km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Szerdától a Savaria Moziban az új Indiana Jones-film

Szerdától a Savaria Moziban az új Indiana Jones-film

Harrison Ford visszatér a legendás régész szerepében a nevezetes filmsorozat ötödik részében. Nem tervezi a visszavonulását Harrison Ford, ám Indiana Jonest utoljára alakította az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmjében.

1969-et írunk. Indiana Jones úgy dönt, ennyi volt. Miután több mint egy évtizeden át tanított a New York-i Hunter Főiskolán, a neves professzor és régész nyugdíjas éveire készül szerény kis lakásában, ahol egyedül tengeti napjait. A dolgok azonban váratlan fordulatot vesznek, mikor régen látott keresztlánya, Helena Shaw felbukkan.

Egy ritka ereklyéről érdeklődik, amit apja bízott Indyre sok évvel ezelőtt – Arkhimédész hírhedt tárcsájáról, egy olyan szerkezetről, ami állítólag képes megtalálni az időn keletkezett repedéseket. Helena tapasztalt szélhámos, és eltulajdonítja a tárcsát, majd egy távoli országba indul, ahol a legtöbbet ajánlónak kínálhatja. Indynek nem marad más, mint utána eredni, tehát leporolja kalapját, bőrkabátját egy utolsó kalandhoz.

Eközben egy régi ellensége, Jürgen Voller, a korábbi náci, aki most az amerikai űrprogramban dolgozik fizikusként, maga is tervet sző a tárcsával, méghozzá olyan félelmeteset, ami a világtörténelem menetét változtathatja meg. A rendező ezúttal James Mangold (Az aszfalt királyai, Logan – Farkas), a producerek Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Simon Emanuel, míg Steven Spielberg és George Lucas executive producerként felügyelik a produkciót. A zeneszerző újfent John Williams, aki  Az elveszett frigyláda fosztogatói óta komponálja a széria jellegzetes dallamait.

A 81 éves színész a CNN műsorában mondta el, hogy nincs szándékában felhagyni a színészettel, mert nem érzi jól magát munka nélkül. "Szeretek dolgozni. Szeretem hasznosnak érezni magam" - fogalmazott.

Mint hozzáfűzte, filmszínészként a többiekkel való közös munkát, "az együttműködés intenzitását és bensőségességét" szereti a legjobban.
A magyar mozikban szerdától látható Indiana Jones és a sors tárcsájában játszott főszerepéről a Total Film című magazinnak azt nyilatkozta: "Utoljára játszom ezt a szerepet. Várhatóan ez lesz az utolsó alkalom, hogy a karakter (Indiana Jones) megjelenik a filmvásznon".

A James Mangold rendezésében forgatott két és fél órás produkcióban szerepel Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Boyd Holbrook, Thomas Kretschmann, Toby Jones, Antonio Banderas és John Rhys-Davies is. A kalandfilm világpremierjét a májusi cannes-i filmfesztiválon tartották. A fesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal tüntette ki Harrison Fordot.


 

(MTI, Port.hu)

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak