi közönség pisszenés nélkül vált részesévé a drámai fordulatoknak. S bár felolvastak a színészek, de közben mégis jellemeket formáltak, játszottak, alakítottak, s amire talán nem is számítottunk: átlényegültek. Alázat, fegyelmezettség, csapatszellem lengte át a palota dísztermét, miközben nézőként már nem is ott voltunk, hanem a darabbeli helyszíneken. Amik, amúgy, ebben az esetben nem csak képzeletbeliek voltak, hiszen valós eseményeken alapul Kovács Dániel Gábor lebilincselő drámája, amit Kelemen Zoltán kreativitással s egyben magkapóan mutatott be csapatával. 

IV. Károlyról (1887-1922) tudhatjuk, hogy osztrák főherceg, s 1916-1918-ig I. Károlyként Ausztria császára, Magyarország apostoli királya és Csehország királya volt. 1921-ben – tehát pontosan száz esztendővel ezelőtt – kétszer is megpróbált visszatérni a trónra, sikertelenül. Dráma a javából. Több vetületű, ám a fő szál mégis csak az, hogy Az ígéret földje egy, a hatalomból kiesett (I. Károly) és egy hatalomba került ember (Horthy Miklós) konfliktusát úgymond járja körbe, miközben a többi szereplő így, úgy, amúgy viselkedik. Nem akármilyen tanulságok (is) leszűrhetők mindebből itt és most. Kovács Dániel Gábor alkotásából már néhány idézet is rámutat erre. „Az igazság erő nélkül semmit nem ér.” „Csak az árulhat el, akiben megbízunk.” „Csak a sikerben osztozik mindenki, a sikertelenségben senki sem.” „Csak a vereség mutatja meg, hogy milyen fából faragtak bennünket.” „Nem a haza van veszélyben, csak a hatalom.” 
A soproni és a szombathelyi színészgárda első együttműködése gyümölcsözőnek bizonyult. Papp Attila (király), Szerémi Zoltán (Horthy), Savanyú Gergely (Gömbös), Horváth Ákos (Lehár), Orosz Róbert (Hegedűs) Szabó Tibor (Teleki), Balogh János (Sigray), Molnár Anikó (Klárika, Zita udvarhölgye), Dénes Emőke (Zita), Marosszéki Tamás (különítményes riszt); valamennyien emlékezeteset nyújtottak. 
A történetben sok a csavar, de talán azt nem mindenki tudja, hogy úgymond idekint, a nagy Életben, az utókor előbb-utóbb csak-csak helyre teszi (teheti) a dolgokat, persze, ha egyáltalán ez lehetséges. Nevezetesen: IV. Károly osztrák főherceget, azaz a későbbi I. Károly legutolsó magyar királyt boldoggá avatta 2004 októberében a Vatikánban, a Szent Péter téren II. János Pál. Meg is kezdték a szentté avató eljárását… 


Epilógus 


A Weöres Sándor Színház nyilvános szombati évadkezdése kiválóan sikerült. Az ígéretes kezdet megbizseregtetheti a színház rajongóinak szívét. S ez a potenciális bérletesek felé is üzenet egyben: érdemes szorosabb viszonyt kialakítani a Weöres Sándor Színházzal.  

 

Szenkovits Péter
Kép: Mészáros Zsolt, a teljes galéria itt érhető el.

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.