km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Szentmise és gyertyagyújtás a tűzoltók védőszentjének ünnepén Szombathelyen

Szentmise és gyertyagyújtás a tűzoltók védőszentjének ünnepén Szombathelyen

A hagyományokhoz híven fogadalmi misét tartottak május 5-én a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban. Ahogy pedig minden évben, úgy idén is közösen imádkozott és kérte Szent Flórián védelmét a tűzesetek megelőzésére a városvezetés, az egyház képviselői és a tűzoltók.

380 éve minden májusban fogadalmi gyertyát gyújtanak Szombathely vezetői Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének, tiszteletére. Így volt ez ma is. Köszönjük valamennyi tűzoltónak, hogy számíthatunk rájuk nap mint nap

írta Facebook-oldalán dr. Nemény András polgármester.

Mint a katasztrófavédelem emlékeztet, Szombathelyen több alkalommal pusztított tűzvész, többek között 1716-ban és 1723-ban is, a város történetének legnagyobb tűzvésze azonban 1817. április végén tombolt. Ekkor a város közel kétharmada leégett, nagyon sokan meghaltak, az épületek, gazdaságok megrongálódtak. Akkor az itt lakók és a városi magisztrátus úgy döntöttek, hogy Szent Flórián napján minden évben gyertyás körmenetet tartanak, fohászkodva, hogy a szent közbenjárására kerülje el a tűzvész a várost.

A fogadalmi ünnepen részt vett dr. Nemény András polgármester, Lukács Dániel és Gálffy Áron képviselőjelölt, valamint Kelemen Krisztián képviselő, Lakatár Gábor tűzoltó ezredes, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Gáborné Cseresznyák Tímea tűzoltó alezredes, a Humán Szolgálat kiemelt főelőadója, Egyed László tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője és Bognár András tűzoltó őrnagy, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. A szentmisén a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatban lévő állománya mellett nyugdíjas tűzoltók is részt vettek.

Fotó: Szombathely MJV

címkék
bozsoki_önkéntes_tűzoltók, celldömölki_tűzoltók, celldömölki_tűzoltóság, celldömölki_önkormányzati_tűzoltók, csepregi_tűzoltók, dr_Nemény_András, dr_Nemény_András_polgármester_jelölt, Egyed_László_tűzoltó , felsőcsatári_önkéntes_tűzoltók, felsőcsatári_önkéntes_tűzoltóság, Felsőcsatári_Önkéntes_Tűzoltó_Testület, felsőszölnöki_önkéntes_tűzoltók, fogadalmi_ünnep, Gálffy_Áron_, Halálos_tűzeset, Honfi_Tamás_tűzoltó_alezredes, hosszúperesztegi_tűzoltók, hosszúperesztegi_tűzoltóság, hosszúperesztegi_önkéntes_tűzoltók, jákfai_önkéntes_tűzoltók, katasztrófavédelem, katasztrófavédők, kelemen_krisztián_képviselő_szombathely, kőszegi_tűzoltók, kőszegi_önkormányzati_tűzoltók, kőszegi_önkormányzati_tűzoltóság, Körmendi_Hivatásos_Tűzoltóparancsnokság, Körmendi_Katasztrófavédelmi_Kirendeltség, Körmendi_Tűzoltók, Körmendi_Tűzoltóság, Lakatár_Gábor_tűzoltó_ezredes, Lukács_Dániel, megemlékezés, mise, nardai_önkéntes_tűzoltók, nardai_önkéntes_tűzoltóság, nemény_andrás, nemény_andrás_polgármester, nemény_andrás_polgármesterjelölt, nemény_andrás_polgármester_szombathely, nicki_tűzoltók, nicki_tűzoltóság, Őriszentpéteri_Önkéntes_Tűzoltók, Őriszentpéteri_Önkéntes_Tűzoltóság, Országos_Katasztrófavédelmi_Főigazgatóság, répcelaki_tűzoltók, répcelaki_önkormányzati_tűzoltók, Sarlós_Boldogasszony-székesegyház , Sárvári_Hivatásos_Tűzoltóparancsnokság, sárvári_tűzoltóság, Székesegyház_, szentgotthárdi_hivatásos_tűzoltók, szentgotthárdi_tűzoltók, szentmise, Szent_Flórián_nap, Szombathely, Szombathelyi_Hivatásos_Tűzoltóparancsnokság, Szombathelyi_Katasztrófavédelmi_Kirendeltség_, szombathelyi_tűzoltók, szombathelyi_tűzoltóság, toronyi_önkéntes_tűzoltók, toronyi_önkéntes_tűzoltóság, Toronyi_Önkéntes_Tűzoltó_Testület, tűz, tűzeset, tűzeset_2020, tűzeset_2021, tűzeset_2022, tűzeset_szombathely_2020, tűzeset_szombathely_2021, tűzeset_Szombathely_2022, tűzeset_Vas_megye_2020, tűzeset_vas_megye_2021, tűzeset_Vas_megye_2022, tűzeset_Vas_megye_2023, tűzeset_Vas_vármegye_2024_, tűzoltók, tűzoltóság, újonc_tűzoltók, vasvári_tűzoltók, vasvári_tűzoltóság, vasvári_önkormányzati_tűzoltók, Vas_Vármegyei_Katasztrófavédelmi_Igazgatóság, önkéntes_tűzoltók, önkéntes_tűzoltóság_
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.