km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
Igazi zöld bölcsőde épül Szentkirályon

Igazi zöld bölcsőde épül Szentkirályon

Épül a város kilencedik bölcsődéje: már közművesítettek és tart a betonozás Szentkirályon. A leendő Szedreskert Bölcsőde igazi zöld intézmény lesz, napelemekkel, fűszerkerttel, magaságyásokkal. A tervek szerint jövő novemberben készül el. Sajtótájékoztatót tartottak a munkaterületen tegnap délután.

 

Elbontották a telken álló régi házakat, elkezdődött a Szedreskert Bölcsőde építése a szentkirályi templom szomszédságában. Most betonoznak, ha az időjárás is engedi, január első napjaiban kezdődhet a falazás. A kivitelezőnek jövő november 15-ig kell kulcsrakészen átadnia az épületet.


Tóth Kálmán önkormányzati képviselő elmondta, hogy a sávalap, a betöltés vörös kaviccsal elkészült, az aljában az alap közművek már bent vannak. Ha az időjárás engedi, ezen a héten még betonoznak, a fogadószint elkészülhet, és onnantól a látványos rész jön, a falazás. A kivitelező elmondása szerint már január 2-án nekiállnak falazni.


Óriási az igény a városban bölcsődei férőhelyekre. Különösen Szentkirályon, ahová sok kisgyermekes család költözött az elmúlt években, nekik sokat kell utazniuk a legközelebbi bölcsődéig, tette hozzá a körzet képviselője. Eddig egy óvoda volt, nemsokára bővül a gyermekintézmény-hálózat a déli városrészen. 


Dr. Nemény András polgármester arról beszélt, hogy Szombathelynek minőségi bölcsődei ellátása van, 8 intézménybe 600 gyerek jár. Megragadták a lehetőséget, pályáztak, és 600 millió forintot sikerült nyerni a helyreállítási tervben. Három csoportban 40 gyermeket fogad majd a Szedreskert Bölcsőde, lesz tornaszoba, fejlesztő helyiségek, parkolók. Az épületet oldalról tornácosra tervezték, hogy illeszkedjen a kisvárosi miliőbe. Igazi zöld bölcsődét álmodtak.


Sebestyén Bianka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője hozzáfűzte, arra gondoltak, teremtsenek olyan környezetet, használjanak olyan építőanyagokat, energiákat, ami ezt megtámogatja. Ez lesz az első intézményük, ami napelemmel fog működni. Az elrendezése, berendezése, az udvaron magaságyások lesznek, lesz kis fűszerkert is.


Az értékőrzés fontos szempont: két terebélyes tiszafát meghagytak a telken. Itt állt a város első egyházi óvodája, a bontásnál megmentett téglákból emlékfalat húznak fel - mementóként -, tablókiállítást is terveznek, és helyrehozzák a régi kutat. A sajtótájékoztatón az is elhangzott: még a falak sem látszanak, de már van jelentkező az új bölcsődébe - ez is mutatja, mekkora az igény rá. A bölcsi tíz új munkahelyet teremt. A nyitást 2025 januárjára tervezik.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.