km/óra
  2020.10.24., szombat  •  Salamon napja
Szépkorúakat köszöntött a polgármester

Szépkorúakat köszöntött a polgármester

Három szépkorút is felköszöntött születésnapjuk alkalmából otthonukban dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere, olvasható a város honlapján.

 

A 90 éves Domsa Györgyné, Berti néni 7 hónaposan, koraszülöttként 1930. 07. 24-én született. Édesanyja háztartásbeli volt, édesapja üveges, képkeretező kisiparosként dolgozott. 7 gyermekes családban második gyermekként született, testvérei közül már csak a 77 éves öccse él, aki még mindig aktív dolgozó. A családban senki sem élt meg ilyen magas kort, édesanyja 87 évesen hunyt el. Tanulmányait Szombathelyen végezte, a közgazdasági technikumban érettségizett. Az ÉPSZÖV dolgozója volt nyugdíjazásáig. 1951-től alapító tagja volt az építkezésekkel foglalkozó szövetkezetnek. Számlázó majd pénzügyi csoportvezető volt. 1986-ban ment nyugdíjba. Nyugdíjazása után még néhány évet dolgozott a munkahelyén, 4 órás munkakörben.  
1971-ben ment férjhez, férje műszaki ellenőr volt a VASBER beruházási vállalatnál, ő 1996-ban hunyt el. 1951 óta laknak a családi házban. Berti néni elmesélte, hogy szívesen süt-főz otthonában, és kisebb háztartási munkákat is elvégez.


Csonka János még áprilisban töltötte be a 90. életévét, de a koronavírus-járvány miatt a személyes köszöntés elmaradt, így ezt most lehetett csak pótolni. János bácsi az általános Iskoláit Szentléránton végezte, majd cipésznek tanult. Hosszú időre bevonult katonának. Katonai szolgálatát Lillafüreden és környékén töltötte. Leszerelése után hazajött Szombathelyre, és a Cipőgyárban kezdett cipészként dolgozni. Miután a cipő készítésének minden fázisát megtanulta, beugróként is dolgozott, helyettesítve távollévő munkatársait. Munkahelyén megbecsülték, több alkalommal kapott kiváló dolgozó kitüntetést. Feleségével a gyárban ismerkedett meg, aki betanított munkásként dolgozott. 1955-ben összeházasodtak. Mindketten a cipőgyárból mentek nyugdíjba megbecsült dolgozóként. Hosszú éveken át önkéntes tűzoltóként is dolgozott cipőgyári munkája mellett. Fia műszaki eladóként dolgozik, lánya nyugdíjas. János bácsi örömmel mesélte, hogy szeret tévét nézni, újságot olvasni, és szívesen főzöget. Nagyokat sétál, családjával, unokáival nagyon sokat van együtt, látogatják, és ő is felkeresi őket.


Horváth János 1930-ban született Oroszváron. Elemi és középiskoláit Győrben végezte. 1950-ben érettségizett a Győri Tanítóképző Líceum tagozatán. Már fiatal korában szeretett rajzolni, ezért a győri Vagon- és Gépgyár szabadiskolájában Tóvári Tóth István vezetésével készült fel a budapesti Képzőművészeti Főiskola felvételi vizsgájára. Tanulmányait 1950-1954-ig folytatta. Főiskolai mesterei Hincz Gyula, Barcsay Jenő, Végvári Lajos és Rabinovszky Máriusz voltak. Tanári munkásságát 1954 őszén a sárvári tanítóképzőben kezdte, majd az intézet áthelyezése után Kőszegen, 1958-tól pedig Szombathelyen a Felsőfokú Tanítóképzőben folytatta. Az 1960-as évek második felétől a Pécsi Tanárképző Főiskola rajz tanszékének szombathelyi konzultációs központját vezette. 1960 óta tagja a Magyar Képzőművészeti Alapnak, 1969-től a Magyar Képzőművészeti Szövetségnek. Képzőművészként számtalan egyéni kiállítása volt az országban.

 

Fotó: szombathely.hu

Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
Wagner András: járatlan úton a rendszerváltás után
Nagyon komolyan vette a közért való munkát, a város érdekeit mindenek elé helyezte. Nagy munkabírású, empatikus, nyitott ember volt, akinek mások meghallgatására is mindig jutott ideje. Polgármesterként kitaposatlan úton járt, mindent saját erőből kellett megtanulnia. Wagner András alakját egy régebbi interjú (Kozma Gábor: Tizenöt év szabadság, 2005) és Feiszt György visszaemlékezése segítségével idézzük fel.
Életbe lépett a kijárási tilalom Szlovákiában
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában.
96 új fertőzött Vasban, 1820 Magyarországon, 38-an meghaltak
1820 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 38 krónikus beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A megyében a betegek száma 1464-ről 1560-ra nőtt.
Árokba borult gépkocsit mentenek a tűzoltók a Sárvár és Ikervár közötti úton
Ittas sofőr próbált kihajtani füstölgő kerekekkel az árokból a 87-es főúton
Az autót vezető középkorú férfi jobbra szeretett volna kanyarodni a 87-es főútra, de helyette áthajtott az úton és az árokba fordult. A tervéről azonban nem tett le és kipörgő kerekekkel próbált kihajtani az árokból.