km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Szépül a Csónakázótó szigete, miközben a vandálok sem tétlenek

Szépül a Csónakázótó szigete, miközben a vandálok sem tétlenek

Felújítják a padokat és kivágják a veszélyessé vált, korhadt fákat a Szompark munkatársai a Csónakázótó szigetén. A padokat folyamatosan szállítják be a műhelybe, rendbe hozzák az ülőfelület fa elemeit, majd visszaszerelik eredeti helyükre. A fakivágás is folyamatos, az eltávolított füzeket csemetékkel pótolják majd.

 

Erdészeti rakodógéppel emelik ki a vízből a hatalmas fűzfa rönköket.  A fákat a napokban vágták ki, a darabokat a parton halmozták fel, ám ismeretlenek a tóba görgették azokat, így onnan kell kiszedni a méretes fákat. Ezeket a füzeket a Csónakázótó kialakításakor ültették, tehát már több mint 50 évesek. Kívülről teljesen egészségesnek látszanak, ám a belsejük teljesen elkorhadt, üregessé, porózussá vált, ezért kellett őket kivágni - mondja Kiss Dávid, a Szompark ügyvezetője. Az eltávolított egyedek helyére újakat ültetnek majd, közvetlenül mellette fogják ugyanúgy fűzfával pótolni.


Nem ez a Szompark egyetlen feladata mostanság a Csónakázó szigetén. Folyamatosan újítják fel a padokat is, ami az éves karbantartási terv része: leszerelik azokat, a műhelyben javítják, pótolják a léceket, csavarokat, és újrafestik az ülőfelületet.


"5-6 darabot szerelünk le egyszerre, szép lassan sorban, tervezett munkatevékenység folyik. Egy-két nap alatt elkészülnek a felújítással, aztán vissza is kerülnek a padok, tehát 2-3 napon belül ugyanazok a padok ugyanott állnak, csak fel vannak újítva természetesen" – tette hozzá az ügyvezető. 


A vandálok nem kímélik a padokat sem, néhány tartóelemet kirugdaltak és elferdítettek. A parkfenntartó munkatársai több mint 110 padot hoznak rendbe a tónál, így az itt sétálókat már a megszépült térbútorok fogadják.

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.