km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
Szépül a Csónakázótó szigete, miközben a vandálok sem tétlenek

Szépül a Csónakázótó szigete, miközben a vandálok sem tétlenek

Felújítják a padokat és kivágják a veszélyessé vált, korhadt fákat a Szompark munkatársai a Csónakázótó szigetén. A padokat folyamatosan szállítják be a műhelybe, rendbe hozzák az ülőfelület fa elemeit, majd visszaszerelik eredeti helyükre. A fakivágás is folyamatos, az eltávolított füzeket csemetékkel pótolják majd.

 

Erdészeti rakodógéppel emelik ki a vízből a hatalmas fűzfa rönköket.  A fákat a napokban vágták ki, a darabokat a parton halmozták fel, ám ismeretlenek a tóba görgették azokat, így onnan kell kiszedni a méretes fákat. Ezeket a füzeket a Csónakázótó kialakításakor ültették, tehát már több mint 50 évesek. Kívülről teljesen egészségesnek látszanak, ám a belsejük teljesen elkorhadt, üregessé, porózussá vált, ezért kellett őket kivágni - mondja Kiss Dávid, a Szompark ügyvezetője. Az eltávolított egyedek helyére újakat ültetnek majd, közvetlenül mellette fogják ugyanúgy fűzfával pótolni.


Nem ez a Szompark egyetlen feladata mostanság a Csónakázó szigetén. Folyamatosan újítják fel a padokat is, ami az éves karbantartási terv része: leszerelik azokat, a műhelyben javítják, pótolják a léceket, csavarokat, és újrafestik az ülőfelületet.


"5-6 darabot szerelünk le egyszerre, szép lassan sorban, tervezett munkatevékenység folyik. Egy-két nap alatt elkészülnek a felújítással, aztán vissza is kerülnek a padok, tehát 2-3 napon belül ugyanazok a padok ugyanott állnak, csak fel vannak újítva természetesen" – tette hozzá az ügyvezető. 


A vandálok nem kímélik a padokat sem, néhány tartóelemet kirugdaltak és elferdítettek. A parkfenntartó munkatársai több mint 110 padot hoznak rendbe a tónál, így az itt sétálókat már a megszépült térbútorok fogadják.

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Marad a nyárias idő csütörtökön is
Devizapiac: alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama
Alig változott, vegyesen alakult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Változik a buszmenetrend, épül a forgalmi iroda Szombathelyen
Korszerűsíti a BLAGUSS Kft. az Éhen Gyula téren lévő, leromlott állapotú szolgáltatási decentrum épületét, külső és belső átalakítással, energetikai fejlesztéssel, valamint az általa üzemeltetett autóbuszflotta is bővül 4 új MIDI autóbusszal (3 db gázolaj üzemanyagú, 1 db elektromos), erről is kapnak tájékoztatót a közgyűlésen a képviselők. Figyelembe véve az utasok igényeit, október 16-tól változik a helyi járatos buszok menetrendje: közvetlen temetőjárat indul a Derkovits-lakótelepről, és sűrűbben mennek a buszok a Parkerdőbe.
Haladás: Győztes hazatérés
A Merkantil Bank Liga 9. fordulójában játszotta első mérkőzését a Hali Szombathelyen a gyepcsere miatt. A Rohonci úton a vasiak 2-1-re verték a Soroksárt.
Rendőrök versenyeztek Szombathelyen (képgalériával)
Tizenkettedik alkalommal rendeztek Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt a vármegyék legjobb forgalomirányítói, gépkocsizó- és motoros járőrei számára. 60 rendőr indult az idei próbán, amelynek Szombathely és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság volt a házigazdája.